Konferansesuksess
Konferansen "Kleberstein, krusifiks og kirkekaffe" om formidling av kirkelig kulturarv på Norsk folkemuseum, ble en suksess!

Kirkerådet og Kirkebevaringsfondet samlet mer enn 90 deltakere til to dagers konferanse på Bygdøy 5.-6. mai. Dagene var fylt med foredrag, idékavalkade, kunstneriske opplevelser og besøk i museets samlinger.
– Vi ønsker å inspirere til å formidle den mangfoldige kirkelige kulturarven. I løpet av året vil Kirkebevaringsfondet lyse ut midler til å drive formidling og skape engasjement og deltakelse omkring den kirkelige kulturarven, forteller seniorrådgiver Martin Reichenbach i Kirkerådet og Kirkebevaringsfondet.
– Mulighetene er mange både når kirkene settes i stand og gjennom den løpende bruken av kirkene. På konferansen fikk vi se hvordan den kirkelige kulturarven kan forstås og utvikles, fortsetter seniorrådgiver Geirr Olav Gram i Kirkerådet og Kirkebevaringsfondet.
Rom for både disiplin og opprør
Innledningsforedraget ved forfatter og Bragepris-vinner Trygve Riiser Gundersen handlet om kirkene som «motsetningenes sted» under eneveldet på 17- og 1800-tallet. Kirken var på samme tid et redskap for staten til å disiplinere folket, og arnested for folkelige opprør som Hans Nilsen Hauges vekkelsesbevegelse.
Fortidsminneforeningen eier totalt 18 kulturhistorisk verdifulle kirker, der jobber rådgiver Astrid Galstad. Hun kunne fortelle om stor lokal oppslutning om konseptet “TaOverDagen”. Barn og unge fikk tillit og ansvar til å fylle Sakshaug middelalderkirke på Inderøy med liv og aktivitet gjennom en hel dag, og de leverte!
Rune Langås fra Nidaros domkirkes restaureringsarbeider kunne fortelle om stort engasjement rundt en designkonkurranse for barn. Vinnerne fikk oppleve hvordan deres idéskisser ble til nye glassmalerier som nå pryder i Nidarosdomens sør-gavl.
Spennvidden skaper engasjement
Kirkelig kulturarv kan forstås og brukes på mange ulike vis. Den engasjerer og den betyr noe, også for mange som ikke oppsøker kirken regelmessig.
En idékavalkade med korte innslag fra mange hold viste at både kirkens egne ansatte og aktører utenfor Den norske kirken allerede er i gang med å gjøre den kirkelige kulturarven mer synlig. Det planlegges blant annet festivaler, digital formidling og overnatting i kirken for pilegrimer.
Norsk kirkekunst på internasjonal storutstilling
Norsk folkemuseums egen kirkesamling er en skattkiste av kirkekunst fra tiden etter reformasjonen. Der hørte konferansedeltakerne historien bak dåpshuset fra Ringsaker kirke som sammen med døpefonten representerte Norge på en stor barokk-utstilling i Victoria and Albert Museum i London i 2009. Kirkekunsten binder Norge til de brede strømninger i kunsten og teologien i Europa. I et globalt perspektiv er det faktisk spennende å se hvilke særegne uttrykk som ble skapt her i utkanten av Europa.
Kirkerådet og Kirkebevaringsfondet samarbeidet med Norsk Folkemuseum om konferansen, og konseptet kan med fordel gjentas.
Kontaktpersoner
-
Martin Reichenbach Seniorrådgiver kirkebygg/arkitekt, direktørens stab i Kirkerådet mr867@kirken.no Tlf: 47 28 58 77