4-årsbok

Oversikt over 4-årsbøker og opplegg fra menigheter


 • Beskrivelse

  4-årsbok

  Gudstjenesten er det normale stedet for utdeling av 4-årsbok. Da er det lurt å samle barna til opplegg i kirken før det, slik at de kan bli kjent i kirken og bli trygge på det som skal skje på gudstjenesten søndag morgen.

  Under utdeling ligger forskjellige forslag til hvordan en kan gjøre opplegget rundt 4-års boka mer helhetlig, med én eller flere samlinger i forkant.

  I menyen kan du lese om bøker og ressurser fra IKO-forlaget, Luther forlag og Skrifthuset. Forlagene har laget beskrivelser av forskjellige 4-årsbok med ideer og tilhørende ressurser.

   

 • Samiske bøker

  4-årsbøker på samiske språk

  Mu girkogiriji

  Min kirkebok, IKO-forlaget, nordsamisk

  Mu Girkogirji 4 lea girjás girkogirji mas njealjejahkásaččaid vásáhusat ja árgabeaivi leat vuolggasadjin. Mánát besset muosáhit girjás dáidaga, áicat biibbalmuitalusaid, oahppat , lávlagiid, sálmmaid, ja muhtin osiid Girku liturgiijas. Dát lea somás girji man lea álki lohkat ja masa sihke mánát ja rávis olbmot liikojit.

  Kjøpes i IKOs nettbutikk.

   

  Mijjen Gærhkoe-Gærja

  Vår kirkebok, Samisk kirkeråd, sørsamisk

  Vår kirkebok er en familiebok for utdeling til sørsamiske 4-åringer. Den er på sørsamisk med sammendrag på norsk bokmål underveis.

  Kjøpes på materiell.kirken.no.

   

  Muv Rámátgirjje

  Bibelboka mi, IKO-forlaget, lulesamisk

  Girjen li 16 guovdásj rámátsubttsasa sjivnnjedime rájes ådå alme ja ednama rádjáj. Juohkka subttsasij le gåvådisá, lávlla ja oanes råhkålvis. 

  Kjøpes i IKOs nettbutikk.

   

   

 • Kommunikasjon

  Illustrasjon

  Illustrasjonen kan brukes fritt i alle typer publikasjoner, kommunikasjonsmateriell og digitalt i Den norske kirke. Navnet på illustratøren skal oppgis.

  Erica Jacobsen er en etterspurt svensk illustratør som har oppdrag fra bokforlag og tidsskrifter i Sverige og flere land.

  Ressursbanken inneholder en rekke andre illustrasjoner til fri bruk.

  Illustrasjon i jpg-format med farget bakgrunn. Trykk på bildet og velg Lagre som for å laste ned bildet. 

  Illustrasjon_1_CMYK.jpg

  Illustrasjoner i png-format uten bakgrunn. Trykk på bildet og velg Lagre som for å laste ned bildet. 

  Illustrasjon_1_CMYK.png

   

 • IKO-forlaget

  IKO

  EN KIRKEBOK TIL DØPTE OG UDØPTE

  Min Kirkebok 4
  Boken har gullrygg og er en påkostet gavebok som kirken med stolthet kan gi bort. Bokens kvalitet skal speile bokens budskap. Når boken står i bokhyllen vil den være lett å finne. Den skal minne barnet på Gud, Jesus og kirken.

  Boken har ikke én fortelling. Den har mange små fortellinger, og er laget som en glad hverdagsbok med stor variasjon. Barnet skal få lyst til å bla i boken hjemme, og menigheten skal ha mye å øse av når de lager samlinger for barna. Boken kan leses forfra og bakfra, og en kan stoppe ved det som passer. Det er fortellingene om Bo og Nora og tegnerens lette strek som gir boken det humoristiske innslaget.

  De skjønnlitterære hverdagsfortellingene om Bo og Nora og de små humoristiske tegningene åpner dørene videre inn til bibelfortellinger, kunstbilder, liturgier, bønner, salmer og sanger. Fortellingene fra hverdagen skaper også gjenkjennelse, og de vil kunne bidra til å åpne opp for gode samtaler. Bo og Nora er begge i førskolealder. Nora er litt eldre og er snart skoleklar.

  Bibeltekstene peker på Jesus som Gud og menneske, og Jesu liv og virke. Bare Skapelsefortellingen er med fra Det gamle testamentet. Fortellingen har en poesi og en rytme som fascinerer. Den rommer det store og det lille, og setter barnet i en sammenheng med Gud, de andre og skaperverket.

  Temaet dåp har fått en skjønnlitterær form. Det er Bo og Nora som leker dåp. Gjennom leken synliggjør de hvordan dåpen foregår. For noen vil dåpen skape gjenkjennelse, for andre vil den vekke nysgjerrighet. Fortellingen vil gi 4-åringen et positivt møte med dåpen. Bakerst i boken vil foreldre og barn møte utdrag fra dåpsliturgien i høymessen.

  Boken hører til i en serie, men kan brukes alene. De andre bøkene heter Min Kirkebok 2 og Min kirkebok 6. Bibelfortellingene er gjenfortalt av Paul Leer-Salvesen og Bo og Nora-fortellingene er skrevet og tegnet av Morten N. Pedersen.

  Arbeidshefte ”Gjøre sammen
  For at barnet skal bli bedre kjent med boken og gjøre den til sin, er det laget et aktivitetshefte der barnet kan fargelegge, skrive navnet sitt, finne feil m.m. Heftet kan brukes både hjemme og på samlinger i menigheten. Tittelen er ”Gjøre sammen” fordi oppgavene er godt egnet til samarbeid og samtale mellom 4-åring og foreldre/faddere. Barnet vil også ha behov for litt hjelp.

  Tre CD-er
  Sanger og salmer står sterkt i vår kristne tradisjon. Det er derfor naturlig å gi barna del i denne tradisjonen. Min Kirkebok 4 har både tradisjonssanger og nyere sanger. Sangene er spilt inn på CD-er slik at hjemmet kan få større utbytte av dem. Bruksverdien øker der hvor menigheten har samlinger hvor sangene blir brukt. Serien består av tre CD-er, Alle synger takk, Alle synger glede og Alle synger lys.

  I tillegg til bøkene og CD-ene finnes det bildelotto, puslespill, matboks, og spisebrikke.


  Min Kirkebok-serien

  En kirkebokserie på tre bøker gir rom for flere fortellinger, flere sanger og bilder. Dette gir barnet en mer sammenhengende og helhetlig trosopplæring opp til skolealder. Bøkene er rettet mot hvert sitt alderstrinn Min kirkebok 2, Min kirkebok 4 og Min kirkebok 6 og vil sikre barnet jevnlige møter med lokalkirken. Min kirkebok 6 har også et arbeidshefte. På samlinger i menighetens regi vil familiene kunne praktisere sin tro. Da vil det være lettere å ta erfaringene med hjem.

  IKO har valgt å koble hverdagsnære og kjente tema med de mindre kjente, og lar det danne en grunnrytme i bøkene. Årstidene, barnehage og skolestart står side om side med kirkeåret, høytider og søndagsgudstjeneste.

  Bøkene skal følge med barnet oppover i skolealder. Det er lagt vekt på språk og visuelt uttrykk da boken skal kommunisere med mange fra ulike norske kulturer og samfunnslag. Målgruppen vil både få lyst til å åpne boken og til å lese den.

  Presentasjon av Min kirkebok 2

  Presentasjon av Min kirkebok 6

  Fra babysang til skolestart
  Et hefte som presenterer en helhetlig modell for trosopplæring fra fødsel til skolestart. Modellen er et verktøy for refleksjon og den gir muligheter for lokal tilpasning. Planen viser også hvordan menighetens breddetiltak kan samspille med det kontinuerlige arbeidet i lokalmenigheten.

  På IKO-Forlagets nettside kan du kjøpe materiellet.

   

 • Luther forlag

  Luther forlag

  FEST PÅ SLOTTET

  En fargerik og morsom bok som

  • Gir barna fortellingen om Jesus i bilder
  • Lærer barna at de er prinser og prinsesser av himmelriket
  • Gir en aha-opplevelse av kirka som slottet til Jesus, kongen over himmel og jord
  • Viser hvordan menigheten enkelt kan gjøre 4-årsgudstjenesten til en fest på slottet

  Boka er skrevet av Runar Bang og illustrert av Kari Sortland. Den finnes både på bokmål og nynorsk. Fest på slottet kan bestilles hos Luther forlag eller hos Bok & Media

  FEST PÅ SLOTTET

 • Skrifthuset

  Skrifthuset

  LINDA OG DEN LILLE KIRKA
  En spennende og meningsfull fortelling om dåpen

  Denne fireårsboka handler om storesøster Linda som skal være med å døpe lillebror i Norges minste kirke i Undredal i Aurland kommune. Her har vi valgt å dikte en fortelling om en helt vanlig og virkelig barnedåp. Dette kan alle inviterte fireårsfamilier kjenne seg igjen i, hver på sin måte. Her møter vi mormor som ble døpt i den samme dåpskjolen, onkel Arild som vil være fadder, og den gode nabo John som finner kosegrisen, han som nesten ble borte på veien.

  Jan Fredrik Laskerud gir oss fortellingen på vers, med rim og rytme i sin egen originale stil.  Norun Stendal Aksnes har gjendiktet dette til et like levende nynorsk. Illustratør Ester Katrine Hjellum har laget bilder der vi selv kan dikte oss inn i hva karakterene tenker og føler. Slik kommer fortellingen nær barnets egen verden. Her er ingen gladkristen idealverden. Det er en fortelling om kjærlighet og sjalusi, om dåpen og den fine festen etterpå, om kosegrisen som også blir døpt på sin måte, og om bestefar som ser ned til oss fra himmelen og gleder seg over dåpen sammen med englene.

  «Linda og den lille kirka» er et godt eksempel på det vil ønsker skal være Skrifthusets profil: Vi vil tilby materiell som 1) Gir trosopplæringen innhold, 2) Gjør menigheten synlig og 3) Viser familien tillit.

  Vi vet at mange barn og mange foreldre er blitt glad i boka. Vi vet at mange ansatte i kirken er stolt over å dele den ut, og at de bruker den i tilknytning til det som skjer i sin egen menighet. Vi vet at boka gir barn og voksne en fin og ny opplevelse det som skjer i dåpen. Vi tror det er viktig at trosopplæring i Den norske kirke først og fremst er dåpsopplæring.

  Vi tilbyr også flere tilleggsprodukt med miljø og karakterer fra fireårsboka: En aftenbønn-app for smarttelefon /nettbrett, et spiseunderlag med bordbønn, et billedlottospill for familien og maxi-billelotto til bruk i gudstjeneste eller barnegrupper.

  Menigheter kan gjerne sende inn tips til opplegg rundt boka som da kan legges ut under fanen «Fra menigheter».

  Les mer om boka her.

  Aftenbønn-app for nettbrett og smarttelefon
  «Takk for i dag» er et morsomt ryddespill. Når dagen er slutt, kan vi takke for tingene våre: «Takk for bilen, takk for ballen, takk for familien min, … Takk for i dag.» Så spilles sangen «Kjære Gud, jeg har det godt». Appen kan hentes gratis på GooglePlay eller AppStore. Søk etter TAKK FOR I DAG.

  Spisebrikke med aftenbønn
  Spisebrikke i vaskbar plast med miljø fra fireårsboka. Bordbønn med bevegelser og korsmerke, fra Norsk salmebok 763: «Velsign vårt hus, Velsign vårt bord, Velsign den hele vide jord. Velsign oss med din milde hånd, Gud Fader, Sønn og Hellig Ånd.» Fin som gave til 1-3 åringer.

  Billedlotto
  Fire brett med til sammen 24 bilder fra fireårsboka. Billedlotto er et spill som passer godt for barn fra fire år og oppover. Fin gave sammen med boka, eller som oppfølging for femåringer.
  Les mer eller kjøp spillet.

  MAXI-billedlotto
  12 store billedbrikker til to temasamlinger i barnegruppe eller familiegudstjeneste: 1) Undretur i kirken: Dåpen, Bibelen, orgelet. 2) Jul, påske, pinse.

  Veiledning
  Mange tips om hvordan tema og oppgaver fra bok og spill kan brukes i menighetens trosopplæring: Undretur i egen kirke, lim inn egne bilder fra dåpen, lær et nytt bordvers, bruk illustrasjoner fra boka i invitasjoner og på plakater.

 • Utdeling

  Samlinger

  Samlinger med utdeling eller i forbindelse med utdelingen. Takk til alle menigheter som deler!

  PILEGRIMSVANDRING MED 4-ÅRINGER
  En liten og enkel pilegrimssamling med skapelsesverksted rundt og i kirken. (1.Mos 1)
  Opplegget er utviklet av Lunner menighet. Last ned Pilegrim med 4-åringer her

   

  SAMLING I KYRKJA FOR 4-ÅRINGAR
  Samlingen inneholder en oppgave der man blir kjent i kirka (finne ting/foto fra ark i kirka), øve til gudstjenesten (prosesjon, komme fram og ta imot bok, sanger som skal synges, snakke om dåpen o.l.), spise kveldsmat etterpå og en avslutning.
  Opplegget er  utviklet av Turid Børtveit Skjelstad i Suldal kirkelige fellesrådsområde, som fikk dåpsopplæringsprisen 2012. Opplegget tar ca. 1 time + kveldsmat.


  Foto: Turid Børtveit Skjelstad/Suldal kyrkje


  UNDRETUR FOR 4-ÅRINGER I KIRKA
  La barna gå på undretur og bli kjent i kirken!
  Barna vandrer rundt i kirken med mål om å bli kjent i kirken sin og få et eierforhold til den. Vi har poster med sang, lystenning, tegning, fortelling, smaking og spilling på orgel. Gruppene rullerer på postene.
  Opplegget er utviklet av Spjelkavik kyrkjelyd, og tar ca. 1 time. Last ned opplegg for undretur i kirka her.


  UTDELING AV 4-ÅRSBOK MED TO SAMLINGER I FORKANT
  Opplegg med 2 samlinger i kirka, hvor barna omsorgsfullt blir tatt imot og blir kjent med temaer som dåp, kirkerommet og fortellingen om Jesus og barna. Opplegget er utviklet av Eina menighet i Vestre Toten. Hver samling tar ca. 1 time.

   

  PREKEN OM SAKKEUS
  Preken om Sakkeus, fra Anni Holien, Norlien menighet, Østre Toten. Til prekenen ble det brukt bilder av Kees de Kort.

   

 • Relaterte ressurser