Kirken logo
Fotspor

Fotspor

Fotspor - app for trosopplæring ute

  • Alder
    6-8, 9-12, 13-15, 16-18
  • Laget av
    Ringsaker og Nes menigheter
  • Publisert
    25.02.2021
  • Oppdatert
    22.09.2023
  • Beskrivelse

    Appen «Fotspor», er utviklet av Senter for nye medier og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet ved Høgskulen på Vestlandet med delfinansiering fra Erasmus+.

    Nettstedet fotspor.mobi er tilgjengelig for å lage og redigere turer i nærmiljøet som kan deles med de som deltar på aktiviteten.

    Verktøyet kan brukes til f.eks. å lage en sti med poster i forbindelse med påskevandring i naturen, eller som hjelp til å kombinere fysisk aktivitet, lek og læring.

    Det fungerer ved å gå inn på fotspor.mobi på en PC, åpne redigeringsverktøyet, og så lager du en ny sti.

     

  • Forslag til bruk

    Ringsaker og Nes menigheter har tatt i bruk appen Fotspor som en del av konfirmantundervisningen når det har vært restriksjoner hvor vi ikke har kunnet samle konfirmantene.  

    I appen Fotspor kan man lage ulike løyper med poster. Vi valgte alternativet natursti hvor man får opp Post 2 når man har besøkt Post 1 og så videre. For å lage løypa går man på nettsiden til Fotspor og velger ut type løype og stedet løypa skal være.  Via ett kart plasserer man postene ut og fyller de med innhold, her kan man velge både tekst, bilde og video. Man velger også ut hvor nærme posten man skal være for å få opp innholdet. Når man er ferdige får man opp en kode som konfirmantene taster inn i appen og får opp lokasjonen for Post 1. Løypa kan lastes ned hjemmefra slik at konfirmantene slipper å bruke 4G, men postene kommer ikke opp før man besøker de fysisk.   

    Vår løype befinner seg utenfor Ringsaker kirke (for Ringsaker-konfirmanter) og Stavsjø kirke (for Nes konfirmanter). Den handler om etikk og inneholder blant annet en youtube-video med den barmhjertige samaritan, en videohilsen fra oss, bilder, ulike oppgaver, bibeltekster og faktatekster. På siste posten skal de ta bilde av seg selv utenfor kirken og sende til kateket slik at vi kan registere hvem som har gått løpya 

    En erfaring vi gjorde oss var å huske på å gi appen tilgang til stedtjenestene på mobilen, hvis ikke er det vanskelig å finne postene når man skal teste/gå løypa. Har man denne tjenesten på vil det vises en blå prikk på kartet hvor man befinner seg og man ser om man går nærmere eller bort fra posten. Kartet som brukes er Google-maps og det er litt utakt mellom kart og virkelighet.  

    Tilbakemeldingen vi har fått fra konfirmanter og foresatte er positive. Ved å bruke tar i bruk noe som er en stor del av konfirmantenes hverdag, telefonen, tar man hverdagens deres på alvor og gjør undervisningen digital uten at den foregår foran en skjerm hjemme slik som skoleundervisningen 

    Vi er allerede i gang med å planlegge løyper for andre aldersgrupper som trosopplæringstiltak.  

  • Planlegging

    Forklaring for hvordan Fotspor kan brukes verktøy i konfirmantarbeidet