Foto: Tynset menighet

Klimafest

Et heldagsprogram for barn og voksne

Dette heldagsprogrammet er for at barn og familier kan lære om klimaforandringer og gi inspirasjon til hvordan man kan jobbe lokalt for å bedre klimaet. Det er lagt opp til at det skal være en morsom og aktivitetsrik dag for både barn, tweens, ungdom og voksne. Aktivitetene foregår i mange bolker, der man lager f.eks. en klimautstilling der hver utstilling byr på forskjellige aktiviteter.

KLIMAFEST

Dette ble laget som en barnefest «SOS fra sør» på Tynset kulturhus i forbindelse med fasteaksjonen 2009 i samarbeid med speiderne og konfirmanter.

Mål:

•Barn og voksne lærer sammen om klimaendringer og sammenhengen mellom egne og lokale handlinger og klimaendringer. Plakatene og aktivitetene skal inspirere til samtaler mellom barn og voksne eller mellom barna.

Forløp:

Siden dette er et heldagsprogram, vil du nå få en oversikt over forskjellige aktiviteter man kan ha i løpet av dagen.

•Klimautstilling med forskjellige aktiviteter (se nedenfor)

•Sansesker med ting fra naturen

•Værstafett (kle deg raskest mulig for forskjellig vær)

•Fortellertelt med bøker om miljø, klima osv., med en voksen som leser eller forteller og mulighet for samtale

•Utstilling om barn fra hele verden og hvordan de er berørt av klimaendringer (Kirkens Nødhjelp) med quiz om utstillingen

•Male eget handlenett

•Bøker om klima/miljø (her kan man samarbeide med et bibliotek)

•Resirkulering (sorter forskjellig søppel i riktig bøtte)

•Velg en oppgave/utfordring som du vil gjøre i løpet av en viss tid, skriv deg inn i en liste og får oppfølgings-mail etter avtalt tidsrom (får med deg tips til hva/hvordan du kan gjøre det) for eksempel spare vann, spise mindre kjøtt, samle søppel, ikke handle plast …

KLIMAUTSTILLINGEN

Bruk A3 ark med bilder og tekst som limes på A2 papp og festes på stellevegger slik at det blir et rom eller en løype. I tillegg små bord og annet materiell til forskjellige aktiviteter.

Eksempel på hvordan dette ble brukt på Tynset i 2009: Klimautstilling

• Bilder