Hva betyr det å være Jesu etterfølger i dag? Hvordan kan vi etterleve "vern om skaperverket" og "kamp for rettferdighet" i hverdagen?
'Forandringsagenter' er et opplegg på seks samlinger med felles fokus, og individuell og kollektiv hverdagspraksis mellom samlingene. I denne ressursen er materiell til samling 1-3. De neste tre er i "Forandringsagenter (del 2)".
Hvorfor 'forandringsagenter'?
Når Jesus startet sitt virke på jorden, kalte han noen til å bli med ham på hans vandring: «Følg meg.» De som valgte å følge dette kallet ble kalt hans disipler. De var sammen med ham i alt han opplevde, sa og gjorde. Etter de rystende opplevelser av hans korsfestelse, død, oppstandelse og himmelfart ble de i den første pinsen opphavet til den kristne kirken.
Siden har kristne spurt gjennom alle tider: Hva betyr det å være Jesu etterfølger i dag, i våre liv og våre samfunn? Mange, som Frans av Assisi i Italia på 1200-tallet og Hans Nilsen Hauge i Norge på 1800-tallet, ble forandringsagenter i sin tid og satte varige spor.
I dag lever vi i en tid som er preget av store og globale problemer som krig og konflikter, pandemi, klima- og miljøkriser og økende ulikhet. Det er lett å bli redd, føle avmakt og motløshet.
Bakgrunn er at Ungdommens kirkemøte 2021 behandlet miljøsaken UKM 05/21 Sorg, sinne, handling og håp. I vedtaket står det: Som kristne tror vi på Gud som skaper, frelser og livgiver. Derfor angår klima- og miljøkrisen kirken. Vårt oppdrag er klart: Gud er gartner og vi er skapt i hans bilde. Vi skal passe Guds hage, velge livet, elske Gud og vår neste. Men hva betyr det konkret i dag?
Til Ungdommens kirkemøte i 2022 utarbeidet Kirkerådet et opplegg som ble prøvd av tre grupper, og diskutert på UKM 2023. Det er det som presenteres her.