
Den norske kirkes kommunikasjonsstrategi
En felles kommunikasjonsstrategi for alle medarbeidere i Den norske kirke er klar og tilgjengelig for alle. Her er mål, målgrupper og metoder beskrevet.
-
Publisert
21.02.2025 -
Oppdatert
30.04.2025
-
Beskrivelse
Menighetene møter medmennesker hver dag, og kommunikasjonsarbeidet skal bidra til dette møtet ved å kommunisere til folk der de er, styrke rollen kirken og troen har i deres liv og vise at kirken er en trygg havn i nærheten.
For å oppnå dette gjennom kommunikasjonsarbeidet, må vi arbeide strategisk og samarbeide. Derfor har vi laget en strategi i samarbeid med kommunikasjonsfolk fra hele landet, basert på kvantitativ og kvalitativ forskning. Arbeidet vil justeres etter hvert som vi får erfaring både lokalt, regionalt og nasjonalt.
Strategien gir retning for kommunikasjonsarbeidet og kan videre inspirere til arbeid med regionale og lokale vrier og satsinger i «Kirka vår» og innholder verktøy som lokalkirken kan la seg inspirere av.
Den bygger på vårt felles strategidokument "Mer himmel på jord" og har tydelige kommunikasjonsfaglige prioriteringer, målbare mål og målgrupper som er lette å gjenkjenne. Vi ønsker å nå alle med kirkens budskap, men ved å nå disse målgruppene eller segmentene av medlemmer, vil vi inkludere flere. Å nå en målgruppe betyr at folk opplever seg sett, inkludert og utfordret.
-
Strategien - presentasjon
Kommunikasjonsstrategien kan du lese i sin helhet. Denne digitale presentasjonen kan også deles i møte med stab, frivillige eller andre.
-
Alt på én side
Kommunikasjonsstrategien som oppslag ved siden av pc-en er nyttig i det daglige arbeidet med å formidle kirkens tilbud og innhold.
Her er en såkalt "one-pager" som kan skrives ut og henges opp på arbeidsplassen.
Spør alltid - vet noen om det?
Kjernespørsmål i vårt arbeid bør være: Vet noen om det? Flotte og viktige arrangement og tiltak fylt av kvalitet er en vesentlig del av lokalkirkens arbeid. Dette foregår over hele landet og til enhver tid, men hvis man ikke kommuniserer det ut, vet egentlig noen om tilbudet? Med tanke på alt arbeidet som legges i forkant og underveis i samlinger for babyer, for barn, for unge, for voksne, for seniorer, for familier, for ensomme, for søkende, er det viktig at man alltid tenker gjennom og legger en plan for hvordan kirkens tilbud skal gjøres kjent.
-
Målgrupper
Kirken og kirkens aktiviteter er for alle, og vi henvender oss til alle. Når vi jobber med kommunikasjon, er det nyttig å vite hvem vi skal nå. Overordnet sett, og basert på erfaringer og statistikk, har vi definert to målgrupper kommunikasjonen bør rette seg mot. Disse kan man lese mer om i strategien, men her er noen raske punkter som sier litt om de to gruppene:
Støttespillere
- utgjør 33 prosent av medlemmene i Den norske kirke
- noen kjennetegn er: Tror ikke på Gud, men setter pris på kirkens rolle i samfunnet. Føler seg sjelden truffet av kirkens språk og arrangement, men deltar i og velger selv gjerne kirkelige handlinger. Støttespilleren er ganske nøytral til kirke og tro.
Individuelt troende
- utgjør 30 prosent av medlemmene i Den norske kirke
- noen kjennetegn er: Har en gudstro, og er glad kirken er der når hen selv eller andre trenger den. Den individuelt troende bruker som oftest ikke kirken i sin trospraktisering, men vertsetter kirkens plass i samfunnet sterkt. Setter pris på kirkens stemme om håp og i verdispørsmål og deltar gjerne på arrangement som passer interessene. Den individuelt troende kommer sjelden eller aldri på at hen kan oppsøke kirken når hen trenger kraft eller ro.
Bakgrunnsinformasjon
Kirkerådet gjennomfører den representative, nasjonale medlemsundersøkelsen annet hvert år. Medlemsundersøkelsen gir innsikt om kirkens medlemmer over hele landet. Les funnene fra medlemsundersøkelsene her.
Ut fra medlemsundersøkelsen er det gjort en segmenteringsanalyse – det vil si at man har brukt den representative medlemsundersøkelsen for å definert fire hovedsegmenter i kirkens medlemsmasse. Støttespillerne og de individuelt troende medlemmene er to av fire segmenter. Les funnene fra segmentanalysen her.
-
Mål for kommunikasjonen
Fire mål er valgt ut for kirkens kommunikasjon:
- medlemmene opplever en god relasjon til Den norske kirke
- flere som leter etter noe større oppsøker kirken for dette
- kirken deltar i samfunnet på en synlig, proaktiv måte
- kirken samarbeider om kommunikasjon
-
Kom i gang lokalt med strategien
En kommunikasjonsstrategi må tilpasses det som fungerer lokalt og de kanalene man har tilgjengelig. Dette handler om ressurser, lokalmedia, oppslagstavler, nyhetsbrev og sosiale medier. Strategien må utvikles over tid, og justeres etter erfaringer og rammevilkår. Uansett er det ønskelig at strategien i bruk på alle nivåer i kirken. Her er forslag til hvordan den kan rulles ut lokalt:
Noen bispedømmer og fellesråd har allerede startet sin utrulling:
Gi oss gjerne tilbakemeldinger og gode fortellinger om hvordan strategien innføres og brukes i din sammenheng! Kontaktpersoner finner du lenger ned her i ressursen.
-
Arbeidsverktøy - planer
Kommunikasjonsplan
Her kommer to verktøy som kan tas i bruk når du skal planlegge hvordan du skal nå ut. Det ene er en forenklet kommunikasjonsplan (utarbeidet av Oslo bispedømmekontor), den andre er litt mer detaljert (utarbeidet av Kirkerådet):
Andre planer for kommunikasjon
- Det finnes ulike planer for kommunikasjon for forskjellige hendelser og kanaler, ta kontakt om du har behov for dette.
- Ved krise, ta raskt kontakt med kommunikasjonsrådgiver i bispedømmet eller Kirkerådets kommunikasjonsavdeling for bistand og orientering
Vær S.A.F.E
S.A.F.E er en metode som gir gjennomslag. Kort fortalt står de fire bokstavene for metoder for best mulig gjennomslag for kirkens budskap/tilbud.
- Samarbeid med andre gode krefter og breddeaktører, som gjør at vi får større nedslagsfelt enn vi ville fått alene
- Annonser som gjør at vi når lenger enn vi ville gjort med bare egne krefter (lokale eller nasjonale annonser)
- Fortjente kanaler (f.eks. omtale i redaksjonsstyrte medier) gir oss troverdighet
- Egne kanaler som sosiale medier og nettsider – her står en fritt til å kommunisere med egne ord og til å ha dialog med publikum
Kommunikasjonstrappa
Denne modellen handler om hvordan vi som kirke kan bygge solide relasjoner med medlemmene og menneskene rundt oss.
Kort fortalt begynner det hele med en interesse for hva kirken kan by på, og dette svares ut med å gi informasjon og dermed kunnskap til medlemmet. Videre bygger man tillit, og dette kan ende opp med varig relasjon mellom medlemmet og kirken.
Modellen forklares utfyllende under arbeidsverktøy i strategien.
-
Kirka vår
Kirka vår er et verktøy alle menigheter kan få tilgang til. Her legger menigheten inn sine planer og strategier, og holder enkelt oversikt over sine aktiviteter.
I Kirka vår kan menigheten i tillegg til annet planarbeid også legge inn kommunikasjonsstrategi for lokalt arbeid, og aktivt planlegge og tenke kommunikasjon i alt arbeid.
Kontaktpersoner
-
Jorunn Strand Askeland Seniorrådgiver presse og samfunn, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt ja329@kirken.no Tlf: 40405015
-
Heidi Olsen Rådgiver digital redaktør, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt ho949@kirken.no Tlf: 97125487
-
Siv Thompson Seniorrådgiver internkommunikasjon, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt st362@kirken.no Tlf: 482 482 54
Relaterte ressurser
-
Digital kirke: Kirke på nett
Stadig flere kikker inn og deltar i kirkens aktiviteter gjennom kirkes digitale tilstedeværelse. På denne siden finner du ressurser til ulike måter å opprettholde og utvikle Kirke på nett-arbeidet lokalt.
-
Logo, dekor og grafisk elementer for trosopplæring
Logoer for alle tiltak i trosopplæringen.
-
Åpen påskekirke
Påskevandring for familien, korsvandring, plakater for åpne kirker.
-
Sommarkyrkja
Ressurser for å synliggjøre og invitere til aktiviteter, arrangement og åpne kirker i sommer
-
Velkommen til kirken – Kommunikasjon
Ønsk velkommen til kirken! Her finner du trykksaker, råd til kommunikasjonen og materiell til sosiale medier for å ønske folk velkommen til arrangementer i kirken.