Kirken logo

Frivillighet - samleside

Frivillighet er en bærebjelke i lokalkirken. I 2024 bidro over 77000 frivillige i gudstjenester, i kor- og kulturarbeid, i diakonale samlinger og mye mer. Her har vi samlet ressurser som kan bidra til å få flere engasjert i frivillighet, og hvordan vi tar vare på de frivillige vi har.

Frivillighet - samleside
  • Publisert
    20.03.2025
  • Oppdatert
    21.03.2025
  • Verktøykasse

    Kirken i Bergen har utarbeidet en egen innholdsrik nettside for frivillighet.

  • Fordypning

    Etterutdanning

    Det er muligheter for etterutdanning som gir mer innsikt i frivillighet og frivillighetsledelse,  for fagledere innen kirkemusikk, kirkelig undervisning eller diakoni: Ledelsesemne ved VID: Fagledelse og innovasjon i Den norske kirke (15 stp. på masternivå) - Det sentrale OU-styret i KA-området (ouinfo.no)

    Litteratur

     «Har du husket å spørre? - Menighetens håndbok i godt innsamlingsarbeid» av Tore Gullaksen og Sindre Røyland

    Tittelen på denne boken beskriver noe av det viktigste ved innsamling i menigheter og for frivillige organisasjoner: Man må spørre. Å oppfordre eller vise til et behov er sjelden nok. Denne håndboken for innsamling i menigheter vil lære deg å spørre på den beste måten. Slik at din menighet får gaveinntektene den trenger, og slik at giverne bevarer gleden ved å gi. 

    Det er et stort mangfold av menigheter i Norge, men de gode prinsippene for innsamling er gyldige for alle. Boken er skrevet slik at både menigheter i Den norske kirke og ulike frikirkelige menigheter vil ha stor nytte av å lese den.

    Boken inneholder både teoretisk veiledning til innsamlingskommunikasjon, og en rekke praktiske tips og ideer til hvordan innsamling og givertjeneste kan gjennomføres i praksis.

    Bestill hos Eide forlag

    «En god frivillighetskultur» av Stephen Sirris

    Organisering, ledelse og utvikling av frivillighet i Den norske kirke

    Boken er en fagfellevurdert vitenskapelig monografi og bygger på et forskningsprosjekt om kirkelig frivillighet. Leserne får ny innsikt i særtrekk ved frivillighetskulturen i menighetene. Forfatteren ut­forsker og gir innsikt i sammenhenger mellom frivillighetens praksis og teologi. Formålet er å bidra til en mer helhetlig forståelse av frivillig­hetens rolle i Den norske kirke. Boken er skrevet i lys av to faglige perspektiver: organisasjons- og ledelsesfag samt praktisk teologi. Boken er skrevet for forskere og praktikere; frivillige, ansatte og rådsmedlemmer i Den norske kirke samt studenter ved utdanninger som fører til kirkelig stilling. 

    Boken er utgitt på IKO forlag og kan kjøpes her.

     «Frivillighet og ledelse av Frivillige» av Stephen Sirris

    Frivillig arbeid har lang tradisjon i Norge og står sentralt i lokalsamfunnene gjennom lag, foreninger og frivilligsentraler. Frivillighet er i endring og har fått fornyet oppmerksomhet i forbindelse med koronapandemien og satsningen gjennom Frivillighetens år 2022.

    Denne fagboken drøfter spørsmål som:

    • Hva er særegent og verdifullt ved norsk organisert frivillighet, og hvordan kan den best ledes?
    • Hva er frivillighetens betydning for samfunnet, organisasjoner og enkeltmennesker?
    • Hvilke rolle spiller motivasjon og mening?
    • Hvordan kan frivillige rekrutteres og følges opp?

    Boken er forskningsbasert og bidrar til bedre kunnskap om frivillighet og ledelse av frivillige, og dermed økt forståelse og bedre ledelsespraksis i feltet. Forfatteren belyser temaet fra et tverrfaglig perspektiv og gir innsikt i allmenne og kontekstuelle forhold ved norsk frivillighetsarbeid. Teksten inneholder en rekke eksempler fra ulike organisasjoner.

    En ny modell for frivillighetsledelse som legger vekt på det verdsettende og tilretteleggende aspektet, strukturerer bokens innhold. Kapitlene vies modellens ledelsesfaglige temaer med konkrete ledelsesimplikasjoner.

    Målgruppen er studenter og forskere innenfor organisasjons- og ledelsesfag, helse- og sosialfag, kirkelige utdanninger og andre studieløp som kvalifiserer til arbeid hvor man vil møte og samarbeide med frivillige. For forskere gir boken innsikt i ledelse i frivillige organisasjoner. Både ansatte og frivillige i Frivillighets-Norge vil ha utbytte av boken.

    Se mer her: Frivillighet og ledelse av frivillige av Stephen Sirris (Heftet) - Organisasjon og ledelse | Cappelen Damm Undervisning

  • Bilder og videoer

    Bilder

    I design.kirken.no kan du finne profilelementer, bilder og maler som kan brukes fritt i Den norske kirke. → Klikk her for å komme til design.kirken.no.

    I bildearkivet finner du hundrevis av bilder av kirkelige handlinger, høytider, diakoni, frivillighet, gudstjenester og mye mer fra Den norske kirke. Alle bildene har gyldig samtykke for bruk i Den norske kirke → Direktelenke til bildearkivet her (krever innlogging)

    På design.kirken.no finner du også maler til trykk, digitale flater og administrasjon. Her finnes et eget malverktøy hvor du enkelt kan designe plakater, brosjyrer og bilder til poster i sosiale medier rett i nettleseren. Du finner også nedlastbare maler til både avanserte InDesign-filer og enkle Word/Powerpoint-maler → Direktelenke til maler her (nedlastbare maler tilgjengelig uten innlogging, logg inn for å bruke malverktøy)

    Slik logger du inn på design.kirken.no

    Logg inn her. Trykk på den røde knappen om du har @kirken.no/@kyrkja.no-e-post. Trykk på Trykk her for å logge inn med en annen e-post om din e-postadresse ikke slutter på @kirken.no/@kyrkja.no.

    Videoer om frivillighet

    I frivillighetens år vil det i vår være en nasjonal kampanje med formål å utfordre nye til å delta i sin menighet, og takke de som allerede bidrar. Nidaros bispedømme har laget videoene under, nå er de tilpasset nasjonalt budskap, og i kampanjen skal de lede til kirken.no/frivillig. Menigheter kan også bruke disse videoene på sine nettsider - fortrinnsvis i kampanjeperioden i uke 22 og 23.

    Du kan lenke til videoene på Youtube, eller laste dem ned fra Vimeo.

  • Artikler

    Her er mal for en artikkel som kan tilpasses og brukes på kirkens nettsider

  • Ansvars- og ulykkesforsikring

    KA har lagt til rette for at alle kirkelige fellesråd har knyttet seg til en ordning hvor frivillige og besøkende er omfattet av en ansvarsforsikring og en ulykkesforsikring ved arrangementer i regi av Den norske kirkes virksomheter.

    Les mer om dette her (lenke til KAs nettside)

    • Ansvarsforsikring gir utbetaling der den lokale kirke er påført rettslig erstatningsansvar.
    • Ulykkesforsikring gir utbetaling ved ulykker/skader på person som medfører død, invaliditet eller behandlingsutgifter
  • Frivillighetsledelse

    Frivillig.no arrangerer Forum for ledelse av frivillige der frivillige organisasjoner kommer sammen og deler tanker og erfaringer rundt temaer knyttet til ledelse av frivillige.

    Her deles erfaringer og tanker om tema:

    1. modul: Kultur ledelse og frivillige med særlige behov: https://om.frivillig.no/ledelse-av-frivillige
    2. modul: Kommunikasjon og krysspress: https://om.frivillig.no/ledelse-av-frivillige-del-2
    3. modul: Motivasjon: https://om.frivillig.no/ledelse-av-frivillige-del-3
  • frivillig.no

    Frivillig.no – et verktøy for å rekruttere nye frivillige!

    Trenger din kirke flere frivillige som kan bidra med store og små oppgaver? I en menighet er det mye som gjøres med frivillig innsats. Frivillige kirkeverter, konfirmasjonsledere, kjøkkenhjelpere og dugnadsgjenger. Frivillig arbeid oppleves som givende for de som får bidra, og med på kjøpet blir man kjent med nærmiljøet og kirkefelleskapet.

    Frivillig.no er laget for å gjøre det lettere for foreninger, frivilligsentraler, festivaler og menigheter å invitere nye frivillige til sine aktiviteter. Som menighet kan man enkelt og gratis registrere seg på siden og skrive et oppdrag til akkurat det man kunne tenke seg et par ekstra hender eller hoder til. Sannsynligheten er stor for at noen i ditt nærmiljø kunne tenke seg å bidra – hvis de bare fikk vite at det var et behov!

    Frivillig.no driftes av Frivillighet Norge og er gratis å bruke. Ved spørsmål, ta kontakt på kontakt@frivillig.no eller 21567666 (hverdager).

    De har også et nyhetsbrev som er verdt å abonnere.

    Se egen side for menigheter: frivillig.no/menigheter

    Veileder tilpasset menigheter