Kirken logo

Samisk språkuke 21.-27. oktober 2024

21.-27. oktober (uke 43) arrangeres Samisk språkuke. Målet med Samisk språkuke er å løfte statusen til de samiske språkene, og er et initiativ fra Sametinget på norsk side.

Samisk språkuke 21.-27. oktober 2024
Publisert 3. oktober 2024
Oppdatert 03.10.2024

 

Hvert år arrangeres Samisk språkuke, og denne uken er dedikert til å løfte og fremme de samiske språkene. Denne uken har som mål å øke bevisstheten rundt de ulike samiske språkene. 

 

Samiske språk snakkes i Norge, Sverige, Finland og Russland. I Norge er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk offisielle språk. Det finnes flere samiske språk, og i Norge jobbes det i dag med å revitalisere både pitesamisk, umesamisk og skoltesamisk. Språkene har nesten forsvunnet gjennom lange fornorskningsprosesser, og mange med samisk tilhørighet ønsker i dag å ta tilbake sitt språk, og å gi det videre til neste generasjon. 

 

En felles markering

Samisk språkuke gjennomføres på tvers av samfunnet, fra barnehager og skoler til kulturinstitusjoner og andre samfunnsaktører. I barnehager og skoler holdes det aktiviteter som sang, teater og undervisning om samisk historie og språk. Mange kommuner og organisasjoner markerer uken med arrangementer som filmvisninger, foredrag, konserter og språkverksteder.  

 

Samisk språkuke handler ikke bare om å fremme språkene blant de som allerede snakker dem. Målet er også å skape en større forståelse og aksept for samisk kultur i det norske samfunnet.  

 

Hvordan kan kirken markere Samisk språkuke?

 

Private og offentlige institusjoner, næringsliv, organisasjoner og andre aktører inviteres til å synliggjøre samiske språk denne uka. Kirken kan også bidra til å markere Samisk språkuke. 

 

Gudstjenester

  • Helsamisk gudstjeneste hvor alle ledd er på samisk.
  • Samiske menigheter (menigheter der samer er i majoritet) kan ta inn liturgiske ledd på et annet samisk språk. 
  • Samisk/norsk gudstjeneste med samisk innhold feks. gjennom å inkludere bønner, salmer og bibeltekster på samisk, hvor samisk språk både blir uttalt og kan leses. 
  • Norsk/samisk gudstjeneste hvor samisk språk i hovedsak er tekstbasert, feks. gjennom å skrive Herrens bønn, nådehilsen og velsignelsen på samisk i programmet. 
  • Flagge med norsk og samisk flagg på søndagen. 

 

Kirkelig undervisning og læring

  • Holder man feks. en andakt på et eldresenter, eller har babysang, kan man inkludere en samisk bibeltekst, eller en samisk salme. 
  • I samiske menigheter kan man feks. inkludere innhold på et annet samisk språk.
  • Arrangere en samisk aktvitetsdag med vekt på flerspråklighet.
  • Salme/sang kveld hvor samiske salmer inkluderes. I Norsk salmebok (2013) finnes det 15 salmer på nordsamisk, 15 salmer på lulesamisk og 15 salmer på sørsamisk. 

 

Kulturelle arrangementer

  • Invitere samiske artister til å holde konsert på et samisk språk i kirkerommet. 
  • Arrangere samisk salme/sangkveld. 
  • Arrangere samisk håndverkskveld der man inviterer en samisk håndverker til å holde kurs og/eller foredrag. 

 

Samarbeid med samiske organisasjoner

  • Samisk språksenter (det finnes 19 samiske språksentre i Norge, se oversikt her. De har som mål å fremme, styrke og bevare samisk språk og kultur, og å synliggjøre lokal samisk historie. 
  • Det finnes Samisk hus både i Tromsø og i Oslo. De har fokus på videreføring av samisk språk, kultur og samfunnsliv. 
  • Samiske foreldrenettverk, lokale/regionale sameforeninger og studieforbund/studentforeninger kan også være aktuelle samarbeidspartnere.  

 

Samer er i minoritet i de aller fleste menigheter. Det er bare et fåtall menigheter hvor samer er i majoritet, men i alle landets menigheter finnes det mennesker med samisk identitet. Å få høre, se eller lese ens hjertespråk har en enorm kraft ved seg, fordi språket bærer en dyp kulturell, historisk og åndelig betydning. 

 

Gjennom historien har mennesker med samisk identitet opplevd språklig og kulturell undertrykkelse. Ved å innlemme samiske språk, blir kirken en viktig arena for forsoning og helbredelse. 

 

Les mer om Samisk språkuke her.  

 

Samisk kirkeråd jobber med å legge til rette for at samiske språk kan vises og brukes i menighetene rundt omkring i landet. Det er blitt utarbeidet et veiledningshefte om samiske språk, kultur og liturgier, les mer her

Kontaktpersoner