Kirken logo
Digital konfirmantundervisning

Digital konfirmantundervisning

Digitale ressurser i konfirmanttiden

  • Alder
    13-15
  • Publisert
    19.03.2020
  • Oppdatert
    15.04.2024
  • Beskrivelse

    Denne ressursen ble utviklet under smittevernstiltak.

    Ressursene her kan brukes om en trenger tilpasset undervisning, eller ønsker å bruke digitale verktøy med konfirmantene.

    Konfirmasjonstid på digitale flater

    Mye av dette alternative konfirmantopplegget krever internett. Vær klar over at ikke alle har tilgang på wi-fi hjemme, og at det kan være dyrt og krevende å kun bruke 4G på telefonen. Forståelse for dette bør formidles til konfirmantene.

    I denne ressursen er det samlet nettsider som kan brukes til å holde kontakt med konfirmanter, og ressurser som finnes digitalt rettet mot konfirmanter og ungdomsarbeid.

     

     

     

  • Digital undervisning

    Personvern rundt nettundervisning

    SPOND Er et verktøy som gir mulighet for å organisere konfirmantgrupper, og holde dialog med enkelt konfirmanter og foresatte. 

    Digitale løsninger for ungdomsarbeid - god oversikt og vurdering fra NLMung

    Google Classroom gir deg muligheten til å gi beskjeder til eller motta beskjeder fra konfirmantene. Her kan det legges ut opplegg, og organisere felles nettundervisning. Du kan opprette en brukerprofil med din private e-postadresse eller kirken.no adresse. Mer informasjon om hvordan bruke verktøyet kan leses her. Det er enkelt å sette opp, og det følger Googles maler. Dersom du er kjent med verktøyene til Google fra før er dette ganske enkelt å bruke.

    Her et eksempel for et konfirmantopplegg om påske som er laget til Google Classroom. Den kan selvfølgelig også brukes på andre flater. Bruker påskeduken og inneholder quiz.

    Delta Konfirmant fra IKO:

    Digital konfirmantundervisning basert på Delta konfirmant ligger gratis tilgjengelig her: iko.no/delta

    Følgende opplegg kan fungere som digital undervisning:

    Apper:

    Nettressurser finnes også tilgjengelig her:

    Video ressurser:

    https://itro.no/tag/video/

  • Fasteaksjonen

    Alternativ konfirmantundervisning fra fasteaksjonen.no

    • Presentasjon, bilder og filmer som kan brukes i undervisningsopplegg til  fasteaksjonen fasteaksjonen.no
    • Start en digital innsamling på for Kirkens Nødhjelp i menighetens navn. Lurer du på hvordan du starter en egen innsamling, kan du lese mer om det her.
    • Be konfirmantene dele innsamlingen med venner og familie på Facebook og Instagram.

     

     

  • nettkonfirmant.no

    Sjømannskirken har gleden av å kunne tilby menighetene konfirmantundervisning på nett via nettkonfirmant.no/

    På nettkonfirmant.no ligger det 10 leksjoner. For hver leksjon skal konfirmanten først se en kort introduksjonsvideo, så lese en digital lærebok (ligger på plattformen), så svare på 10-11 spørsmål. Noen av spørsmålene må man slå opp i læreboken for å få svar på, noen må man slå opp i Bibelen for å få svar på (Bibelen ligger også på plattformen), noen svar må man tenke seg til, og noen må man drøfte med en voksen.

    Tema for noen av leksjonene har kanskje konfirmanten allerede gjennomgått. For hver konfirmant kan lærer velge å ta bort de leksjoner en ikke ønsker at konfirmanten skal ta. Menigheten må selv stille med nettlærer, og for at det skal være en overkommelig oppgave anbefaler vi at en lærer ikke har mer enn 20 konfirmanter. Men hvordan en organiserer dette, bestemmer menigheten selv.

    Konfirmantundervisning skal gå over litt tid. Opplegget er derfor satt opp slik at en kun kan svare på to leksjoner om gangen. Nettlærer må så godkjenne en leksjon for at en ny leksjon skal bli tilgjengelig.

    Mer informasjon finner du på nettkonfirmant.no. Her kan du også registrere menigheten. Du vil da i løpet av kort tid få tilsendt brukernavn og passord til å logge deg inn. Da kan du også gjøre deg kjent med opplegget ved å klikke deg rundt, helt kostnadsfritt. Det er først når en begynner å registrere konfirmanter at det etter hvert vil bli sendt regning.

    Det er ønskelig at hver konfirmant har sin egen e-postadresse for å sikre konfidensiell dialog mellom nettlærer og konfirmant. Det kan derfor være en fordel om en har bedt konfirmantene om dette før en begynner å registrere konfirmanter.

    Pris:

    • 1-4 konfirmanter: kr 300 pr konfirmant
    • 5–24 konfirmanter: kr 250 pr konfirmant
    • 25–100 konfirmanter: kr 150 pr konfirmant
    • Over 100 konfirmanter: kr 125 pr konfirmant

    Spørsmål?

    Ta i så fall kontakt med nettkonfirmantadministrator i Sjømannskirken, Knut Erik Skarpaas, på kes@sjomannskirken.no eller tlf. 93697054.

  • Podcaster

    Podcast kan være en måte for konfirmantene å få informasjon, rett fra mobilen eller datamaskinen. Konfirmantene finner podcasten ved å gå inn i et podcastavspillingsprogram på sin iPhone, Android-telefon eller datamaskin. De fleste podcaster ligger også på streamingtjenester som f.eks Spotify. Du kan også sende dem en lenke som du finner nedenfor. Her er en liten liste med relevante podcast-kanaler:

    KIRKESTUA - Podcast om påske for konfirmanter og eldre ungdommer starter palmesøndag 5. april, på iTunes, Google play og Spotify, med Christine Andreassen og Maria Saxegaard. Et alternativ nå når kirkens fellesskap er anderledes, men også en nettressurs for de som ønsker å ha undervisning om påske etter helligdagene.Det er planlagt seks episoder. 

    Til hver episode legges det ut refleksjonsspørsmål (ligger som informasjon ved podcasten og på kirken.no/kirkestua) som kan brukes til å engasjere konfirmantene ut over episodene. Tanken er at de som jobber med konfirmanter kan gi ungdommene i oppgave å høre på podkasten og svare på refleksjonsspørsmålene. Det vil også komme videoer på TikTok, med tema «Påsken forklart» som vil henvise til podcast-episoden.

    Refleskjonsspørsmål til første episode f.eks.:

    • Hva betyr påsken for deg?
    • Jesus som leder(forbilde): Hva tenker du om Jesus sin lederstil
    • Kan du kjenne igjen plottet i påskefortellingen i andre filmer eller bøker du har sett eller lest?
    • Hva kan du gjøre for å skape palme-fest-stemning hjemme?

    Reisen Dan-Thomas Tveita og Thomas Erlandsen tar på seg oppdraget å reise rundt i Norge for å finne ut poenget med å være kristen og om det egentlig går an å tro på Gud i dag.

    Noe på hjertet – Maria Celine Lundeby og Ingebjørg Nandrup har laget en podcast som heter «Noe på hjertet». Her inviterer de bra damer til å dele ærlige og ekte erfaringer om troen på Jesus og sitt eget liv.

    Laget (NKSS) podcast – Denne passer for deg som vil høre på noe oppbyggelig eller lære noe om Bibelen, på kort tid. Podcasten har flere korte episoder i arkivet, men det finnes også noen som går mer i dybden dersom det er ønskelig.  Det er også noe apologetikk i podcasten!

    Damaris Norges podcastkanal – Dette er en podcastkanal med et rikholdig arkiv.  Damaris forsøker å koble kristen tro og populærkultur, og mye i podcastkanalen dreier seg om nettopp dette. Vi vil spesielt anbefale den forholdsvis nye podcasten «troende i trøbbel», som er en apologetisk podcast som tar for seg ulike innvendinger mot kristen tro.

    Helt ærlig Pod: Podcast med Maria Saxegaard og Håvard Skjerdal. Utviklet fra KFUK-KFUM prosjektet Helt Ærlig.

    Bibel og babbel er en podcast som retter sge mot ansatte i kirken. Her snakker Per Kristian Sætre og Linn Sæbø Rystad om tekster og temaer. De har også ofte gjester. I denne tiden kan du f.eks lytte til dobbelt episode med Caroline Vestrerberg (20, og 29. mars 2019) om påske og Morten Holmquist (16.aug) om å lese bibelen med konfirmanter.

    St. Jakob Kirke sin Gudstjenestepod kommer hver søndag

    Hva føler du nå?

  • Youtube

    Bruk YouTube til å hente filmer, del med konfirmantene og lag samtaleopplegg som kan fungere på nett. Her finnes både musikkvideoer, korte infotainment filmer, eller utdrag fra film eller tv serier.

    STRØMMING:

    • Strømme undervisning direkte, via for eksempel Facebook. Du kan da se hvem som ser på og det er mulig å chatte/ta imot meldinger fra konfirmantene. Kan gjerne inneholde en konkurranse, et spørsmål eller lignende som aktiviserer konfirmantene.

    OPPGAVE/SVAR:

    • Sende konfirmantene oppgaver/spørsmål og be dem svare/respondere via e-post, melding, messenger, snapchat osv. Her er det mulig å ta bilde av konfirmantboka dere bruker, eventuelt bruke innholdet og gjøre det til ditt eget.

    FILM:

    • Be konfirmanten se en film (som er gratis tilgjengelig)
    • I etterkant: Svare på spørsmål, snakke med foreldre/familie, utføre noe praktisk, leve seg inn i en av filmrollene i filmen og skrive et brev til en annen i filmen.
    • Forslag til film: Kommer! Vi leter etter en egnede filmer som er gratis tilgjengelig for alle. Kom gjerne med tips, om du har en godt eksempel!

    BIBELOPPGAVE:

    • Be konfirmanten lese en tekst i Bibelen. Husk både bibelhenvisning og direktelink til riktig tekst på bibel.no.
    • Konfirmanten skal svare på spørsmål til teksten. Gjerne skrive/formidle egen tolkning/opplevelse/refleksjon av bibelteksten. Eksempler: Skrive en egen tekst, ta et bilde, lage en video, formidle via musikk osv.
    • Forslag på oppgave til konfirmanten:
      • Tittel: Håpstanker
      • Les bibelteksten som står i Jeremia 29,11 (Bibel på nett her.)
      • Skriv teksten på et eget ark, men bytt ut ordet «dere» med ditt eget navn.
      • Les bibelverset, med ditt eget navn, høyt for deg selv.
      • Hva tror du Gud mener med at han har «fredstanker» for deg?
      • Hvilke assosiasjoner får du til ordene «fremtid og håp»? Spør gjerne også en annen, enten hjemme eller via nett.
        • Svar på spørsmålene med å skrive ca 4 setninger på baksiden av arket, eller et annet sted.
        • Ta bilde av bibelverset (med ditt eget navn) og setningene du skrev. Send til konfirmantlærer via sms på mobilnr …. (eller bruk den kommunikasjonsformen som er best for dere lokalt.)
    • Konfirmantlærer: Responder på det du får tilsendt fra konfirmanten!

Kontaktpersoner