Kirken logo
Jul – Kommunikasjon

Jul – Kommunikasjon

Her finner du en rekke kommunikasjonsressurser til fri bruk til jul i kirken. Bruk dem for eksempel til å invitere til julegudstjeneste og andre aktiviteter i jule- og adventstiden.

 • Varighet
  Jul/advent
 • Publisert
  10.11.2022
 • Beskrivelse

  Finn frem til de ulike ressursene i sidemenyen. Her finner du bilder, video, plakater med mer til fri bruk.

   

 • Bilder

  Bruk Den norske kirkes bildearkiv og malverktøy 

  I design.kirken.no kan du finne profilelementer, bilder og maler som kan brukes fritt i Den norske kirke. → Klikk her for å komme til design.kirken.no.

  I bildearkivet finner du hundrevis av bilder av kirkelige handlinger, høytider, diakoni, frivillighet, gudstjenester og mye mer fra Den norske kirke. Alle bildene har gyldig samtykke for bruk i Den norske kirke → Direktelenke til bildearkivet her (krever innlogging)

  På design.kirken.no finner du også maler til trykk, digitale flater og administrasjon. Her finnes et eget malverktøy hvor du enkelt kan designe plakater, brosjyrer og bilder til poster i sosiale medier rett i nettleseren. Du finner også nedlastbare maler til både avanserte InDesign-filer og enkle Word/Powerpoint-maler → Direktelenke til maler her (nedlastbare maler tilgjengelig uten innlogging, logg inn for å bruke malverktøy)

  Slik logger du inn på design.kirken.no

  Logg inn her. Trykk på den røde knappen om du har @kirken.no/@kyrkja.no-e-post. Trykk på Trykk her for å logge inn med en annen e-post om din e-postadresse ikke slutter på @kirken.no/@kyrkja.no.

 • Nettsider

  Oppdater nettsider

  Løft frem menighetens arrangementer i jul- og adventstid ved å oppdatere nettsider, så det er enkelt å finne frem til menighetens tilbud på nett.

  Benytt skjerikirken.no

  Pass også på at arrangementene blir synlige på arrangementsportalen skjerikirken.no. Slik kan brukere av kirken enkelt finne frem til et relevant kirkelig tilbud der de er.

  Det er en rekke annonser som leder mennesker inn til skjerikirken akkurat nå. Når menigheten benytter Skjerikirken, deltar man også i den nasjonale annonseringen.

  Slik kan menigheten benytte skjerikirken.no.

  Bilder for deg som bruker publiseringsløsningen Episerver, kirken.no

  Benytter du kirken.no-nettside kan du trekke inn bilder fra Media/Mediearkivet fra mappen "TEMABILDER | Fri bruk | Redigeres av Kirkerådet". Bilder for konfirmasjon finner du i mappen Kirkeåret og høytider undermappen Jul og advent. Drar du inn bilder herfra, vil alternativ tekst følge bilde (alternativ tekst benyttes av personer som bruker skjermleser, blant annet blinde og svaksynte).

  imagejfosto.png

  Kreditering: Bildene er til fritt bruk, husk å oppgi fotograf dersom oppgitt.

   

 • Julekampanje 2022

  Se videoen her

  Mål med kampanjen

  Den norske kirke skal også i 2022 ha en nasjonal julekampanje. Årets kampanje vil ha som hovedmål å invitere folk til kirken på julaften, slik at flest mulig kan få høre julebudskapet om Jesu fødsel i fellesskap med andre. 

   

  2022 – Årets video

  Årets kampanje blir en video som viser at du er velkommen til julaftengudstjeneste i kirken. Videoen vil spille på høytidsstemning, tradisjoner og nostalgi.  

  Videoen ble publisert i full lengde i sosiale medier 6. desember kl 08.00.

  Alle inviteres og oppfordres til å dele videoen fra Den norske kirkes nasjonale Facebook-side og Instagram-profil, slik at den samlet vil når flest mulig mennesker.

  Når en menighet deler videoen er dere oppfordret til å skrive en tekst med delingen som inviterer aktivt inn til julaftengudstjenesten hos dere.

  En postetekst kunne f.eks. vært: "Velkommen til julaften i Navn kirke! Det er i år gudstjenester kl 14 og 16. Her er det rom for deg, uansett om du kommer for deg selv eller et stort juleselskap med store og små."

  Videoen vil også bli brukt i digital annonsering på YouTube.

  Last ned video her: https://vimeo.com/dennorskekirke/julegudstjeneste

   

  Lansering

  Alle ansatte vil få se en førpremiere av julevideoen på allmøtet 30. november. Se det på www.kirken.no/allmøte.

  Publisering i sosiale medier skjer fra starten av desember. Dato for nasjonal publisering kommer. 

  Annonsering i sosiale medier til hele befolkningen vil kjøres i sosiale medier, der man ved å trykke på lenken i annonsen vil ledes til skjerikirken.no. Derfor er det svært viktig at alle arrangementer i kirken i jula ligger tilgjengelig der.

   

  Bakgrunn

  Det er særlig viktig å aktivt invitere folk inn til julegudstjeneste etter flere år med naturlig lave besøkstall under koronapandemien. Den norske kirke ønsker at så mange som mulig skal få komme til sin kirke og få høre julebudskapet om Jesu fødsel i fellesskap med andre.

  For å vite mer om folks holdninger til julaften og kirken, har Kirkerådet gjennomført dybdeintervjuer med en rekke personer. Utvalget er personer som har begynt å skape sine egne juletradisjoner. Hovedmålgruppen for denne kampanjen småbarnsforeldre. Kommunikasjonsavdelingens vurdering er at ved å nå disse godt, vil budskapet også treffe bredt i befolkningen.

  Intervjuene viser at det som trekker folk til kirken på julaften er ønsket å oppnå julefred og -ro. Mange ønsker også om å gi videre en tradisjon til sine barn. 

  Undersøkelsene viser også at mange synes julaftengudstjenesten er vanskelig å prioritere i en travel julefeiring. Noen nevner også at de er usikre på om de vil få plass i kirken.

  Flere beskriver også 'den perfekte jula' som den de selv opplevde da de var barn. Noe som selvfølgelig er krevende når du selv er voksen.

  Kirkerådet ønsket derfor å lage en kampanje som viser frem det bestandige i kirkens julefering og det aktive valget om å videreføre en juletradisjon til nye generasjoner. Til kirken kan du komme, voksen eller barn, alene eller hele familie, for første gang eller som en del av en lang tradisjon. Fellesskapet i kirken på julaften er noe helt unikt, uansett hvem du er. Her er det rom for deg.

 • Tidligere julevideoer

  2021

  Trenger du videofilen? Last den ned her

  2020

  Deilig er jorden 2020.

  2019

  Juleevangeliet 2019.

 • Åpen julekirke

  Plakater om Åpen julekirke til oppheng og gatebukker i word-format, stående liggende, A4 og A3 (zip):

 • Digitale julefellesskap

  Digitale julefellesskap

  Ønsker dere å invitere til digitale fellesskap for alle som ikke har mulighet eller ønsker å komme til kirken i jula? Her er noen muligheter.

  Strømming og video

  Har dere strømme- eller videoutstyr eller en mobil med godt kamera? Levende bilder er flott for å gi folk en smak av julebudskapet fra sin lokale kirke. 

  Strøm gjerne menighetens arrangementer til et sosialt medie. F.eks. julegudstjenester, at kirkeklokkene ringer eller tenning av julegran. Få strømmetips- og veiledning i ressursen Strømming.

  Spill gjerne inn en kort video til bruk på menighetens sosiale medier og nettside. Det kan være en kort andakt, en trompetsolo som spilles i kirken på julaften, ønske om god jul fra menigheten eller noe annet.

   

  Gudstjenester på NRK

  NRK sender en rekke gudstjenester på TV og radio som gjerne kan promoteres. Tips gjerne lokalt sykehjem om disse.

  • 27. november kl 11.00 | 1. søndag i adventstiden
   Fra Byåsen kirke i Trondheim. Sendes på NRK TV og radio.
  • 4. desember kl 11.00 | 2. søndag i adventstiden
   Fra Filadelfiakirken Drammen. Sendes på NRK TV og radio.
  • 11. desember kl 11.00 | 3. søndag i adventstiden
   Foldnes kyrkje i Øygarden. Sendes på NRK TV og radio.
  • 18. desember kl 11.00 | 4. søndag i adventstiden
   Lura kirke i Sandnes. Sendes på NRK TV og radio.
  • 24. desember kl 16.00 | Julaften
   Nidarosdomen i Trondheim. Sendes på NRK TV og radio.
  • 25. desember kl 11  | 1. juledag
   Nidarosdomen i Trondheim. Sendes på NRK TV og radio.
  • 26. desember kl kl 11 |  2. juledag
   Fra Bergen døvekirke. Sendes på NRK TV.
  • 1. januar 2023 kl 11 | 1. nyttårsdag / Jesu navnedag
   Fra Salhus kirke i Bergen. Sendes på NRK radio.

   

  Lystenning

  Inviter til digital lystenning. 

  Be.kirken.no har en egen stemningsfull juleside som er til for å tenne jule- og adventslys. Bruk og del gjerne nettsiden be.kirken.no/jul. Klikk her for å se nettsiden be.kirken.no/jul.

   

   

 • Sosiale medier

  Korte filmer som inviterer til julegudstjeneste 

  Budskap: Jul – sammen, rom for deg

  Borg bispedømme har laget kampanjen "Jul – sammen, rom for deg". Materialet har som mål å peke på fellesskap, stemning og ro i juletid. Dette kan man finne i kirkens julegudstjenester. 

  Videoene er til fri bruk. Hva med å kunngjøre menighetens julegudstjenester i en Facebook-post illustrert med en av videoene under?

  Filer til nedlastning

  Klikk på linken du ønsker å se nærmere på eller laste ned. En ny side åpnes, trykk på Download under filmen for å laste ned.

  Merk gjerne videoen med emneknaggene #romfordeg og #romforjul.

  Organisering

  Kampanjen «Jul – sammen, rom for deg» er skapt av Borg bispedømme ved Åshild Moen Arnesen i samarbeid med kateket Jenny Ågedal og adm.konsulent Linda Janson-Haddal. Jon Terje Hellgren Hansen er fotograf. Musikk spilt av kantor Jostein Grolid. 

 • Trykksaker

  Trykksaker og annonser

  Skap synlighet til kirkens tilbud i jula med trykte flater – plakater, annonser til aviser og annet.

  Finn ressurser og maler på design.kirken.no under Underprofiler.

  Gå rett til underprofilen Advent og jul ved å trykke her.

  Nytt i 2022 - julefolder

  Det er laget en liten julefolder (tosidig A4-størrelse) som kan deles ut på for eksempel institusjoner, på samlinger utenfor kirken, eller folderen kan ligge tilgjengelig i kirkerommet. Folderen inneholder juleevangeliet, en kort juleandakt og to julesalmer. Folderen er laget i word, og menigheten setter inn eget menighetsnavn. (Folderen vil bli tilgjengelig også på nynorsk)

  Heftet finner du her (kun bokmål)