Deportasjonsdagen
Denne ressursen inneholder mer informasjon om deportasjonsdagen 26. november og hvordan den kan markeres i gudstjenesten.
-
Publisert
25.10.2024 -
Oppdatert
25.10.2024
-
Ressurser om deportasjonsdagen
Den norske kirkes relasjon til jøder og jødedom. Bispemøtet og Mellomkirkelig råd for Den norske kirke oppnevnte i 2021 et utvalg som fikk i oppgave å utrede teologiske og praktiske perspektiver på Den norske kirkes relasjon til jøder og jødedom. Utredningen ble overlevert i april 2024. Utredningen har en grunnleggende selvkritisk inngang til tema, er svært omfattende og tar utdypende for seg de ulike tema som faller inn under tema «kirkens relasjon til jøder og jødedom», inkludert norsk kirkehistorie de siste 200 år: Utredningen «Den norske kirke i møte med jødedom og jøder» finner du her.
Jøder ble under krigen deportert fra hele landet. Snublesteiner er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig. Snublestein.no viser hvor snublesteiner for deporterte jøder fra Norge er lagt og gir informasjon om hver enkelt person det er lagt stein for.
HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) er et forsknings-, formidlings- og dokumentasjonssenter med søkelys på Holocaust og andre folkemord, antisemittisme historisk og i dag, og på minoriteters vilkår i dag. HL-senteret har ressurser og informasjon som er relevant for deportasjonsdagen og for minoriteters – inkludert jøders – situasjon i Norge historisk og i dag.
-
Ressurser til gudstjenesten
Her finner du ressurser og forslag til tekster som kan brukes for å markere deportasjonsdagen i gudstjenesten. Deportasjonsdagen markeres den søndagen nærmest til datoen 26. november.
Intimasjon etter inngangshilsen
26. november 1942 forlot transportskipet D/S Donau og M/S Monte Rosa Oslo med 555 norske jøder fra hele landet. I dag markerer vi denne deportasjonen i gudstjenesten.
Vi vil ikke glemme. Vi vil lære av det som skjedde, og be om at det aldri skjer igjen.
Tekstgjennomgang
I 2024 hentes dagens tekster fra tekstrekke II.
I samarbeid med Luthersk Kirketidende gjengir vi her en bearbeidet versjon av tekstgjennomgangen for Domssøndag/Kristi kongedag, 24. november 2024. Tekstgjennomgangen er skrevet av prest og PhD-kandidat Per Kristian Hovden Sætre. [link kommer]
Forbønn
Forslag til bønn som kan inkluderes i søndagens forbønn:
Gud, du som kaller oss til å ta vare på hverandre.
Vår historie forteller at det norske fellesskapet sviktet sin jødiske minoritet.
Vi ber deg:
La deportasjons-dagen/dagen i dag minne oss om ansvaret vi har for alle i samfunnet vårt.
Gi oss mot til å møte hverandre med åpenhet, heve stemmen mot urett og stå opp for rettferdighet.
Salmer
Forslag til salmer:
- 416 Du Far og Herre du som rår
- 543 Vi kommer til deg i bønn, du, vår Far
- 666 Å leva det er å elska
- 676 Du åpner døren for ditt rikes komme
- 724 Stjernene lyser fremdeles i mørke
- 727 Lysenes Gud, kjærlighets kilde
- 737 Herre, du vandrer forsoningens vei
- 738 Noen må våke
- 740 Eit lite barn voks opp til mann
-
Ressurser til fordypning og læring
Den norske kirke ved Mellomkirkelig råd samarbeider tett med Kirkelig Dialogsenter Oslo som har utviklet ressursmateriellet «Sier vi» til bruk blant annet i konfirmantundervisning og i kirkelig arbeid for å gjenkjenne og arbeide mot fordommer, fremmedfrykt og rasisme.
Dembra – som er et arbeid i tilknytning til flere sentrale ressurs- og kompetansemiljøer på feltet – tilbyr veiledning, kurs og nettbaserte ressurser for skole og lærerutdanning – men ressursene kan fint brukes av andre også. Målet er å styrke skolens arbeid med demokratisk beredskap mot ulike former for gruppefiendtlighet, som fordommer, fremmedfrykt, rasisme, antisemittisme, muslimfiendtlighet og ekstremisme.
Kontaktpersoner
-
Gunnhild Nordgaard Hermstad Rådgiver, seksjon for gudstjenesteliv og kultur gh945@kirken.no Tlf: 97743568
-