
Migrasjons- og flyktningtematikk: kirkelige uttalelser og andre ressurser
Den norske kirke har lenge vært engasjert i migrasjon, asylpolitikk og solidaritet med mennesker på flukt. Mange av de uttalelser, utredninger og ressurser kirken har kommet med opp gjennom årene på dette feltet er like aktuelle i dag som da de ble skrevet. Men det skjer også endringer som krever at kirken gjennomgår og revurderer sine egne prioriteringer. Her har vi samlet et sentralt utvalg av kirkelige uttalelser og ressurser knyttet til denne tematikken.
-
Publisert
21.12.2022 -
Oppdatert
04.10.2023
-
Beskrivelse
Den norske kirke har lenge vært engasjert i migrasjon, asylpolitikk og solidaritet med mennesker på flukt. Dette engasjementet er ikke noe nytt som kirken har bestemt seg for å arbeide med. Dette er et tema som følger hele den Bibelske fortelling og er en av de røde trådene gjennom kirkens historie. Et sentralt kjennetegn på kirkens engasjement har vært knyttet til det som kan karakteriseres som migranter i sårbare situasjoner. Kirken har sagt ifra når deres grunnleggende rettigheter og verdighet er under press.
Den norske kirkes rolle og synspunkter er omdiskutert. Men kirkens kall er å være en stemme for dem som storsamfunnet ikke lytter til. Kirken skal også utfordre politikken og regelverket når dette leder til inhumane og urimelige løsninger. Kirken skal bidra til å løfte fram menneskeverdet til personer som befinner seg i en vanskelig livssituasjon, og kreve at de får sine grunnleggende menneskerettigheter ivaretatt. Gjestfrihet har vært et grunnleggende teologisk perspektiv i kirkens arbeid, i tillegg til at vi har vært opptatt av å understreke gjensidighetsperspektivet i relasjonen mellom migranter og ikke-migranter.
Mange av de uttalelser, utredninger og ressurser kirken har kommet med opp gjennom årene på dette feltet – både i forbindelse med frivillig migrasjon og ufrivillig migrasjon eller flukt – er like aktuelle i dag som da de ble skrevet. Men det skjer også endringer som krever at kirken gjennomgår og revurderer sine egne prioriteringer. Vi må også stadig minne oss selv på at bak prinsipper, begreper og statistikker skjuler det seg alltid enkeltmennesker – søstre og brødre – som vi skylder å vie vår oppmerksomhet, omtanke og handlekraft.
Se undermenypunktene for et utvalg av kirkelige uttalelser og ressurser knyttet til denne tematikken.
-
Bispemøtet
Bispemøtet 2016 - Religionsmøte ved kirkelige handlinger
-
Diverse
Visjonsdokumentet "Dette vil vi", av Flerkulturelt kirkelig nettverk, 7. desember 2010
Rapporten "I god tro" - en utredning av asylsøkeres trosfrihet, 10. februar 2009
Brev fra sentralkirkelige ledere til menighetene ("Da jeg trengte en neste"), 28. august 2008
Ressursdokumentet fra Kirkemøtet 2005: Når så vi deg fremmed og tok imot deg?
-
Kirkemøtet
Kirkemøtet 2016 - Religionsmøte og dialog
Kirkemøtet 2015 - Styrk den humanitære innsatsen for syriske flyktninger
Kirkemøtet 2012 - Uttalelse om norsk asylpolitikk
Kirkemøtet 2006 - Kirkens rolle i et flerkulturelt samfunn
Kirkemøtet 2005 - Norsk asyl- og flyktningpolitikk
-
Mellomkirkelig råd
Mellomkirkelig råd 2014 - Kirkeasyl - erfaringer, dilemmaer og veien videre
Mellomkirkelig råd 2009 - Uttalelse fra Mellomkirkelig råd om norsk asylpolitikk
-
Ungdommens kirkemøte
Ungdommens kirkemøte 2005: Jeg var en fremmed, og dere tok imot meg
Kontaktpersoner
Relaterte ressurser
-
Å drive lokalt flyktning- og integreringsarbeid
Ressursdokumentet «Hva er en flyktning?» fra 2016, ble til i forbindelse med flyktningkrisen som særlig kulminerte i Europa i andre halvdel av 2015. Dokumentet ble til som følge av mange menigheters spørsmål i møte med et lokalt ønske om å bety noe for asylsøkerne som kom: Hvordan fungerer egentlig asylprosessen, og hvordan kan vi best drive et arbeid rettet mot flyktninger i vårt lokalsamfunn?
-
Den norske kirkes arbeid med migrasjon, asylpolitikk og solidaritet med mennesker på flukt
Den norske kirke har lenge vært engasjert i migrasjon, asylpolitikk og solidaritet med mennesker på flukt. Mellomkirkelig råd vedtok dette ressursdokument om denne tematikken på sitt møte den 15.10.2021.