Kirken logo
Alle kan ta kurs i personvern

Alle kan ta kurs i personvern

Nå kan alle ansatte og frivillige i Den norske kirke ta kursene i personvern. Sju moduler er tilgjengelige. Hver modul tar ti minutter og de kan tas hver for seg.

 • Publisert
  15.02.2023
 • Beskrivelse

  – Det er et stort behov for opplæring i personvern og informasjonssikkerhet i alle deler av trossamfunnet. Disse modulene gir deltakerne grunnleggende kunnskap i hvordan kirkens personopplysninger skal behandles, sier Nils G. Indahl, personvernombudet i Den norske kirke.

  Tilgang til kurs

  Ansatte i Kirkerådet og i bispedømmene tar kursene ved å logge seg på læringsplattformen på nettstedet https://kurs.kirken.no.

  Ansatte i kirkelige fellesråd og andre enheter i Den norske kirke vil få tilgang til læringsplattformen når ansatt- og organisasjonsregistreret (ANSORG) kan tas i bruk. Frem til da kan de ta de samme sju personvernkursene ved å velge KURS i sidemenyen.

  Sju moduler

  Kurset består av sju moduler i personvern og informasjonssikkerhet:

  1. Grunnreglene for personvern (hva er personopplysninger og formålsbegrensning?)
  2. Personopplysninger i arbeidet
  3. Personopplysninger i medlemsregisteret
  4. Avvikshåndtering
  5. Rettighetshåndtering
  6. Bruk av mobile enheter
  7. Databehandleravtale

  Den første modulen er en samtale mellom Christian Volden i DIGI, som stiller noen spørsmål til personvernombudet. Deretter kan du teste dine kunnskaper. 

  I modulene 2 til 7 møter du figurene soknepresten Asbjørn, prestevikaren Sigrid, kirketjeneren Kim og menighetssekretæren Grete. Disse fire tegneseriefigurene går igjen i filmene. Vi møter dem i forskjellige situasjoner hvor de skal behandle personopplysninger i arbeidet, møter utfordringer i medlemsregisteret eller skal melde avvik.

  – Situasjonen i filmene bygger på spørsmål som personvernombudet får fra ansatte hele tiden. Etter en kort animasjonsfilm, kontrollerer kursdeltakeren sin kunnskap ved å svare på noen spørsmål. Deltakeren får fasit direkte, sier Indahl.

  Når du har fullført modulen - det vil si spilt videoene helt til sin ende og tatt alle testene - blir neste modul synlig.

  Nye problemstillinger

  Høsten 2022 kom de tre nyeste kursene i serien. Den femte delen handler om rettighetshåndtering: Hva gjør du dersom noen kommer innom menighetskontoret og ber om å bli slettet? Det sjette kurset handler om bruk av mobile enheter og det syvende om hva du må tenke på når du inngår en databehandleravtale.

  Lurer du på noe?

  Ved spørsmål, ta kontakt med personvernombudet, Nils G. Indahl, ni447@kirken.no .

 • Kurs

  Når en medarbeider i et fellesråd skal ta et kurs i læringsplattformen, trykker han/hun på hver av de sju lenkene og registrerer seg med navn og e-post for å få tilgang. Dersom personen har en e-postadresse på kirken.no/kyrkja.no, bruker han/hun denne e-postadressen.

  Ansatte i Kirkerådet og bispedømmene skal ikke registrere seg, men logge seg på via sin vanlige Microsoft brukerkonto på internettadressen kurs.kirken.no