Barn i sårbare livssituasjoner

Å møte barn og unge som kan ha det vanskelig


 • Beskrivelse

  Se Webinar om "De usynlige barna" fra Blå kors her.

  Her er noen forslag til hvordan kirken kan være en støtte for barn og unge i forbindelse med virusutbruddet. Det kan være god hjelp at:

  • menighetene har synlig informasjon for barn og unge på digitale medier om hvor de kan henvende seg ved krise.
  • kirkens ansatte er synlig på nett og tilgjengelig på telefon for samtale med barn og ungdom.
  • kirkens ansatte og frivillige medarbeidere er oppmerksomme på å tilby hjelp til barn, unge og familier som trenger ekstra omsorg og assistanse.

  Utsatte barn og ungdom

  Fleire barn har det ikkje bra heime, dei opplever lite omsorg og er utsette for overgrep og vald. Har du det slik heime? Eller kjenner du nokon som har det slik?

  Vil du snakke med noen om din bekymring for barnet kan du kontakte alarmtelefonen på: 116111 eller finn din lokale barnevernstjeneste på barnevernvakten.no. 

   

 • For barn og unge

  Denne siden samsvarer med denne siden på kirken.no.

   

  Samtaletilbod på chat eller telefon for barn og ungdom

  Treng du nokon å prate eller chatte med? Her finn du telefonnummer og nettsider der du som ung kan prate med folk som har tid og lyst til å prate med deg.

  Då kan du kontakte nokon i kyrkja di. For sjølv om kyrkja sine aktivitetar er avlyst, er dei kyrkjelege tilsette på jobb. Kyrkja sine tilsette har lang erfaring med å snakke med menneske i glede og sorg.

  Ta kontakt med ein som arbeider i kyrkja eller din lokale kyrkjelyd om du ynskjer samtale! Nokre tilbyr å kome på besøk, medan andre tilbyd telefonsamtalar, videosamtalar eller chatting. Skriv inn di adresse i søket på kyrkja.no for å finne kontaktinfo til ei kyrkje nær deg!

  Her finn du nokre andre samtaletilbod på chat eller telefon for barn og ungdom:

  Alarmtelefonen for barn og unge 116 111

  Fleire barn har det ikkje bra heime, dei opplever lite omsorg og er utsette for overgrep og vald. Har du det slik heime? Eller kjenner du nokon som har det slik?

  Ring Alarmtelefonen på 116 111. Dei vil hjelpe deg. Ring sjølv om du er i tvil! Erfarne vakter tar telefonen hele døgnet. 116111.no/blog/pressemelding

  Chat på nettkyrkja.no

  Hjå nettkyrkja kan du chatte med prestar og diakonar om det du har på hjartet. Prestane er gode samtalepartnarar og er pålagt teieplikt. Du kan òg be bøner og tenne lys.

  Samtale, melding eller chat med Kirkens SOS

  Kirkens SOS har dyktige frivillige for samtale, om alt som skjer i livet. SOS Telefon er ope frå 07.00 til 03.00, SOS Chat er ope frå 18.30-22.30 og SOS Melding garanter svar innan 48 timer.

  Blå Kors Chat-senter

  Chat 100% anonymt med ein trygg vaksen. SnakkOmMobbing.no og SnakkOmPsyken.no er nasjonale chat-tenester for barn og unge mellom 9 og 19 år. Her kjem du i direkte kontakt med ein fagperson, heilt gratis og heilt anonymt.

  SANKS/SANAG - Samtaletjeneste for barn og unge på samisk 

  SANAG (Sámi našunála gealboguovddáš - psyhkalaš dearvvašvuohta ja gárrenmirkkut) fállá ságastallanvejolašvuođa mánáide ja nuoraide vuollel 18 jagi davvisámegillii dahje dárogillii.

  Sii leat olámuttus telefonnummaris 78947500 árgabeivviid gaskkal dii 0900-14.00.

  SANKS (Samisk nasjonal kompetansetjeneste - psykisk helsevern og rus) tilbyr samtaler for barn og unge under 18 år via Skype og telefon på nordsamisk eller norsk.

  De er tilgjengelig på telefon 78 94 75 00 alle hverdager mellom kl. 09.00 og 14.00.

  Kors på halsen – Røde kors-telefonen 800 333 21

  Korspaahalsen.no

  Kors på halsen er ei teneste der du kan spørje om det meste. Du kan nå dei på telefon, e-post, chat eller i forum på nett. Dei som svarar er frivillige i Røde Kors med god opplæring i å lytte, snakke og støtte barn og ungdom. Dei har taushetsplikt om det du fortel. Både dei og du er anonyme. Det betyr at ingen veit kven du er eller kven det er som svarar. Hjelpetelefonen er gratis å ringe til både frå mobil og fasttelefon.

  Kontaktinformasjon til fleire organisasjonar som passar for ulike situasjonar finner du her.

 • For voksne

  Her er noen tips om hvordan man som enkeltmennesker, frivillige og kirkelig ansatte kan bidra på en klok måte.

  • Blå kors sitt råd når det gjelder barn og ungdom som er å ta utgangspunkt i alle barn du har vært i kontakt med i det siste. Tenk igjennom om det er noen barn du er bekymret for – om du er usikker på hvordan barnet har det. Ta magefølelsen på alvor og gjør noe overfor dette barnet.
  • Se tips og råd fra Blå Kors

  5 tips til deg som er bekymret for et barn (fra Blå Kors):

  Vi bør følge smittevernrådene fra helsemyndighetene og ta alle mulige forholdsregler, men det er fortsatt mye vi kan gjøre. Kjenner du et barn eller ungdom som du er bekymret for kan du:

  1. Sende en tekstmelding eller melding på sosiale medier, for eksempel med teksten: «Tenker på deg og familien din. Er tilgjengelig hvis du trenger en prat».
  2. Kjøp en bok, en sjokolade eller noe annet og legg det utenfor døra til barnet eller ungdommen sammen med en liten hilsen.
  3. Om du har mulighet så gå forbi hjemmet til barnet «tilfeldigvis». Er du litt heldig får du øye på barnet eller familien og kan gi et vennskapelig vink. Litt mosjon er uansett godt for deg, bare husk å holde avstand til andre på turen din.
  4. Bor du et stykke unna (eller i nærheten) kan du sende et godt «gammeldags» postkort til barnet. Lite er så hyggelig som å finne noe i postkassen med frimerke på.
  5. Flere tips finner du på jegser.no.

  De samme rådene over kan gjerne sendes til familien, og ikke nødvendigvis bare direkte til barnet. Det beste vi kan gjøre er å styrke familiene til å håndtere sine utfordringer. 

  Hvis et barn plutselig ringer på døra?

  Ringer et barn du er bekymret for på døra må du selv vurdere om du kan invitere barnet inn. Selv om dere bør holde en fysisk avstand kan du spørre barnet hvordan det går hjemme, om det er noe du kan hjelpe til med og at dere gjerne kan holde kontakt for eksempel via sosiale medier eller tekstmelding.  

  Du kan også tipse barnet eller ungdommen om tilbudene som finnes på nett, telefon og chat, som Alarmtelefonen. Se et utvalg av samtaletjenester under «Informasjon til barn og unge om samtaletilbud på chat eller telefon»

  Blå Kors har disse tjenestene: SnakkOmMobbing.no og SnakkOmPsyken.no – Samtalepartner via chat for ungdommer som trenger noen å snakke med.

 • Relaterte ressurser