Rapportering på "øvrige tiltak"

De siste årene har tall på menighetens tilbud til barn og unge blitt rapportert dels i SSB-skjema (Kirkelig årsstatistikk), dels i Planverktøy for trosopplæring. Fra og med 2019 skal det meste av dette rapporteres i planverktøyet. Det betyr at tallene kan registreres fortløpende gjennom hele året og samles på et sted. Dette vil gi et mer helhetlig bilde av barne- og ungdomsarbeidet.

Les en gjennomgang av feltene i øvrige tiltak

Planverktøyet er nå åpnet for rapportering av tiltak som ligger under "øvrige tiltak". Både tiltaksbeskrivelsen og tiltaksrapporten har færre felter å fylle ut enn "tiltak i en systematisk og sammenhengende trosopplæring for alderen 0–18 år" (også kalt tiltak "over streken").

Hvorfor rapportere alle tiltak for barn og unge i planverktøyet?

• Det vil gi et helhetlig bilde av barne- og ungdomsarbeidet
  • Det blir lettere å se alt trosopplæringsarbeid lokalt i sammenheng
  • Det vil gi et bredere og riktigere bilde av trosopplæring i Den norske kirke, regionalt og nasjonalt.
  • Tallene kan registreres fortløpende gjennom hele året og samles på et sted.

Hvordan rapporteres disse tiltakene?

• Alle trosopplæringstiltak for barn og unge i menigheten skal ligge i planen. Legg derfor inn de tiltak og aktiviteter som skjer i menighetene, men som ikke ligger i planverktøyet i dag.
  • Rediger også de tiltakene som allerede ligger under «øvrige tiltak» og kryss av for samarbeidende organisasjon, kategori og eventuelt kryss av for målgruppen inkluderer deltakere over 18 år (se en gjennomgang av feltene).
  • Når tiltaket er avsluttet fylles det inn deltakertall i tiltaksrapporten. Deltakerne skal ikke fordeles på alder eller kjønn.
  • NB: skole/kirke-samarbeid og barnehage/skole-samarbeid skal fortsatt ikke ligge i trosopplæringsplanen.

Hva skjer med rapporteringen i SSB-skjemaet (kirkelig årsstatistikk)?

• Målet er at de fleste spørsmål om barn og unge tas ut av SSB-skjemaet (Kap 6A og 6B i 2018) og erstattes med tall fra planverktøyet, men det er ennå ikke avklart om dette skjer fra 2019 eller 2020. Det kan bety at det for 2019 dobbeltrapporteres  på vei over til nytt system. Beskjed kommer.
  • Kor (kap 7), lederkurs (6.B.3), babysang (6.A.1) og søndagsskole (6.A.2) skal inntil videre fortsatt rapporteres også i SSB-skjema, da dette er tall med en historikk som ikke uten videre kan videreføres ved å flytte det til planverktøyet.

Spørsmål?

• Ta kontakt med rådgiver for trosopplæring/undervisning i ditt bispedømme eller seksjon for barn, unge og trosopplæring i Kirkerådet ved Carl-Fredrik Bommen (cb842@kirken.no)

Sist oppdatert 18. september 2019