Kirkebygg og kulturarv
-
Tsjekkisk kirke reddet ved norske EØS-midler
Den 14. april ble gjenåpningen av den tsjekkiske landsbykirken i Grunta feiret. Mariakirken hadde vært under restaurering i tre år, et arbeid finansiert gjennom norske EØS-tilskudd gjennom Utenriksdepartementet via Riksantikvaren.
-
Kulturminnedagene 2024
Kulturminnedagen er en glimrende anledning til å skape blest og forståelse for den lokale kirkelige kulturarven, og dermed også forberede seg på kirkebevaringsprogrammet. Dagene blir i år arrangert fra 31. august til 8. september. Alle lokalmenigheter kan registrere seg som arrangør.
-
TV-serie om hendinga som forandra Noreg
Korleis påverka kristenretten utviklinga av demokrati og rettssystem i Noreg? Det er eitt av spørsmåla i ein underhaldande og opplysande mini-serie med «Farmen-prest» og influensar Thor Haavik.
-
5. Aktuelle lovverk
I denne ressursen kan du lese om lovens viktigste paragrafer i arbeid med universell utforming: Kulturminneloven, Plan- og bygningsloven, Kirkebyggforskriften, Kirkeordning for Den norske kirke og Likestillings- og diskrimineringsloven. FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, CRPD, er sitert i første ressursen i denne veilederen.
-
Veileder for universell utforming av kirker og kirkesteder
Kirkene kommuniserer! De formidler først og fremst den kristne tro og kultur, der åpenhet, aksept og fellesskap står sentralt. Og de formidler kvalitet og estetikk gjennom arkitektur, kultur og kunst. Uavhengig av bakgrunn og funksjonsnivå er dette verdier som alle bør få del i. For at kirken skal være relevant for alle, må kirkebygget og kirkestedet også være tilgjengelig for alle – universelt utformet. Dette er dessverre ikke alltid tilfelle.
-
4. Konkrete råd og mulige løsninger
Det er mye å hente ved å lytte til andres råd og vurdere deres løsninger. Denne ressursen inneholder gode råd og eksempler hentet fra inn og utland. Navn på kirker og steder er med hensikt ikke oppgitt.
-
3. Hvordan arbeide med universell utforming i kirkebygg
Ansvaret for universell utforming ligger hos hele menigheten. Når det gjelder økonomi og prosesser knyttet til fysiske endringer av kirkebygget og kirkerommet, ligger ansvaret hos kirkelig fellesråd og kirkevergen.
-
2. Forskjellige utfordringer ved tilgjengelighetsbehov
Det finnes mange typer funksjonsnedsettelser. Noen er mer sjeldne enn andre, og noen mennesker har flere på samme tid. De funksjonsnedsettelsene som oftest blir utfordret i møtet med kirker og kirkesteder, er allergi, bevegelse, hørsel, lesing og skriving, syn og mentale forhold. Det er viktig å merke seg at den enes tilgjengelighetsbehov kan kreve tiltak som kan skape problemer for folk med andre behov. En rampe bygget for bevegelseshemmede kan for eksempel være et snublepunkt for blinde. I arbeidet med tilrettelegging må det derfor ofte gjøres avveininger.
-
1. Universell utforming av kirker og kirkesteder
Veileder for universell utforming av kirker og kirkesteder