
Foto: Den norske kirke / Ørjan Marakatt Bertelsen
E-læringskurs: Fornorskning, forsoning og folkekirke
Alle ansatte i Den norske kirke oppfordres til å ta e-læringskurset "Fornorskning, forsoning og folkekirke: En guidet tur i Norge, Sápmi og Ruija". Kurset gir grunnleggende kunnskaper om fornorskningspolitikken og –prosessene, samt ideer om hvordan vi som kirke kan jobbe med temaet sannhet og forsoning.
-
Beskrivelse
Finn kurset i sidemenyen under "Finn kurset her".
Om kurset
Alle ansatte i Den norske kirke oppfordres til å ta e-læringskurset Fornorskning, forsoning og folkekirke: En guidet tur i Norge, Sápmi og Ruija.
Det er et kurs som VID vitenskapelige høgskole har laget for Den norske kirke.
Kurset gir grunnleggende kunnskaper om fornorskningspolitikken og –prosessene, samt ideer om hvordan vi som kirke kan jobbe med temaet sannhet og forsoning.
I sidemenyen i menyvalget "Bønn" finner du en bønn som kan brukes i gudstjenesten 4. juni.
Bakgrunn
Preses Olav Fykse Tveit sier:
Dette er en mørk del av historien det er viktig at vi som arbeider i kirken kjenner til og tar et oppgjør med. E-læringskurset vil gjøre oss bedre rustet til å ta imot Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport 1. juni og arbeide med den i tiden fremover.
1. juni 2023 leverer Sannhets- og forsoningskommisjonens sin sluttrapport til Stortinget. Kommisjonen har undersøkt myndighetenes fornorskingspolitikk overfor samer, kvener/norskfinner og skogfinner fra rundt 1800 og frem til nyere tid. Kommisjonen har også undersøkt konsekvensene og ringvirkningene av fornorskningspolitikken fram til i dag, og foreslår tiltak som kan bidra til videre forsoning.
Kirken har vært delaktig i fornorskningsprosessene. Det betyr at vi har et ansvar for å lære mer om hva kirken gjorde, for at vi som kirke i dag kan bidra til selvransakelse, oppreisning, forsoning og et mer rettferdig samfunn – både lokalt, regionalt og nasjonalt.
Kirkerådets direktør Ingrid Vad Nilsen sier:
Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport vil ventelig løfte frem den norske stats og Den norske kirkes overgrep og undertrykkelse av samer, kvener, norskfinner og skogfinner. Dette er en skamplett vi må sette oss inn i og søke å forstå. Derfor bør alle ansatte ta kurset, og sette av tid til å snakke om det i stabsfellesskap.
-
Finn kurset her
Lenker til kurset
- Lenke til kurset for deg som er ansatt i rettssubjektet Den norske kirke
- Lenke til kurset for deg som er ansatt i fellesråd i Den norske kirke
Videoer og podkaster er tekstet (trykk på CC i videoavspilleren). Det ligger lydfiler på alle tekstsider i kurset (unntak: Quiz). Det er mulig å justere hastigheten på all lyd etter behov. Videoer: klikk på tannhjulet til høyre for CC. Lydfiler: klikk på de tre prikkene til venstre i lydavspilleren.Kursets oppbygging
- En reise i norsk nasjonsbygging. Fornorskningspolitikken
- Mot en flerstemmig fortelling: Samer og kvener/norskfinner
- Det utsatte oppgjøret: Sannhets- og forsoningskommisjonen
- Forsoningens vei. Utfordring og mulighet for kirke og samfunn
-
Bønn
Bønn
Bønnen kan brukes i gudstjenester etter at Sannhets- og forsoningskomminjonen har lagt frem sin rapport. Bønnen kan også brukes på andre kirkelige arrangementer, og på trykte og digitale flater.
Bønnen under kan brukes i sin helhet eller utdrag. Bønnen kan også brukes som inspirasjon til å formulere egne bønner.
Bønn på bokmål
Barmhjertige Gud, vi takker for Sannhets- og forsoningskommisjonen som denne uka har lagt fram sin rapport om fornorskningspolitikken og uretten som har blitt begått mot samer, kvener/norskfinner og skogfinner.
Vi takker for alle som har hatt mot til å stå fram og fortelle sine vonde historier til kommisjonen. Vær hos dem og gi dem styrke. Kom med ro og nytt mot til alle som strever med vonde minner.
Vi takker for at fortidens urett kommer fram i lyset, slik at mennesker i dag får høre historier de ikke kjente til eller har fortrengt. Vi ber om at både storsamfunnet, kirken og vi som enkeltpersoner lærer av uretten som er begått, og at dette fører til selvransakelse, ny selvforståelse og endring.
Vi ber for tiden som kommer – om at de som opplever urett får oppreisning. Vi ber om at rapporten fører til økt forståelse mellom oss som bor i dette landet. Vi ber om at minoriteter og storsamfunnet i fellesskap finner gode måter å leve sammen på.
Fader, Sønn og Hellig Ånd – åpne våre hjerter. Gi oss mot og vilje til å begi oss inn på nye veier mot oppgjør, endring og et mer rettferdig samfunn.
- Relaterte ressurser