Kirken logo
Jul – Kommunikasjon

Jul – Kommunikasjon

Her finner du en rekke kommunikasjonsressurser til fri bruk til jul i kirken. Bruk dem for eksempel til å invitere til julegudstjeneste og andre aktiviteter i jule- og adventstiden.

 • Varighet
  Jul/advent
 • Publisert
  23.11.2023
 • Oppdatert
  07.12.2023
 • Beskrivelse

  Finn frem til de ulike ressursene i boksene under.

  Her finner du bilder, video, plakater med mer til fri bruk.

  Du finner også informasjon om nasjonal kampanje (betalte videoannonser) og forslag til andre tiltak for å skape synlighet lokalt.

   

 • Lokal synlighet for gudstjenester på julaften

  I denne fanen finner du noen forslag til hvordan menigheter/fellesråd kan benytte seg av synligheten de nasjonale annonsene skaper og andre idéer for å spre informasjon om kirkens tilbud.

  Over hele landet inviterer menigheter til gudstjenester på julaften. Her får vi samles og høre julebudskapet om Jesu fødsel i fellesskap med andre. I tiden frem mot julaften gjøres det mange ulike grep for at befolkningen skal kjenne til gudstjenestene og oppleve at det er rom for dem. Listen under er forslag til noen slike grep.

  1. Synlig informasjon om julegudstjenestene

  Gå inn på https://skjerikirken.no/tema/julegudstjeneste, og bruk kommune-filteret. Finner du gudstjenestene dere har på julaften? Stemmer sted og tidspunkt? 

  Om dere ikke har lagt inn arrangementene enda, finner du fremgangsmåte til å legge inn arrangementer her.

  Legg linken til oversikten synlig på nettsiden deres.

  Del gjerne lenken på sosiale medier. På Facebook og Instagram kan du f.eks. feste innlegget om julegudstjeneste på toppen av siden. Trykk på de tre prikkene øverst i posten du ønsker å feste, og velg "Fest innlegg" / "Fest til profilen din".

   

  2. Varm og inviterende informasjon om julegudstjenesten

  Har arrangementet en varm og inviterende informasjonstekst? Om du ikke har lagt inn detaljer enda, er et forslag her.

  Bokmål: Vi samles til lesing av juleevangeliet, høytid og kjente julesanger. Sammen skaper vi meningsfulle juleminner.
  Gudstjenesten på julaften varer som regel mellom 40 minutter og en time. Hele familien er velkommen. Noen velger å pynte seg, mens andre kommer i vanlige klær. Det er ingen krav om hvordan du skal være kledd.
  Gudstjenesten er et åpent fellesskap og som alltid koster det ingenting å delta. Noen kommer til kirken med hele familien, mens andre kommer alene. Her er det rom for deg.

  Nynorsk: Vi samlast til lesing av juleevangeliet, høgtid og kjende julesongar. Saman skaper vi meiningsfulle juleminne.
  Gudstenesta på julaftan varer som regel mellom 40 minutt og ei time. Heile familien er velkomen. Nokon vel å pynta seg, medan andre kjem i vanlege klede. Det er ingen krav om korleis du skal vere kledd.
  Gudstenesta er eit ope fellesskap og som alltid kostar det ingenting å delta. Nokon kjem til kyrkja med heile familien, medan andre kjem åleine. Her er det rom for deg.

  3. Del annonsevideoene onsdagene i advent i sosiale medier

  Den norske kirke legger ut hver av de nasjonale annonsevidoene (se under Videoannonser om julaften (Nasjonal kampanje) i menyen) på Facebook og Instagram 6., 13. og 20. desember kl 11.00. Bli med og del. Slik kan vi sammen nå ut til mange mennesker på nett.

  Del videoene fra din personlige profil, og det er flott om du legger til en personlig melding. F.eks. "I år skal jeg på julegudstjeneste i X kirke. Jeg håper du vil bli med".

  Del videoene fra menighetens side/profil, sammen med informasjon om julaften i kirken hos dere. F.eks. "I år har vi gudstjeneste kl X. på julaften. Her er det rom for deg."

  4. Husk de fysiske flatene 

  Spre informasjon om deres julegudstjenester på trykte flater – plakater, annonser til aviser og annet. Finn ressurser og maler på design.kirken.no under Underprofiler.

  Gå rett til underprofilen Advent og jul ved å trykke her.

  5. Last ned annonsevideoene og bruk fritt

  Bruk gjerne annonsevideoene (se under Videoannonser om julaften (Nasjonal kampanje) i menyen) til å skape oppmerksomhet og engasjement i andre digitale eller fysiske kanaler. Last ned og bruk fritt.

  Noen eksempler: Bruk lengdevideoen på fysiske samlinger der dere allerede har oppe storskjerm. Bruk kortversjoner på digtale infoskjermer eller post  i andre sosiale medier.

  6. Fortell historien om jul i kirken

  Bruk kanalene dere har (sosiale medier, menighetsblad, innsalg til lokalavis) til å vise frem hvordan jul i kirken ser ut. Her er noen eksempler:

  Vis forberedelsene

  Ta bilder eller videoklipp som viser at kirkens medarbeidere gjør seg selv og kirken klar til høytid! Det skaper engasjement.

  Bilde- eller videoklipp-ideer: juletreet settes opp, notatblokka der momenter til juleprekenen er drodlet, at veien måkes, at koret øver, at orgelet spilles, kirken støvsuges.

  Vis høytid

  Ta bilder selv eller be en i menigheten til å ta et bilde på julaften, slik at dere kan dele samme dag eller i løpet av jula i år. Slike bilder kan også lagres til promotering neste år. 

  Bilde- eller videoklipp-idéer: Program som deles ut i døra, prest på prekestol, nærbilde av person som synger, lys på gravene, staben foran juletreet, tente lys, adventsstake med fire tente lys, barn sitter i midtgangen.

 • Videoannonser om julaften (Nasjonal kampanje)

  I denne fanen får du oversikt over nasjonale annonser om julegudstjenestene.

  Over hele landet inviterer menigheter til gudstjenester på julaften. Her får vi samles og høre julebudskapet om Jesu fødsel i fellesskap med andre.

  I tiden frem mot julaften gjøres det mange ulike grep for at befolkningen skal kjenne til gudstjenestene og oppleve at det er rom for dem. De nasjonale annonsene er ett av flere slike grep.

  Annonsene går fra 1. til 24. desember 2023.

  Korte videoer i web-TV

  En del av Den norske kirkes julannonser dukker opp i web-TV i 2023.

  Videoene vil vises til befolkningen i aldersgruppen 30-50 år. Annonsene her er korte videoer på 6 og 15 sekunder. Dette er gunstig lengde for å oppnå bredest mulig synlighet i annonsesammenheng. 

  Trykker man på lenken som kommer opp i web-TV-løsningen ledes en videre til skjerikirken.no og oversikten over alle kirkens arrangementer på julaften.

  Se eller last ned videoer her:

  Lengdevideo på YouTube

  Den norske kirke kjøper også annonser på YouTube i 2023. Videoen forsøker skape refleksjon rundt kirkegang på julaften. Videoen er 45 sekunder og spiller på høytidsstemning, tradisjoner og nostalgi.

  Trykker man på lenken som kommer opp i web-TV-løsningen ledes en videre til skjerikirken.no og oversikten over alle kirkens arrangementer på julaften.

  Se eller last ned video her: Langvideo i 16:9 (liggende video) laget for YouTube: Last ned

 • Jul og advent på TV og digitale kanaler

  Den norske kirke ønsker å gi tilhørighet og gode møteplasser på nett. I denne fanen finner du derfor forslag og oversikt over digitale løsninger som kan brukes til å virkeliggjøre dette i jula. 

  Sendinger på nett/TV fra NRK

  NRK sender en rekke gudstjenester på TV, nettspiller og radio i adventstiden og julehøytiden.

  Med forbehold om endringer. Listen er bekreftet av NRK i oktober.

  • 1. søndag i adventstiden kl 11.00: Arna kirke | TV, nett og radio
  • 2. søndag i adventstiden kl 11.00: Filadelfiakirken Drammen | TV, nett og radio
  • 3. søndag i adventstiden kl 11.00: Ulsten kyrkje | TV, nett og radio
  • Julaften/4. søndag i adventstiden kl 16.00: Nidarosdomen | TV, nett og radio
  • 1. juledag kl 11.00: Nidarosdomen | TV, nett og radio
  • 2. juledag/Stefanusdagen kl 11.00: Gudstjeneste fra døvekirken | TV og nett
  • Nyttårsaften/romjulssøndag kl 11.00: Ris kirke | Radio

  Innhold i sosiale medier

  En kombinasjon av historiefortelling og informasjon om arrangementer gunstig. Slik kan man svare opp informasjonsbehov lokalt, samtidig som man skaper interesse og engasjement for kirkens tilbud i og utenfor lokalbefolkningen.

  Her er noen forslag til innhold:

  • Legg arrangementer på skjerikirken.no, og deretter del link til arrangementene dere inviterer til på sosiale medier. Fest gjerne link til oversikten over jule- og adventsarrangementer på toppen av Facebook-siden eller Instagram-profilen deres.
  • Fortell historier om arrangementene. La både de som kom og de som ikke kom se hvordan kirken feirer advent og jul.
  • Gjenbruk gjerne poster fra andre menigheter eller fra Den norske kirkes nasjonale kanaler gjennom delinger, eller last ned materiell fra ressursbanken.
  • Finn flere konkrete innholdidéer om julaften og forberedelser til julaften under fanen "Lokal synlighet for gudstjenester på julaften"
  • Har dere strømme- eller videoutstyr eller en mobil med godt kamera? Levende bilder og foto er flott for å gi folk en smak av julebudskapet fra sin lokale kirke.
  • Strøm gjerne menighetens arrangementer til et sosialt medium. F.eks. julegudstjenester, at kirkeklokkene ringer eller tenning av julegran. Få strømmetips- og veiledning i ressursen Strømming.
  • Spill gjerne inn en kort video til bruk på menighetens sosiale medier og nettside. Det kan være en kort andakt, en trompetsolo som spilles i kirken på julaften, ønske om god jul fra menigheten eller noe annet.

  kirken.no/chat

  Den norske kirkes chattetjeneste er åpen, også i jula. Der kan alle som trenger det chatte med prester og diakoner anonymt. Åpningstidene blir publisert på kirken.no/chat hver uke. Chatten vil være åpen de fleste dagene før jul og i romjula.

  Chattetilbudet er tilskudd til alt annet som skjer i kirka i jula, og er kanskje spesielt viktig for dem som kvier seg for å gå ut av hjemmet sitt, oppsøke den lokale kirka eller av andre årsaker ikke møter så mange i det daglige. Det kan derfor være et fint å dele informasjon om chattetjenesten på menighetens sosiale medier, nettside eller menighetsblad.

  Lystenning på be.kirken.no/jul

  Inviter til digital lystenning. Be.kirken.no har en egen stemningsfull juleside som er til for å tenne jule- og adventslys. Bruk og del gjerne nettsiden be.kirken.no/jul.

  Klikk her for å se nettsiden be.kirken.no/jul

  Digital informasjon om arrangementer 

  Pass på at arrangementene blir synlige på arrangementsportalen skjerikirken.no. Slik kan brukere av kirken enkelt finne frem til et relevant kirkelig tilbud der de er.

  Slik kan menigheten benytte skjerikirken.no.

  Oppdater nettsider

  Løft frem menighetens arrangementer i jul- og adventstid ved å oppdatere nettsider, så det er enkelt å finne frem til menighetens tilbud på nett. Det kan være smart å passe på at det ligger en tydelig henvisning til skjerikirken på forsiden til menighetens nettside.

 • Trykksaker og bilder til fri bruk

  I design.kirken.no kan du finne bilder og maler som kan brukes fritt i Den norske kirke. → Klikk her for å komme til design.kirken.no.

  Bilder

  I bildearkivet finner du bilder som illustrerer jul og advent i Den norske kirke. Alle bildene har gyldig samtykke for bruk i Den norske kirke → Direktelenke til bildearkivet her (krever innlogging)

  Her ser du et lite utvalg av bilder som er merket med jul eller advent.

  bildekollasj med bilder til jul og advent

   

  Maler

  Skap synlighet til kirkens tilbud i jula med trykte flater – plakater, annonser til aviser og annet. Du finner også plakater i Word-format med teksten "Åpen julekirke".

  Finn ressurser og maler på design.kirken.no under Underprofiler.

  Gå rett til underprofilen Advent og jul ved å trykke her.

 • Jul utenfor kirkerommet

  Den norske kirke ønsker å tilby meningsfulle fellesskap og å spre julens budskap også utenfor kirkerommet. Her er noen kommunikasjonsressurser som kan brukes på f.eks. insitusjon som sykehjem, i andre menighetslokaler eller hjemme.

  Gudstjenester på NRK

  NRK sender en rekke gudstjenester på TV, nettspiller og radio som gjerne kan promoteres. Tips gjerne lokalt sykehjem om disse. Se detaljer under fanen "Jul og advent på TV og digitale kanaler".

   

  Chat med prest eller diakon – kirken.no/chat

  Den norske kirkes chattetjeneste er åpen, også i jula. Du finner den på kirken.no/chat.

  Der kan man chatte med prester og diakoner anonymt. Åpningstidene blir publisert på nettsidene etter hvert, men det er åpent de fleste dagene før jul og i romjula. Chattetilbudet er tilskudd til alt annet som skjer i kirka i jula, og er kanskje spesielt viktig for dem som kvier seg for å gå ut av hjemmet sitt, oppsøke den lokale kirka eller av andre årsaker ikke møter så mange i det daglige. Det kan derfor være et fint å dele informasjon om chattetjenesten på menighetens sosiale medier, i nyhetsbrev eller i andre kanaler dere bruker. 

  Julefolder til utdeling og plakater utenfor kirken

  Det er laget en liten julefolder (tosidig A4-størrelse) som kan deles ut på for eksempel institusjoner, på samlinger utenfor kirken, eller folderen kan ligge tilgjengelig i kirkerommet.

  Folderen inneholder juleevangeliet, en kort juleandakt og to julesalmer. Folderen er laget i word, og menigheten setter inn eget menighetsnavn. 

  Klikk her for å finne ressursen "Åpen julekirke"

 • Tekst til menighetsblad eller nettside

  I denne fanen finner du tekstutkast som kan brukes i menighetens kanaler, som menighetsblad eller nettside. Tilpass og bruk teksten etter behov.

  Advent og jul er trolig den tida på året det er flest mennesker innom kirkene. Over hele landet inviteres det inn til julekonserter, til arrangement for familier, adventsverksted og ikke minst gudstjenester på julaften og helligdagene. 

  Under er forslag til artikkel som kan tilpasses menighetens tilbud i advent og jul 2023. 

  Trykk her for å laste ned eksempelartikkel til menighetsblad og nettside (nynorsk og bokmål)