Kirken logo

Markering av deportasjonsdag 26. november

Bispemøtet oppfordrer alle menigheter i kirken om å markere deportasjonsdagen den 26. november, enten på selve dagen eller som en del av gudstjenesten den 24. november.

Markering av deportasjonsdag 26. november
Publisert 30. oktober 2024
Oppdatert 30.10.2024

I april i år leverte et kirkelig oppnevnt utvalg utredningen Den norske kirke i møte med jødedom og jøder. På bakgrunn av anbefalingene fra denne, oppfordrer Bispemøtet alle menigheter i kirken om å markere deportasjonsdagen den 26. november, enten på selve dagen eller som en del av gudstjenesten den 24. november.

Kirkerådet har utviklet ressurser for å markere dagen, og disse ligger tilgjengelig her i Ressursbanken. En markering av deportasjonsdagen er også en mulighet for menighetene til å oppsøke jødisk kultur og historie i sine nærområder.

Bispemøtet tok i 2012 et oppgjør med kirkelig unnfallenhet under andre verdenskrig. I uttalelsen skriver Bispemøtet: «Det forferdelige som skjedde med jødene den gang, også i vårt land, er en alvorlig påminnelse om å være på vakt mot ideologiske krefter som truer menneskeverdet og alle menneskers likeverd. Kirken har et særlig ansvar for å slå ring om religiøse minoriteter og andre utstøtte grupper som trues av undertrykkelse og forfølgelse. Det kristne menneskesyn forplikter kirken til å ta opp kampen mot antisemittismen og andre former for rasisme der slike holdninger kommer til overflaten både i vårt land, i Europa og andre land. Det utfordrer oss i dag til fornyet bevissthet, årvåkenhet og handling».

Å stå opp mot antisemittisme og annen form for rasisme er ikke mindre aktuelt i 2024 enn i 2012. Å markere den tragedien som fant sted 26. november 1942, da M/S Donau seilte til Tyskland og Polen med 532 jøder om bord, er en viktig handling for å uttrykke sympati med Norges jødiske minoritet samtidig som det også gir et signal om at kirken vil stå opp for alle former for rasisme og forfølgelse.

Kontaktpersoner