La borna utforske kyrkja, klokketårnet og symboler


 • Beskrivelse

  Tårnagenthelg

  Tårnagenthelg er en helg for alle 8-åringer, fylt med oppdrag og mysterier som barna inviteres til å løse. Barna løser oppdrag gjennom utforsking av kirkerommet og klokketårn, symboler og bibelfortellinger. Mange steder går en på oppdagelsesferd i kirkens ulike rom. Det kan også være fokus på en av kirkens høytider. Og barna deltar på søndagens gudstjeneste hvor de deler noe av det de har opplevd som tårnagenter.


  VIDEO: Video på bokmål og nynorsk, til nettside og sosiale medier. Se under Kommunikasjon.

  Tårnagenter

  Tårnagent-konseptet er utviklet i samarbeid med Søndagsskolen Norge og det er fint om Tårnagenthelgen lokalt kan organiseres sammen med den lokale Søndagsskolen. De fleste menigheter gjennomfører Tårnagenthelgen i åpenbaringstiden, men alle står fritt til å bestemme når det skal være.

  Les artikkelen om Tårnagenthelg i Tananger kirke fra avisen "Tårnagenten" på bokmål eller nynorsk. Avisen kan bestilles hos Søndagsskolen Norge, se under Planlegging.

  NYTT 2019:

  Ressurser fra NMSU om deleoppdraget: å dele talent for å utgjøre en forskjell for andre. Les mer under oppdragene eller trykk her

   

  Oppdatert ressurs!

  Ressursene til Tårnagenthelgen har blitt oppdatert og flyttet til ressursbanken. Savner du noe? Har du innspill? Ta gjerne kontakt med Silke Pahlke i Kirkerådet.

  Last ned Tårnagenthelg-ressursen samlet i et pdf-hefte her!

 • Planlegging

  Planlegging

  På denne siden finner du informasjon og tips til planleggingen av Tårnagenthelgen. Her finner du  forslag til tidsplan, materiell, sikkerhetsrutiner, inkludering m.m.

  Generelle tips til planlegging av breddetiltak

  Gjøremålliste
  Last ned GJØREMÅLLISTEN her. Fyll inn ansvarlige, sett egne frister og skriv den ut. Bruk den aktivt i planleggingen av Tårnagenthelg.

  Tenk lokalt! Det lurt å bruke den lokale kirken med alle symboler, historier og ting og tang som er spesielle og som kan utforskes. Det kan være både hyggelig og praktisk å involvere en person som kjenner den lokale kirken og dens historie godt. Tips og ideer til å gå på oppdagelsesferd i din lokale kirke, for eksempel sammen med lederne, finner du i "Oppd(r)ag kirkerommet". Om dere har en Søndagsskole i menigheten er det naturlig å planlegge og arrangere Tårnagenthelgen sammen med den.

  Ta agentmotivet helt ut! Det er veldig populært med detektiver blant barn i denne alderen. Se for eksempel detektivene.no om Detektivbyrå Nr. 2, som er en av de mest populære bokseriene i aldersgruppen for tiden. Litt hemmelighold, hemmelig skrift, agentbevis, tydelige oppdrag som skal løses, løse mysterier osv. gjør susen. Agentene utforsker kirkerommet, finner spennende ting, gamle spor, oppdager noe nytt, blir kjent med kirken, Jesus og hverandre … Det anbefales å invitere en fra politiet som kan vise spennende ting som å ta fingeravtrykk, finne fotspor osv. Det har mange menigheter gode erfaringer med.

  Tidsplan
  Last ned forslag til tidsplan og bruk den som utgangspunkt for tidsplan for helgen. Tidsplanen er veldig avhengig av antall barn og fysiske forhold, f.eks. hvor lang tid tar det å klatre i kirketårnet hos dere og må derfor tilpasses lokalt.

  Oppdragene
  En viktig del av Tårnagenthelgen er forskjellige oppdrag. Forslag for oppdragene finner du under Innhold. Noen av oppdragene krever særlig planlegging, for eksempel dersom man ønsker besøk av politiet eller skal bestille hobbyutstyr.

  Ikke gjennomfør alle oppdragene - velg ut noen som blir godt gjennomført i stedet for å haste seg gjennom mye program.Velg oppdrag som passer lokalt.

  Invitasjoner og agentmateriell
  På siden trykksak.kirken.no kan du lage invitasjoner, flyers, agentkort og informasjonsbrev.

  Se eksempel på kreativ og informativ invitasjon fra Norheim kirke her.

  Bestill materiell

  • Tårnagent-hals, nøkkelbånd med plastlomme til agentkortet og tårnagentklokken kan bestilles i Kirkerådets nettbutikk: materiell.kirken.no
  • Avisa TÅRNAGENTEN, en avis om utforsking og mysterieløsning til utdeling for agentene kan bestilles i Søndagsskolebutikken.

  Annet materiell og utstyr

  Det kan være kjekt med forstørrelsesglass, lommelykt osv til barna, det kan evt også barna ta med hjemmefra, men det kan være lurt å ha noen i reserve. Andre agentting kan være bevisposer (konvolutter), små plastflasker og pinsetter til å samle bevis, blyanter og tårnagenthåndbok, en quiz, gummihansker osv. avhengig av oppdragene og spor dere legger.

  Agentkoffert/mappe: Noen menigheter kjøper inn enkle mapper som «agentkofferter», og legger oppi diverse utstyr som agentene bruker aktivt gjennom helgen. 

  • Boka Skatten i Liljedal, Runar Bang, IKO: Oppdrag skattejakt er laget med utgangspunkt denne boka. Kjøpes hos IKO-forlaget. Boka er utgitt på begge målformer.
  • Aktivitetsheftet Alle gode ting, med bibelfortellinger og kryssord, Skrifthuset
  • Tårnagentene CD: Innspilling av flere tårnagentsanger. Bestilles i Søndagsskolebutikken.
  • Boka om kyrkja mi - Ei aktivitetsbok der Tårnagentane skal fylle inn tekst og bilete frå si eiga kyrkje. Kjøpast hos IKO-forlaget.

  Gudstjenesten

  TIPS TIL PLANLEGGING AV GUDSTJENESTEN

  Tårnagentene-serien
  TV-serien «Tårnagentene og den mystiske julegaven" fra 2010 ble sendt igjen julen 2017 og ligger på nrksuper.no. Episodene ligger også på filmrommet.no. Det er ikke noe krav å måtte ha sett på serien for å gjennomføre og delta på arrangementet.

   

   

  Inkludering

  Alle med
  Den norske kirke har vært med i utviklingen av ALLEMED – en satsing og et verktøy for inkludering av alle barn uavhengig av familiens økonomi. Bruk verktøyet under planleggingen av Tårnagenthelgen.

  Tegnspråklige tårnagenter?
  Døvekirken har videoer med mange bibeltekster på tegnspråk. Filmene med grå bakgrunn er beregnet på barn. Se filmene på dovekirken.no/ressurser/tegnbibel

   

  Etter Tårnagenthelgen

  Tårnagentklubb
  Om man ønsker å fortsette å invitere barna til en klubb etter Tårnagenthelgen kan man bruke Tårnagentoppdrag i Barnas. (Nettsiden tårnagentene.no ble lagt ned i 2017)

  Tårnagent del II
  Inviter til Tårnagent del II: Tårnagentene inviteres til å utforske pinsen og symbolene i pinsehøytiden - samt lage til bursdagsfest for kirka. Ide fra Åfjord menighet.

 • Oppdragene

  Oppdragene

  Velg noen oppdrag som barna skal gjennomføre i løpet av dagen/helgen.

  1. Oppdrag Gruppenavn bokmål | nynorsk
  2. Oppd(r)ag Kirkerommet bokmål | nynorsk
  3. Oppdrag Tårnbesøk bokmål | nynorsk
  4. Oppdrag Tårnbygging bokmål | nynorsk
  5. Oppdrag Politibesøk bokmål | nynorsk
  6. Oppdrag Bygg en kirke bokmål | nynorsk
  7. Oppdrag Gudstjeneste bokmål | nynorsk- se også Tips til planlegging av gudstjenesten under Planlegging!
  8. Oppdrag Agentsalme - salmeressurs til N13 nr 561 Midt i vår verden, her hvor vi bor
  9. Oppdrag Symboljakt bokmål | nynorsk
  10. Oppdrag Kirkeskattene bokmål | nynorsk - fra IKO
  11. Oppdrag Tårnagentsangen - under Sanger
  12. Oppdrag Agentmat bokmål | nynorsk
  13. Oppdrag Samisk nasjonaldag bokmål | nynorsk
  14. Oppdrag Tegnspråk bokmål | nynorsk
  15. Oppdrag Talenter og egenskaper bokmål  (Tre samlinger med misjonsdimmensjonen fra NMSU) Filmer her: nynorsk | bokmål
  16. Oppdrag Flukten / Den gode hyrde - gudstjenesteforberedende oppdrag med gruppeoppdrag underveis. 

  Se dokumentet Agentsprell under Aktiviteter for små leker og sprell som kan gjennomføres mellom oppdragene.

 • Innhold

  Innhold

  Velkomst

  Det er viktig med en god oppstart og velkomst. Tips til velkomst med registrering, labyrint, utdeling av agentbevis, frukt, agentoppvarming og tørris.

  Bibelfortellinger

  Mange bibelfortellinger kan passe til Tårnagenthelgen. Bruk gjerne søndagens tekst til et tekstverksted under Oppdrag Gudstjenesten. Siden de fleste arrangerer Tårnagenthelgen i Åpenbaringstiden passer det fint med fortellinger om Jesus eller en lignelse. Avisen "Tårnagenten" innholder tegneseriene "Skatten og perlen" og "Jesus står opp fra de døde", i tillegg bibeltekstene jul, pinse og påske. Fortellingene om Paulus "oppdageren" kan også passe fint. Inspirasjon til mange bibelfortellinger finner du i Sprell levende fra Søndagsskolen Norge.

  Kveldsavslutning

  Agenthilsen/kveldsavslutning

  Bruk tårnagentklokka!

  Tårnagentklokka kan brukes i hver overgang i programmet på helgen. En spesiell klemting (klemting = enkeltslag med klokken), for eksempel 3 klemt, ved overgang fra en programpost til en annen; da som «samlingsklemt». En annen type klemting kan høres når et oppdrag er løst; for eksempel 7 ganger.

  Klokka bestilles på materiell.kirken.no.

   

 • Aktiviteter

  Aktiviteter

  På denne siden finner du forslag til leker og aktiviteter som kan gjennomføres på Tårnagenthelgen. Nederst på siden finner du også Tårnagent-sangen med noter og tekst.

  Agentsprell

  Leker og aktiviteter som kan gjennomføres mellom oppdragene.

  Hobbyaktiviteter

  Hobbyassistenen har utviklet flere formingsaktiviteter som kan lages i løpet av Tårnagenthelgen. Blant annet kirkeklokke, kors og skrapebilder.

  Mannakornblomster

  Bruk dette dokumentet, skriv ut på ulike farger, og la tårnagentene klippe ut. Kan deles ut og brukes i bønnevandring, på gudstjenesten eller på kirkekaffen. 

  Hjernetrim

   

   

 • Sanger

  Sanger

  Tårnagentsangen Himmel over livet

  Tekst og melodi: Runar Bang
  Nynorsk oversettelse: Anne Karin Stormyr
  Kor: Ålesund Soul Children
  Solistar: Kristian Walderhaug og Astrid Myren
  Musikkprodukjon og miksing: Dag Henning Kalvøy
  Vokalproduksjon: Runar Bang

  Det er no'n hemmelige saker som vi steller med

  • Tekst og melodi av Tore Thomassen.
  • Står i Barnesalmeboka nr 112.

  Så ser vi litt på det

  Gregorianske sanger til Oppdrag tårnbesøk

 • Sikkerhet og beredskap

  Sikkerhet

  I ressursen Tryggere trosopplæring finnes Egenerklæring for arbeid med barn og unge fra Kirkelig Ressurssenter, som konfirmanter, ungdomsledere og voksne bør signere på før de hjelper til på Tårnagenthelg. 

  Beredskap

  I ressursen Beredskap, sikkerhet og forebygging finnes planer for beredskap, sikkerhet og risiko med forebyggende tiltak.

 • Litteratur

  Litteratur om ulike kristne symboler,  kirkerommet og kirkeklokker

   

 • Kommunikasjon

  Kommunikasjon

  På denne siden finner du maler for annonser og tekster til menighetsblad, og du finner Tårnagentlogoen med tilhørende grafiske element.

  Tekstforslag sosiale medier

  Forslag til tekst til post av film eller bilde på sosiale medier:

  Bokmål: Bli med på tårnagenthelg! Det er en unik mulighet til å få utforske din kirke. Sammen skal vi løse spennende oppdrag og mysterier. Les mer på [lim inn hjemmeside].
  Nynorsk: Bli med på tårnagenthelg! Det er ei unik moglegheit til å få utforske kyrkja di. Saman skal vi løyse spennande oppdrag og mysterier. Les meir på [lim inn heimeside].
   
  Eksempel:
  IMG_1948.PNG

  Annonsemaler

  Annonsemalen er satt opp som eksempel i et standardformat for avis (Modul 13 - 122mm x 71 mm). Last ned her. Malen tilpasses hvilken som helst størrelse og innholdsløsning. Avisene har annonseavdelinger som er behjelpelig med oppsett.

  Tekstmaler

  På trykksak.kirken.no finner du tekstmaler til invitasjoner, informasjonsbrev, invitasjonskort og agent-id-kort.

  Her kan du laste ned word-filer:

  Logo og grafiske element

  Merk at det er forskjell på logoene: Tårnagent eller Tårnagenthelg

  Grafiske element:

 • Bilder

  Bilder

  Klikk på bildene for å få større versjon. Fri bruk, men husk å oppgi fotograf.

  Fotograf: Minna Suojoki

  Agent og politiMinna Sujoki.jpg Agentbevis.jpg
  Dåpspåminnelse.jpg IMG_8361.jpg
  IMG_8716.jpg IMG_8394.jpg
  IMG_8693.jpg Registerering av agenter. Foto Minna.jpg
  Tårnagent.jpg

   

  Foto: Anne Grete Kjølsvik

  Foto: Lena Knutli


   

 • Film

  Filmer

  Nye filmer som kan legges på nettside og sosiale medier.

  Filmene finnes på Youtube: nynorsk her og bokmål her. Filmene kan lastes ned her:

   

 • Relaterte ressurser