
Sett undertrykte fri!
Menneskerettighetsutvalget under Mellomkirkelig råd utarbeidet i 2013 utredningen "Sett undertrykte fri!". Utredningen lå til grunn for Kirkemøtets behandling av saken om Den norske kirke og menneskerettighetene i 2014 (KM 09/14).
-
Publisert
21.12.2022 -
Oppdatert
04.01.2023
-
Beskrivelse
Det internasjonale menneskerettighetssystemet har siden Verdenserklæringen menneskerettigheter ble vedtatt i 1948 vært et sentralt referansepunkt og verktøy for kirker verden over. I menneskerettighetene er kristne verdier som verdighet, rettferdighet og nestekjærlighet gitt et allmennmenneskelig uttrykk. Dette gjør det mulig for kristne å stå sammen med andre på tvers av tro og livssyn i arbeidet for å verne om mennesket. Menneskerettighetssystemet består av standarder og juridiske forpliktelser som begrenser myndigheters maktbruk og forplikter stater til å oppfylle grunnleggende rettigheter for sine innbyggere. Menneskerettighetene utgjør også viktige og allment aksepterte standarder for ikke-statlige aktører, inkludert Den norske kirke.
Den norske kirkes arbeid med menneskerettighetene er bredt og sammensatt. I Mellomkirkelig råds daglige arbeid er menneskerettighetene viktig både som premissleverandør og som verktøy i behandling av en rekke av rådets ansvarsområder, det være seg i arbeid for klimarettferdighet eller økonomisk rettferdighet, papirløses situasjon eller konvertitter som er truet med hjemsendelse til land med store brudd på religionsfriheten – for å nevne noe.
Til Kirkemøtet i 2014 arbeidet Menneskerettighetsutvalget (MRU) til Mellomkirkelig råd fram denne utredningen, som ga en bredere prinsipiell behandling av kirkens menneskerettighetsengasjement. Utredningen kan leses her.
-
Engelsk versjon
Utredningen er også oversatt til engelsk, og kan leses her.
Kontaktpersoner
Relaterte ressurser
-
Forandringsagenter (fortsettelsen)
Her følger fortsettelsen av materiell til samtaleopplegg "Forandringsagenter".
-
Diakoni - en introduksjon
SAMLESIDE
-
Miljøfyrtårn og miljøledelse i kirken
Her presenteres en "grønn" verktøykasse og samhandlingsplattform for menigheter, kirkelige fellesråd, bispedømmer og Kirkerådet. Den bygger på konseptet «Vår grønne menighet», Miljøfyrtårnsertifisering og Dnk's egen «Klimamelding».
-
Kirken i møte med krigen i Israel og Gaza
Ressurser for menigheter
-
Forandringsagenter
Et samtaleopplegg for grupper for en kortere periode: Å leve «vern om skaperverk» og «kamp for rettferdighet» i hverdagen: - Hva betyr det å være Jesu etterfølger i dag? Seks samlinger med felles fokus, og individuell og kollektiv hverdagspraksis mellom samlingene. I denne ressursen er materiell til samling 1-3. De neste tre er i "Forandringsagenter (fortsettelsen).