
Konfirmasjon - kommunikasjon
Gode verktøy for å kommunisere om konfirmasjon finner du her. Logo, videoer, kampanjeinformasjon og trykksaker – med mer.
-
13-15 -
Kirkerådet -
28.03.2023 -
29.04.2025
-
Dette finner du i ressursen
Den norske kirke har et godt konfirmasjonstilbud for alle ungdommer. Kirken ønsker å gi ungdommene mye: en mulighet til å lære om seg selv, Gud og kirken, en annerledes tid der en får oppleve å høre til og slippe å prestere, opplevelsen bli feiret midt i en krevende ungdomstid, et rom for refleksjon og håp i en hverdag som byr på uro og usikkerhet. Den norske kirke gir ungdommer muligheten til å delta i et annerledes-år som gir minner og verktøy for livet.
Dette må vi stå sammen for å vise fram. Denne ressursen inneholder filer, maler og råd for å få det til i kommunikasjonsarbeidet.
Bruk de(n) delen(e) av ressursen som passer inn i ditt arbeid.Ressursen inneholder:
- konkrete nedlastbare ressurser (bilder, logoer, tekster, poster til sosiale medier)
- maler (plakat, brosjyre, annonser)
- forslag til måter å organisere arbeidet på (årshjul, kampanjearbeid)
-
Nyttig innsikt
Kirkens ansatte er i kontakt med ungdommer hele tiden – både før, under og etter konfirmasjonstiden. Til sammen sitter vi på svært god kjennskap som vi må utnytte i arbeidet.
Denne fanen inneholder utdrag fra flere undersøkelser gjort i målgruppa. Innsikten er hentet inn gjennom kvalitative intervjuer og kvantitative undersøkelser (som iKonf) etter 2020.
Tall og samfunnstrender
- Det er stabil oppslutning om kirkelig konfirmasjon blant medlemmer av Den norske kirke. I 2024, og flere år tidligere, lå andelen 15-årige medlemmer som velger kirkelig konfirmasjon på rundt 80 %.
- Andelen som velger konfirmasjon er jevnt synkende. Det gjelder både konfirmasjon i kirken spesielt og det totale antallet konfirmanter, uavhengig av livssyn.
- I 2024 ble 47,6 % av landets 15-åringer (både medlemmer og ikke-medlemmer) konfirmert i Den norske kirke (foreløpige tall fra SSB)
Grunner til å velge kirkelig konfirmasjon
- Største grunner til ungdommer oppgir for å velge bort kirkelig konfirmasjon er at kikens opplegg er strengt, å ikke tro på Gud og at opplegget handler om å konvertere meg til kristendommen
- Største grunn til å velge kirkelig konfirmasjon er det sosiale (nye venner), å bli kjent med seg selv, festen, det å samle familie og at du står i sentrum for feiringen og å lære litt om Gud og kristendommen
- Størsteparten av ungdommene oppgir at motivasjonen for å velge konfirmasjon i kirken er at de ville det selv.
Ungdommenes interesser
- Ungdommene er opptatt av temaer som rettferdighet og ansvar for andre, identitet og seksualitet, meningen med livet, kjærlighet og dåp
-
Huskeliste/årshjul for for kommunikasjonsarbeidet
Listen er et forsøk på å samle opp de viktigste, grunnleggende tiltakene i kommunikasjonsarbeidet for konfirmasjon. Listen er ingen fasit og er fortsatt under arbeid. Send gjerne dine innspill til kontaktpersonen nederst i ressursen.
1. Informer om tid og sted for konfirmanttiden i god tid
- For neste kull: Tidspunkter for konfirmanttiden og konfirmasjonsgudstjenester bør ligge tilgjengelig på menighetens nettside senest 1. april året før gjennomføring av konfirmanttiden.
- Del informasjonen: Når tidspunktene for neste kull er publisert på menighetens nettside, kan en også informere om dette i andre egnede flater. Dette kan være: menighetens egne sosiale medie-konti, lokalavis, menighetsblad, kunngjøringer i gudstjenesten, i trosopplæringstiltak for tweens, oppslagstavler.
- For de fire neste årene: Etterstreb å ha tilgjengelig informasjon om konfirmasjonsdatoer for de fire neste årene tilgjengelig på nettsiden. Det går fint å ta forbehold om endringer, om tidspunktene ikke er spikret.
2. Påmeldingsinformasjon
- Alltid: Det bør alltid ligge tilgjengelig informasjon om hvordan man melder seg på konfirmanttiden – f.eks. «Påmeldingen skjer ved å fylle ut dette skjemaet på vår nettside. Påmeldingen skjer det året konfirmanten fyller 14 år. Vi pleier å åpne påmeldingen i mai.»
- For neste kull: Informasjon om påmeldingsstart eller -frist, og all annen nødvendig informasjon for å melde seg på, bør ligge klart på nettsider innen 1. mai året konfirmanten fyller 14 år.
3. Send ut brosjyre til neste kull
- Lag brosjyre: Design og tekstforslag finner du i design.kirken.no, der kan du tilpasse innholdet i brosjyren for lokalt opplegg
- Innhold: Brosjyren bør inneholde enkel og kortfattet informasjon, som forsøker å gi et godt inntrykk av konfirmanttiden. Brosjyren kan f.eks. inneholde
- nettside-adresse for mer informasjon
- kontaktinformasjon der en kan ta kontakt for spørsmål om konfirmanttiden
- de viktigste datoene foresatte må vite om, som informasjonsmøte, når en kan forvente å få bekreftelse på konfirmasjonsdato, påmeldingsstart/påmeldingsfrist, oppstart for konfirmanttiden og konfirmantleir
- informasjon om hvordan man melder seg på
- tekst som beskriver at konfirmanttiden blir tilrettelagt for alle konfirmanter
- informasjon om hva som forventes av oppmøte og deltakelse
- beskrivelser av hva tidligere konfirmanter har satt pris på ved konfirmanttiden hos dere
- oppfordring til at ungdommen selv skal få velge om en ønsker konfirmasjon i kirken, fordi man er religiøst myndig når man fyller 15
- Utsending i løpet av våren: Brosjyre sendes til alle 14-åringer som er medlemmer, og foresatte som er trosopplæringsabonnenter for 14-åringer
4. Hold kontakten
- Påmeldingsbekreftelse: Pass på at den påmeldte får en bekreftelse på at de er påmeldt, der den konfirmant og foresatte får oversikt over hva de har oppgitt i påmeldingen
- Bekreftelse av konfirmasjonsgudstjeneste og andre datoer i konfirmantåret: Send informasjon om datoer og klokkeslett for så tidlig som mulig. Foresatte ønsker tidlig informasjon om tidspunkt for konfirmasjonsgudstjenesten for deres konfirmant. Dette gjelder også for andre tidspunkter som skal holdes av i kalenderen gjennom konfirmantåret.
- Hold foresatte oppdatert: Skulle det skje endringer i opplegget i løpet av året, og gi god informasjon om fordelingen av konfirmantene.
- Påminnelser: Send gjerne påminnelse om obligatorisk opplegg i foretrukken kommunikasjonskanal. Dette kan f.eks. være SMS eller e-post.
-
Nasjonal kampanje 2025
Fra 1. mai og ut i juni vil det være en nasjonal kampanje for konfirmasjon i Den norske kirke. Det vil blant annet si at det vil komme annonser for konfirmasjon i digitale kanaler.
Kampanjens mål er å skape størst mulig oppmerksomhet rundt at Den norske kirke har et godt konfirmasjonstilbud.Her er forhåndsvisning av noe av annonsemateriellet.
Hva skjer i perioden, og hva kan vi gjøre lokalt?
Dette er noe av det som skjer i kampanjen som starter 1. mai:
- Annonser: Kirkerådet sørger for annonser så flest mulig skal kjenne til kirkens konformasjonstilbud. Hovedbudskapet i annonsene i år, er å utfordre voksne til å starte samtalen om konfirmasjon med de unge. Annonsene vil være synlige i mai og juni for den voksne målgruppen i Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube, nettaviser, Web-TV og enkelte kristne dagsaviser. Om man trykker på noen av annonsene lander man på nettsiden www.kirken.no/start-samtalen
- Oppdatering av nettsider: Alle menigheter må sørge for at påmeldingsinformasjon for 2026-konfirmantene er tilgjengelig på egne nettsider nå – uansett når påmeldingen åpner. Se gjerne over deres informasjon, om dere ikke har gjort det allerede.
- Nytt videomateriell: En helt ny video er klar til fri bruk i menighetens kanaler. Last ned fra ressursbanken, eller se videoen her. Dette er hovedmateriellet også i annonsene.
- Redaksjonell omtale – Kirkerådet arbeider med å forsøke å skape redaksjonell omtale av konfirmasjon i nasjonale medier. Konfirmasjon og konfirmasjonsgudstjenester omtales også i mange lokalaviser for tiden, på grunn av tips fra menighetene. Tips gjerne din lokalavis, om dere ikke har gjort det allerede. Sånt skaper viktig lokal synlighet.
- Poster i sosiale medier: I fjor ble det postet mye om konfirmasjon i menighetenes, bispedømmenes og nasjonale sosiale medier for tiden. Fantastisk! Slik omtale, refleksjoner og hurrarop rundt årets konfirmasjoner er viktige for å skape stolthet og engasjement, så gjør gjerne dette ofte den kommende tiden. Bilder, intervjuer og videoer om årets konfirmanter er svært godt innhold for å vekke interesse hos mulige konfirmanter.
- Brosjyrer, plakater og besøk: I vår er det også mange som har sendt ut lokal brosjyre, hengt opp plakater og gjort skolebesøk og lignende. Om det ikke er gjort allerede, finnes ressurser på ressursbanken.
Hvorfor delta i den nasjonale kampanjen?
Den norske kirke gir ungdommer muligheten til å delta i helt spesielt år, som gir minner og verktøy for livet. Dette må vi stå sammen for å vise fram. Her er noen grunner til at din menighet bør slenge seg med:
- Stå sammen om å skape oppmerksomhet. Den norske kirke har ingen felles påmeldingsperiode eller påmeldingsløsning, men vi har et felles tilbud, som vi kan og bør stå sammen for å skape blest om. Gjør vi det samtidig, når vi ut til flere mennesker.
- Vi sparer tid og penger. Alle menigheter gjør informasjonsarbeid om konfirmasjon, og dersom mange av disse konsentrerer seg om de samme oppmerksomhetsperiodene, kan det føre til at enda flere blir oppmuntret og minnet om å utforske sitt lokale tilbud.
- Godt omdømme for kirken. Ved at alle viser frem sitt særegne, lokale opplegg samtidig vil en til sammen vise frem et mangfoldig og landsdekkende kirke.
- Økt kjennskap. Sammen skaper vi forventning og øker kjennskapen til kirkens tilbud. Sånt kommer kirken over hele landet til gode.
-
Logo
Her ser du hvordan logoen for konfirmasjon i Den norske kirke ser ut. Logoen finnes også med årstall.
Last ned logofiler på design.kirken.no
-
Trykksaker
Design.kirken.no
Alle kan logge inn på design.kirken.no.
Du må være logget inn for å se alle ressursene og bildene på design.kirken.no. Ser du en liten lås nede i venstre hjørne, er du ikke logget inn. Ser du ingen lås nede i venstre hjørne, er du logget inn.
Trykksaker
I design.kirken.no finner du maler som er spesialtilpasset konfirmasjon i Den norske kirke. Malene kan redigeres rett i nettleseren og krever ingen programvare. Du må bare logge inn.
Trykk/utskrift
Alle trykksaker må trykkes lokalt, Den norske kirke har ingen nasjonal avtale om trykk. Du kan printe på vanlig printer, gjerne på tykt ark. Du kan også levere trykklar PDF til ønsket trykkeri.
-
Bilder
På denne siden finner du bilder som kan brukes til å promotere konfirmasjon. Noen bilder har ungdommer som målgruppe, andre har familien som målgruppe.
Bildearkiv
For generelle bilder uten grafikk av konfirmasjon til bruk i kommunikasjonsarbeidet, gå til design.kirken.no. I bildearkivet finner du en mengde bilder med konfirmasjonsmotiv.
Gå direkte til bildearkivet her.
Promobilder for ungdommer
Bilder med Konfirmant-logoen og teksten "Endelig min tur til å være konfirmant", kan lastes ned og brukes i lokalt promoarbeid. Bildet kan f.eks. legges ut på sosiale medier med en lenke til mer informasjon om lokalt tilbud.
Bildene finnes med tekst på bokmål og nynorsk.Last ned promobildene for ungdommer på design.kirken.no.
Promobilder til foresatte
Bilder med Konfirmant-logoen og teksten "Snart tid for å feire din konfirmant", kan lastes ned og brukes i lokalt promoarbeid. Bildet kan f.eks. legges ut på sosiale medier med en lenke til mer informasjon om lokalt tilbud.
Bildene finnes med tekst på bokmål og nynorsk.Last ned promobildene for ungdommer på design.kirken.no.
Facebook-banner
Finn nedlastbart Facebook-banner, og mal for å lage lokal utgave av konfirmant-Facebook-banner på design.kirken.no.
-
Video
Videoer til fri bruk: Ta samtalen om konfirmasjon
I 2025 er det laget helt nytt materiell til bruk i konfirmasjonskampanje. I videoene oppfordres seeren, spesielt laget for foreldre, til å bringe spørsmålet om konfirmasjon på banen. Kanskje setter videoen i gang samtalen der hjemme?
Videoen finnes i en langversjon (44 sekunder) og to kort-varianter (10 og 6 sekunder), med tekst på bokmål og nynorsk, stående og liggende format. Se videoen under. Nedlastningslenker ligger under videoen.
Se videoen her
Last ned Start samtalen-videoene
Filmene kan brukes fritt og lastes ned direkte fra Vimeo-siden: klikk på filmtittelen du vil bruke. Under videoen finner du et nedlastningsknapp (En pil som peker ned). Trykk på nedlastningsknappen.
- Langversjon (44 sekunder):
- 6 sekunder:
- 10 sekunder:
Mer videomateriale
- Spesielt laget for foresatte: Fellesskapet i konfirmanttiden | Konfirmasjonsgudstjenesten
- Spesielt laget for ungdommer: Fellesskapet i konfirmanttiden | Konfirmasjonsgudstjenesten
-
Hva bør stå på nettsiden vår?
Menighetens nettside er den kanskje viktigste kanalen for å kommunisere klart og tydelig om lokalt konfirmasjonsopplegg.
Tekstutkast
Snart konfirmant? Informasjon om konfirmasjonstilbudet for 2026-konfirmantene blir tilgjengelig her innen 1. mai. Påmelding vil våre mulig fra dato. Selve konfirmasjondagen i 2026 er dato. I 2027 er konfirmasjonsdagen dato. Har du spørsmål, kan du kontakte Navn. Vi ønsker velkommen til en fin tid som konfirmant!
Sjekkliste
Ønsk varmt velkommen!
- Ønsk kullet varmt velkommen til konfirmasjonstid
- Bruk klare bilder, der ungdommer er motivet
Korrekt, tydelig og oppdatert informasjon
- Informasjon om hvordan påmelding fungerer, når påmeldingen blir tilgjengelig og konfirmasjonsdatoer i årene fremover legges ut.
- Fjern utdatert informasjon. Koronainformasjon om smittevern eller feil årstall fjernes.
- Les over gammelt innhold og se om det som er viktigst å si nå er med på sidene deres.
- Når brosjyren er sendt ut, kan du også laste opp brosjyren på nettsiden, slik at den er enkel å finne frem til senere.
Påmeldingsinstruksjoner
- Informer om oppstart for påmelding eller påmeldingsfrist. Om dere ikke har påmelding akkurat nå, bør det likevel stå når den åpner.
- Synliggjør hvordan påmelding skjer. Legg påmeldingsinstruksjoner godt synlig på nettsiden og fjern utdatert informasjon.
For deg som vil gjøre det lille ekstra
- Om du har tid, kan du søkeoptimalisere sidene som handler om konfirmasjon på nettsiden. Enkelt forklart handler det om å gjøre innholdet på en nettside mer synlig i søkemotorer, som for eksempel Google. En effektiv måte å gjøre det på er å oppdatere nettsiden med relevante søkeord og beskrivelser av innholdet. Ti steg for å synliggjøre menighetens nettside om konfirmasjon gjennom SEO får du gjennom denne oppskriften laget av Borg bispedømme.
- Snakk med tidligere konfirmanter og spør om hvorfor de vil anbefale konfirmasjon i kirken. Beskrivelser av hva tidligere konfirmanter har satt pris på ved konfirmanttiden hos dere er noen av de viktigste verktøyene vi har.
- Benytter du episerver som verktøy for menighetens nettside (kirken.no-nettside) kan du "dra inn" ulike nasjonale saker under lokal informasjon. Du kan også dra inn bilder fra "Media"-biblioteket. Alle bildene i denne mappen finner du også i ulike filformater under "Bilder" i sidemenyen her i Ressursbanken.
-
Ungdommer som målgruppe | #Konfirmantene
Kommunikasjon i digitale kanaler
I flere år har medarbeidere i Den norske kirke og store og små influensere publisert videoer om konfirmasjonstiden, med konfirmanter som målgruppe. Videoene har vært en stor suksess i å fortelle om konfirmasjon i kirken på ungdommenes premisser.
Fellesnevneren for alle videoene er at de er merket med emneknaggen #konfirmantene. Når du skal kommunisere om konfirmasjon i sosiale medier, er det derfor anbefalt å tagge innholdet med #konfirmantene.
Se hvordan #konfirmantene-videoene har fungert i videoen under. I videoen blir det tatt utgangspunkt i #konfirmantene på TikTok, der emneknaggen er størst. Emneknaggen kan likevel brukes i alle sosiale medier:
Alle som kjenner konfirmasjonstiden i kirken kan være med å vise og fortelle om fellesskapet du kan oppleve som konfirmant, på emneknaggen #konfirmantene i ulike sosiale medier. Når du lager innhold om konfirmasjon på sosiale medier, tagg det med #konfirmantene.
Du kan oppfordre andre til å lage videoer. Kanskje en konfirmantleder eller ungdommene selv kan lage videoer? Husk bare å be de merke videoene #konfirmantene.
Husk: skal du bruke videoer der andre enn deg selv er avbildet, trenger du samtykke. Last ned samtykkeerklæring her.
-
Heidi Olsen Rådgiver digital redaktør, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt ho949@kirken.no Tlf: 97125487
-
Kjetil Bondevik Seniorrådgiver kommunikasjon, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt kb754@kirken.no Tlf: 95 90 85 71
Relaterte ressurser
-
Rollup
Her finner du filer for rollup som kan sendes til trykkeri
-
Dåp - kommunikasjon
Ressurser til kirkens arbeid med dåp knyttet til kommunikasjon, IKT og administrative tiltak. Finn ressurser til fri bruk lokalt her.