Ti år siden 22. juli
Kirkerådet og Bispemøtet oppfordrer alle menigheter til å delta i tiårsmarkering for 22. juli. Markeringen gjøres med klokkeringing kl. 12 og åpen kirke. Her er veiledning til arrangementer, liturgi- og samtaleressurser.
-
Laget av
Kirkerådet -
Publisert
10.05.2021 -
Oppdatert
02.09.2022
-
Beskrivelse
Denne sommeren er det ti år siden angrepet på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. Biskopene og Kirkerådet oppfordrer alle menigheter til å markere med klokkeringing kl. 12.00-12.05 og åpen kirke.
Mange kirker vil også ha minnegudstjenester eller andre markeringer og synge «Til ungdommen» sammen med overlevende etter angrepet som for ti år siden.
Her finner du forslag til liturgi for markeringen, ressurser for samtale med barn og unge og veiledning for å gjøre markeringen kjent for befolkningen gjennom skjerikirken.no.
Registrer markeringen
For å samle kirkens markeringer og la befolkningen enkelt finne frem til et tilbud som passer for dem, oppfordres menigheter til å registrere sin markering på skjerikirken.no. Klikk her for å se veiledning til registrering av markering.
Klokkeringing
Biskopene og Kirkerådet oppfordrer alle menigheter til å markere med klokkeringing kl. 12.00-12.05 og åpen kirke. Les mer her.
Liturgi for minnegudstjeneste
Liturgiforslag for minnegudstjeneste 22. juli 2021 finner du her: Bokmål | Nynorsk
Aktiviteter med ungdom
Hvordan snakke med barn og unge om fremmedfrykt, polarisering og ytterliggående holdninger? Ved markeringen av 10 år siden 22. juli kan man bruke noen av ressursene som finnes for å arbeide med disse temaene i menigheten. Last ned ressursen her.
Relaterte ressurser
-
Dødfødsel og sykdom hos barn i mors liv
Tekster og forslag til liturgiske byggeklosser
-
Regnbuemesse og Kirken på pride
Her finner du liturgiske byggeklosser til regnbuemesse og logo for "Kirken på pride".
-
Syng tro!
Salmeboken i konfirmasjonstiden
-
Familiegudstjeneste
Denne ressursen er en hjelp til forberedelsene til gudstjenester tilrettelagt særlig for barn. Ressursen er først og fremst en hjelp til å ta valg, ikke et ferdig oppsett til en gudstjeneste. Den kan derfor også være nyttig f.eks. i planleggingen av andre gudstjenester enn hovedgudstjeneste, f.eks. barnehage eller skole.
-
Forbønn med bevegelser
Brukt under Trosopplæringskonferansen 2016