Kirken logo

Menighetens misjonsavtale

Gjennom en misjonsavtale med en av SMM-organisasjonene er norske menigheter del av et globalt nettverk. Våre søsterkirker og samarbeidsorganisasjoner har både fagkompetanse og gode rutiner for rapportering. Menighetens misjonsavtale bidrar til å styrke menighetens tilhørighet til kirkens globale fellesskap og oppdrag.

Menighetens misjonsavtale
  • Publisert
    15.02.2024
  • Oppdatert
    07.08.2024
  • Hva er en misjonsavtale?

    Menighetens misjonsavtale er en avtale mellom menigheten og en av organisasjonene i Samarbeid menighet og misjon (SMM) om å støtte et konkret arbeid i et av landene hvor organisasjonen arbeider.  

    Gjennom å be for, lære om og samle inn penger til et konkret arbeid blir menigheten en del av arbeidet i en annen del av verden. Slik bidrar menighetenes misjonsavtale til at menighetens rolle i kirkens globale oppdrag blir virkelig. Omtrent 80% av menighetene i Den norske kirke har en eller flere misjonsavtaler.

    Avtalene konkretiserer hvordan menigheten har forpliktet seg til å støtte arbeidet og gir grunnlag for en felles forståelse av hva som er menighetens ansvar og hva menigheten kan forvente fra organisasjonen. Avtalen kan inngås for en tidsavgrenset periode på fire år og bør evalueres, gjennomgås og eventuelt fornyes ved avtaleperiodens slutt. Ved endt avtaleperiode kan menigheten velge å fortsatt støtte det samme arbeidet eller eventuelt bytte til en annen organisasjon eller et arbeid i et annet land, men i den samme organisasjonen. Menigheten kan gjerne ha mer en én avtale tilpasset ulike interesser i menigheten.

     

  • Hvordan synliggjøre misjonsavtalen i menigheten?

    Når en menighet inngår en ny misjonsavtale bør dette markeres i gudstjenesten. Misjon har sitt sentrum i gudstjenesten. Samtidig er gudstjenesten i seg selv også misjon. Her møter vi evangeliet om frelsen i Kristus. Det er her vi blir utrustet til å dele. Sammenhengen mellom gudstjenesten og misjon ses tydelig i de fem hoveddelene i gudstjenesten. Det kan du lese mer om her. 

    Noen menigheter velger å nevne prosjektet de støtter under forbønnen i hver eneste gudstjeneste. Noen har en egen vegg eller et hjørne i kirken hvor de presenterer arbeidet de støtter. Her kan det også være fint å ha et bønnealter hvor menigheten inviteres til å be spesielt for prosjektet. 

    Alle menigheter som har en misjonsavtale har jevnlige ofringer til prosjektet. I forbindelse med offeret er det viktig å informere om hva pengene går til. Det viser seg faktisk at et par minutters kort informasjon om offerformålet mer enn dobler offerinntektene. 

    Samtidig er det viktig å formidle at misjonsavtalen ikke primært handler om pengeinnsamling. Misjonsavtalen er et uttrykk for fellesskap og sendelse. Kirken er et globalt fellesskap av mennesker over hele jorden som er sendt til hele verden. Sammen vil vi fortelle om Jesus, fremme likeverd og bygge fellesskap over hele jorden. 

    Misjonsavtalen gir også hjelp til å konkretisere de globale og misjonale perspektivene i de ulike trosopplæringstiltakene. Gjennom å lære om, be for og samle inn penger til et konkret prosjekt blir fellesskapet virkelig. Misjon er ikke en bevegelse fra oss til resten av verden. 

    Under finner du noen videoer hvor ansatte i ulike menigheter forteller om noen av sine erfaringer med menighetens misjonsavtale. 

    Sokneprest Birte Gresseth forteller fra Skatval menighet

    Sokneprest Kristine Setran forteller fra Lånke menighet

    Sokneprest Eystein Wiig forteller fra Fyllingsdalen menighet

    I perioden fra Kristi himmelfartsdag til St. Hans deltar mange menigheter i Den norske kirke i Sammen som kirke i hele verden-aksjonen. Dette er en felles aksjon hvor menighetene velger lokale tiltak som passer i sine menigheter. Målet med aksjonen er økt synliggjøring av menighetens misjonsavtale og menighetens tilhørighet til kirkens globale fellesskap og oppdrag. Følg aksjonens facebookgruppe: (3) SAMMEN SOM KIRKE I HELE VERDEN | Facebook Du finner mer informasjon om Sammen som kirke i hele verden aksjonen og tips til morsomme og kreative måter misjonsavtalen kan synliggjøres i menigheten og lokalsamfunnet her.

     

     

     

     

  • Hvorfor SMM-avtale?

    Samarbeid menighet og misjon (SMM) er et samarbeid mellom Den norske kirke og sju norske misjonsorganisasjoner. Formålet med samarbeidet er å styrke de globale og misjonale perspektivene i menigheten, blant annet gjennom menighetens misjonsavtale.

    De sju organisasjonene som er medlem av Samarbeid menighet og misjon (SMM) er solide og veletablerte norske organisasjoner som deler Den norske kirkes visjon og verdigrunnlag. 

    SMM-organisasjonene har opparbeidet fagkompetanse, lokalkunnskap og relasjoner gjennom mange år. Gjennom langsiktige samarbeidsrelasjoner med søsterkirker og sivilsamfunnorganisasjoner har SMM-organisasjonene utviklet gode rutiner for oppfølging og rapportering. Oganisering gjennom en etablert kirke eller organisasjon bidrar til gjennomsiktighet og økt stabilitet.

    SMM-organisasjonene utvikler informasjonsmateriell tilpasset menighetene, og letter jobben med å formidle hva som skjer.  På den måten kan de ansatte i prosjektene konsentrere seg om jobben de skal gjøre der de er. 

    En avtale med en av SMM-organisasjonene er knyttet til et geografisk land og ofte også et fagområde. De ulike SMM-organisasjonene har ulik spesialkompetanse.

    NMS bidrar til verdig liv og varig håp, gjennom å dele troen på Jesus, bekjempe urettferdighet og utrydde fattigdom. NMS samarbeider tett med mange av Den norske kirkes søsterkirker i Afrika, Asia, Europa og Sør-Amerika. Det legges vekt på kirkebyggende arbeid, kvinners og barns rettigheter, helse og matsikkerhet. 

    Normisjons internasjonale arbeid er hovedsakelig konsentrert om områder i Asia hvor de kristne er en minoritet. Normisjon har et helhetlig fokus hvor de støtter både diakonalt arbeid, og arbeid for å bygge kristne fellesskap og utruste de kristne til å dele evangeliet med sine naboer og venner.

    Stefanusalliansen har et særlig fokus på trosfrihet og støtte til kristne som forfølges for sin tro. Stefanusalliansens samarbeidspartnere arbeider for å fremme alle menneskers rett til å ha en tro, praktisere troen og skifte tro. Menigheter som har misjonsavtale med Stefanusalliansen støtter prosjekter med fokus på trosfrihet og forfulgte kristne i Tyrkia, Pakistan og Egypt. 

    Himalpartner arbeider i Nepal og tibetanske områder i Kina. I disse områdene er de kristne en liten minoritet og Himalpartner ønsker å være en medvandrer. Himalpartners samarbeidsorganisasjoner har et særlig fokus på mental helse og næringsutvikling. 

    Den norske Israelsmisjon  ønsker å gi evangeliet til det jødiske folk. Israelsmisjonen støtter Jesus-troende jøder i Israel, Øst-Europa og Storbritannia, og samarbeider blant annet med Jews for Jesus. Israelsmisjonen arbeider også for å styrke kunnskapen om kristendommens jødiske røtter.

    Misjonsalliansen arbeider for å bekjempe fattigdom, fremme rettferdighet og dele Guds kjærlighet. Organisasjonen samarbeider med mennesker som selv lever i fattigdom for å skape nye muligheter, særlig gjennom økt inntekt for familier, sterkere lokalsamfunn og beskyttelse av barn og unge. 

    Areopagos arbeider for å skape møteplasser og dele kompetanse som bidrar til mer dialog og trospraksis. Organisasjonen ønsker å skape rom som gir språk og plass til åndelige erfaringer og lengsler. Areopagos arbeider i Norge, Danmark og i Hong Kong/Kina. 

     

     

  • Om innholdet i en misjonsavtale

    Om innholdet i en misjonsavtale

    Grunnleggende om innholdet

    Selve avtaleteksten skal inneholde følgende momenter:

    • Hvem avtalen gjelder (navn på organisasjon, navn  på menighet)
    • Prosjektets navn
    • Avtaleperiode: Fra dato og til dato
    • Tidspunkt for gjennomgang og (slutt) evaluering, og hvem av partene som tar initiativ til dette.
    • Kontaktperson i menigheten (med adresse, epost og telefon)
    • Organisasjonenes kontaktperson (med adresse, epost og telefon)
    • Organisasjonens forpliktelser
    • Menighetens forpliktelser
    • Dato, underskrift for undertegnelse

    Menighetens forpliktelser - Hva skal være med?

    A.  En henvisning til Kirkemøtets vedtak 09/21 om Den norske kirkes globale oppdrag:

    Kirkemøtet ber lokalmenighetene synliggjøre og styrke kirkens globale oppdrag ved å:

    • Løfte fram at den døpte tilhører en lokal menighet og samtidig et verdensvidt fellesskap, hvor Jesus Kristus knytter oss sammen med alle kristne. Alle døpte er sendt for å forkynne evangeliet i ord og handling og har medansvar for kirkens oppdrag i verden.
    • Forsterke de globale perspektivene i dåps- og trosopplæringen ved å øke bruken av ressurser fra søsterkirker og økumeniske organisasjoner, samt å styrke samarbeidet med de organisasjonene kirken har et formelt samarbeid med i sitt internasjonale arbeid.
    • Feire gudstjenester hvor liturgier, bønner, salmer, kunst og kultur knytter menigheten sammen med det verdensvide gudstjenestefellesskapet. Utforske muligheter for digitalt gudstjenestefellesskap med søsterkirker. 
    • Ha minst en misjonsavtale med misjonsorganisasjonene innenfor Samarbeid menighet og misjon. Stimulere givertjeneste og øke ofringer, særlig til kirkebyggende arbeid i søsterkirkene.

    B.  Spesifisere arenaer og områder i menighetens liv hvor denne avtalen skal være særlig aktuell

    NB:  Menighetene er forskjellige! Utformingen må tilpasses både menighetens og organisasjonenes ressurser.

    Følgende arenaer i menighetens liv skal være med:

    1. Gudstjenesteliv: Forbønn, offer, forkynnelse. (Se egne ressurser om misjon i gudstjenesten og tekstkommentarer om misjon.)
    2. Trosopplæring: Hvilke tiltak skal misjon integreres og synligjøres i. (eks "Lys våken", konfirmansjonstiden, leirarbeid,  "Tårnagenter", korarbeid, søndagskole etc. 
    3. Voksenarbeid: Bibelgrupper, eldretreff, bønnetjeneste, unge voksne.

    Følgende områder skal berøres: 

    • Informasjon: Hvordan, hvor ofte og til hvem
    • Offer og givertjeneste
    • Forbønn
  • Hva er misjon?

    Hva tenker du om misjon? 

    Misjon er et komplekst begrep som kan vekke mange slags følelser. Kirkerådet har laget er lite kursopplegg om misjon. Kurset inviterer til refleksjon omkring ulike probemstillinger i tilknytning til misjon. Et hovedpoeng i kurset er at kirken er et globalt fellesskap med et felles oppdrag. 

    Trykk her for å komme til kurset

     

     

  • Ressurser fra SMM-organisasjonene

    De sju SMM-organisasjonene har ulike ressurser for å hjelpe menighetene til å styrke misjonsavtalene sine. 

    Ressurser fra NMS finner du her.

    Ressurser fra Himalpartner finner du her.

    Ressurser fra Stefanusalliansen finner du her.

    Ressurser fra Misjonsalliansen finner du her.

    Ressurser fra Normisjon finner du her.

    Ressurser fra Den norske Israelsmisjon finner du her.

    Ressurser fra Areopagos finner du her.

  • Kontaktpersoner

    Kontaktpersoner i SMM-organisasjonene

    NMS: May Lisbeth Hovlid Aurdal, mayha@nms.no

    Himalpartner: Line Konstali, line.konstali@himalpartner.no

    Stefanusalliansen: Christine Gripsgård Lunga, cgl@stefanus.no

    Misjonsalliansen: Sverre Vik, sverre.vik@misjonsalliansen.no

    Normisjon: Fredrik Tanke Arstad, fredrik.arstad@normisjon.no

    Areopagos: Erlend Haus, eh@areopagos.no

    Den norske Israelsmisjon: Kjetil Morken, kjetil@israelsmisjonen.no

     

    Kontaktpersoner på bispedømmekontorene

    Agder og Telemark
    Ivar Sandnes
    is955@kirken.no
    98 45 77 36

    Bjørgvin
    Sverre Johan Nærheim
    sn629@kyrkja.no
    93 48 95 26

    Borg
    Åslaug Sødal Gabestad
    ag683@kirken.no
    93 20 14 51

    Hamar
    Stig Jørund Arnesen
    sa567@kirken.no
    48 99 88 70

    Møre
    Marie Marti Høgset
    mh449@kirken.no
    90 52 89 36

    Nidaros
    Olav Dahle Svanholm
    os266@kirken.no
    47 28 47 14

    Nord-Hålogaland
    Rodmire Taylor-Smith Larsen
    rl445@kirken.no
    92 08 43 20

    Oslo
    Ingun Yri Øystese
    io348@kirken.no
    977 742 74

    Stavanger
    Bjarte Øen
    bo423@kirken.no
    51 84 62 74

    Sør-Hålogaland
    Brita Bye
    bb698@kirken.no
    90 72 49 27

    Tunsberg
    Knut Edvard Larsen
    kl927@kirken.no
    96 22 76 34

     

  • Brosjyre om Menighetens misjonsavtale

    Når menighetsrådet, diakoniutvalget eller misjonsutvalget skal fornye misjonsavtalen eller snakke om arbeidet med misjonsavtalen, kan det være fint å ha en brosjyre som forteller hva det betyr å ha en misjonsavtale. 

    Ta kontakt med ditt bispedømmekontor eller med daglig leder i SMM for å få tilsendt noen eksemplarer av brosjyren i posten.

    Her kan du laste ned en brosjyre om Menighetens misjonsavtale på bokmål

    Her kan du laste ned ei brosjyre om Kyrkjelyden sin misjonsavtale på nynorsk

  • Grønne misjonsavtaler

    Menighetens misjonsavtale kan bidra til å styrke søsterkirkenes arbeid for en grønnere og mer bærekraftig verden. Her er et utvalg av arbeid som har profil på bærekraftig forvaltning av naturressurser, klima og miljø.

    NMS: ETIOPIA

    Bedre levekår – fokus på kvinner og ungdommer

    Dette er en del av programmet Green LIP (Green Livelihood Program. Overordnet mål for programmet er å forbedre levekårene i prosjektområdene, spesielt for kvinner og ungdom, i de regionale delstatene Benishangul-Gumuz og Oromia i Etiopia. En av hovedmålsetningen er at klimasmart og bærekraftig landbruk blir praktisert, ved å fokusere på:

    1. Å ta vare på miljøet og livsgrunnlaget.
    2. Bærekraftig landbruk som er motstandsdyktig mot klimaendringer.
    3. Økt kunnskap om stedegne planter som er motstandsdyktige mot tørke og egnet for skogvern.

    NMS: KAMERUN

    Miljøprosjekt i kirkens regi

    Prosjektet bidrar til å bevisstgjøre befolkningen i målområdene til å ta vare på skogen og naturen, og lærer dem hvordan de kan gjøre det på en god måte.

    Folk får opplæring i praktisk miljøvern og bygging av forbedrede ovner og å etablere ved for hogst. Medlemmene i Den evangelisk-lutherske kirke i Kameruns (EELC) distrikter og lokalsamfunnene de er en del av, er hovedmålgruppen.

    NMS: KINA

    Økologisk jordbruk i Longshan (Hunan)

    Det økologiske jordbruksprosjektet i Longshan fylke i Hunan-provins vil hjelpe fattige bønder i regionen til å gå over til et mer miljøvennlig landbruk. Overforbruk av plantevernmidler er dessverre utbredt i dette området

    Dette prosjektet kommer på et godt tidspunkt; kjemiske plantevernmidler er blitt dyrere og småskalabønder sliter enda mer økonomisk enn tidligere. Det kan bidra til økt motivasjon til å gå over til mer bærekraftig landbruk.

    NMS: MADAGASKAR

    Klimasmart landbruk og matsikkerhet

    Dette landbruksprosjektet bidrar i områder i Sør-Madagaskar som har blitt rammet av tørke i flere regnperioder. Dette har hatt en katastrofal innvirkning på landbruket og tvunget folk til å ty til desperate overlevelsestiltak.

    Prosjektet omfatter matproduksjon ved å lære opp bønder i klimasmarte dyrkingsteknikker med lav kostnad, stimulere til økt fôrproduksjon og økt tilgang til veterinærtjenester. Det omfatter også ernæring ved å stimulere til dyrking av næringsrike vekster og opplæring i å dyrke og tilberede næringsrik mat.

    I tillegg er det fokus på entreprenørskap, med produksjon av innsatsmidler for landbruket (såfrø, treplanter og kyllinger), foredling av matråvarer og å stimulere til spare- og lånegrupper for kvinner.

    Bærekraftig jordbruksutdanning på Madagaskar

    Med de tre skolene: Tombontsoa i høylandet ved Antsirabe, Fihaonana i regnrike områder i øst og Tsarafototra i tørre områder i vest, vil Den gassisk-lutherske kirke (FLM) samlet være godt rustet til å utdanne unge på Madagaskar til bærekraftig bruk av naturressurser og sikre matproduksjon i ulike klimasoner over hele øya.

    I en sitasjon med stor befolkningsvekst og allerede tydelige klimaendringer er det få ting som er viktigere å satse på for å motvirke fattigdom og sikre matsikkerhet og bærekraftig utvikling på Madagaskar.

    Her kan du se en film om dette arbeidet.

    NMS: THAILAND

    Grønt jordbruk i Udon

    I Nordøst-Thailand ønsker menigheten på det lille stedet Nonghan å bli en modellkirke for en bærekraftig og selvfinansiert lokal kirke. Målet er at salg av produkter som grønnsaker, sopp, fisk, og etter hvert trevarer, skal kunne skaffe nok inntekter til at kirken kan betale sin egen prest og ikke være avhengig av økonomisk støtte fra andre.

    Gjennom prosjektet lærer kirkemedlemmene å dyrke økologisk mat som de kan selge, og på den måten være i stand til å forsørge seg selv. Behovet for å reise til en storby eller til utlandet for å finne arbeid blir samtidig mindre.

    NORMISJON: NEPAL

    Bærekraftig fremtid

    Nepal er ett av de landene i verden som er mest utsatt for skadelige klimaendringer. Gjennom dette prosjektet i vest-Nepal skal vi jobbe for å bevare naturressurser som vannkilder, skog og biologisk mangfold. Endringer i klimaet utfordrer livsgrunnlaget til mange tusen mennesker og sammen må vi jobbe for å øke mulighetene for et godt livsgrunnlag for flest mulig. Slik gjør vi lokalsamfunnene motstandsdyktige mot klimasjokk som flom, jordras, tørke og skogbranner. 

    For Normisjon handler ikke dette bare om skaperverket, men også om å sikre mennesker livsgrunnlag i en verden i endring, slik at de med svakere forutsetninger ikke rammes hardere enn oss andre.  

    Prosjektet heter «Climate-change Impacts Mitigation and Adaptation for Environmental Sustainability (CLIMATES) og iverksettes av vår partner United Mission to Nepal.  

    NORMISJON: INDIA

    Bærekraftig fremtid

    Klimaendringene skaper store bekymringer for fattige bønder i India. I Jharkhand, Assam og Vest Bengal i India lever de fleste bøndene under fattigdomsgrensen. Samtidig

    opplever de at klimaendringene legger stein til byrden. Industri og forurensing fører til avskoging. Og uten skog er det ingenting som stopper stadig mer uforutsigbare vannmasser fra å ødelegge dyrket jord.

    Hver dag uroer bøndene seg for avlingene deres. De vet at familiens livsgrunnlag er truet.

    Prosjektet gir bøndene opplæring i økologisk og miljøvennlig jordbruk, i jordforbedring, i dyrking av mer motstandsdyktige plantearter og i klimasmarte vannings-metoder.

    MISJONSALLIANSEN: KAMBODSJA

    Trygge lokalsamfunn

    Prosjektet fokuserer på inkludering og ledertrening av ungdom, å hjelpe folk stå opp for rettighetene sine, gi yrkestrening for økt inntekt, klimatilpasning for bønder, rent vann og å gi barn god utdanning.

    Mangel på vann skaper problemer i Kambodsja. Mennesker på landsbygda mangler vann, og i byene er grunnvannet forurenset.

    Misjonsalliansen jobber for at alle samarbeidsskoler skal ha tilgang på rent drikkevann.

    Endringer i klima fører til at bønder trenger nye teknikker for planting av andre typer ris eller grønnsaker som er mindre sårbare. Opplæring for bønder for å endre måter å dyrke på og få flere bein å stå på er livsviktig.

    Mye skog har forsvunnet i Kambodsja de siste årene, og derfor støtter vi lokalbefolkningen i Prey Lang slik at de kan beskytte sin egen skog.

    MISJONSALLIANSEN: FILIPPINENE

    Trygge lokalsamfunn

    Filippinene er blant de mest utsatte landene i verden for naturkatastrofer. Et betydelige antall tyfoner hvert år gir flom, skred og stormflo. Vi jobber med å gjøre fattige kystprovinser mer motstandsdyktige og rede til å håndtere kraftig vær- og naturkatastrofer. Sammen med lokale myndigheter og innbyggerne i lokalsamfunnet forsøker vi å skape strukturer som beskytter innbyggerne og ressursene deres under naturkatastrofer. Misjonsalliansen hjelper til og støtter katastrofehåndtering og risikovurdering på lokalplan og til inkludering av sårbare grupper i beredskapsplanene. Vi jobber også med kurs og treningsprogram og planting og rehabilitering av mangrovetrær langs kysten.

    MISJONSALLIANSEN: VIETNAM

    Trygge lokalsamfunn

    Mekongdeltaet er et av verdens mest utsatte områder for klimaendringer. Deltaet er sårbart for oversvømmelser, jordskred og tørkeperioder. I tillegg er det et økende problem at saltinnholdet i ferskvannet øker. Det ødelegger både drikkevann og jordbruk.

    Befolkningen i Mekongdeltaet kjenner klimaendringene på kroppen: tørke, flom, mer saltvann og uregelmessig vær skader både mennesker, dyr og livsgrunnlaget. Det er viktig å fokusere på kunnskap om klima og hvilke konkrete tiltak folk kan gjøre for å tilpasse seg. Det kan være å dyrke grønnsaker som tåler lengre tørkeperioder, eller metoder for å dyrke med mindre vann. Misjonsalliansen jobber mye med lokale bønder, så de kan bli mer robuste mot endringene i klimaet.

    Dette gjør vi gjennom nye modeller for jordbruk og husdyrhold, og vi lærer skoleelever om å rydde søppel i skolegården og langs elvebredden. Vi gir mennesker kunnskap om klimaendringene, og vi etablerer grupper i lokalsamfunnet som overvåker vannstand og saltinnhold i vannet. Økt kunnskap er viktig for at folk kan tilpasse seg.

Kontaktpersoner