Krig i Gaza: Forbønn, bidrag til nødhjelp og trygt samtaleklima
Mellomkirkelig råd får mange henvendelser fra menigheter og enkeltmennesker med spørsmål om hva som kan gjøres her i Norge. Det er mye å bidra med: forbønn, økonomisk støtte til humanitær hjelp, hilsen og støtte til vår søsterkirke.
Krigen har ført til en ufattelig menneskeskapt humanitær krise på Gaza, som blir verre og verre for hver dag som går.
– Krigens ofre, både i Israel og Palestina, trenger støtte og omsorg, uavhengig av politiske analyser og skyldfordeling, sier internasjonal direktør Einar Tjelle.
– Vi har et ansvar for hvordan vi omtaler krigen og viser omsorg for de her hjemme som berøres på en særlig måte, sier Tjelle. Erfaringer fra dialogarbeid viser at dype skillelinjer og harde meningsforskjeller ikke er til hinder for en lyttende holdning og vilje til å forstå og anerkjenne bakgrunnen for andres meninger og ståsted. Vær nysgjerrig i samtaler, still åpne spørsmål og vær i fellesskap kritiske til informasjon om konflikten – særlig fra sosiale medier. Da kommer vi langt i å unngå ytterligere polarisering, hatefulle ytringer og utrygghet blant utsatte grupper eller hos enkeltpersoner, utdyper Tjelle.
Bønn om fred i Gaza, Israel og på Vestbredden
Gud, vi ber om fred og rettferdighet i Gaza, Israel og på Vestbredden.
Menneskene roper etter de som er revet bort,
under og over graver av betong.
Men de får ikke svar.
Ikke fra barna sine.
Ikke fra mor eller far.
Ikke fra deg.
Likevel ber vi til deg: Gi fred. Gi rettferdighet.
Gi de ansvarlige vilje og mot til å stanse volden og krigen, så sivile vernes og barna kan vokse opp i varig trygghet.
Gi oss alle evnen til å holde hodet kalt og hjertet varmt,
så vi tar vare på hverandre,
og møter meningsmangfold med respekt og vilje til å lytte.
Gi oss klokskap og djervhet til å bruke harmen, frykten, og engasjementet
på gode måter,
så vi også verner de blant oss som er berørte og utsatte her i Norge: barn og ungdom, jøder og muslimer,
i barnehagene, i skolegårdene, på sosiale medier, på gatene og på arbeidsplassene.
Gud, hør når vi roper: Gi fred. Gi rettferd.
Kirkens Nødhjelp er til stede
Kirkens Nødhjelp er til stede på bakken i Gaza og områdene rundt, og nå haster det med å få frem hjelp til sivilbefolkningen.
- Vi trenger nå deres forbønn og varme oppfordringer til menighetene om et ekstraordinært løft, for alle våre medmennesker som gjennomlever disse store krisene, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten
Kirken Nødhjelps appell om forbønn og offer til menighetene oppfordrer til å føre ekstraordinære ofringer, i tillegg til årets juleoffer som kan gå til Kirkens Nødhjelp.
Les mer: https://www.kirkensnodhjelp.no/om-oss/for-kirkene/vi-ber-for/
Kirkene holder oppe håpet om fred
– Vær så snill og hør på meg når jeg ber deg om ikke å være pro-Palestina eller pro-Israel. Jeg ber deg i stedet om å være for sannhet, for liv, for rettferd, for frihet, for fred og for forsoning.
Det skriver Munib Younan, tidligere biskop i den lutherske kirken i Jordan og Det hellige land, i et innlegg i Vårt land.
Han sier videre at kirken må tale ord som fremmer frihet, oppmuntrer til rettferdighet, inspirerer til håp, skaper rom for barmhjertighet og krever at de ansvarlige stilles til ansvar.
– Vi har nesten daglig kontakt med vår lutherske søsterkirke (Den evangelisk-lutherske kirke i Jordan og Det hellige land, ELCJHL) som har menigheter på Vestbredden og i Jerusalem, sier Einar Tjelle, som forteller at kirken forsøker å holde oppe håpet om fred, ved å fortsette å feire gudstjenester, drive skoler, diakoni og aktiviteter for barn og unge. Dette er nå ekstremt vanskelig fordi Vestbredden er delvis stengt ned, turistene er borte så folk og dermed også kirka, mister inntekter. Folk er redde, og volden øker.
Kirken ber sine partnerkirker om å stå sammen med dem i denne ekstreme situasjonen. Det kan vi gjøre gjennom å ta dem med i våre og menighetens forbønner sende en hilsen til menighetene i Jerusalem og på Vestbredden og gjennom å gi en gave til kirken. Da bidrar vi til at kirken kan fortsette sitt kristne nærvær og holde oppe håpet om fred. Pengene kan overføres til Mellomkirkelig råd som videreformidler dette til ELCJHL.
Støtte til ELCJHL sendes via:
Den norske kirke, Kirkerådet
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo
Kontonummer: 2801 45 98164
Ref.: Offer til ELCJHL
Koststed: 1203271, prosjekt 611
Vis omsorg for berørte i våre nærmiljøer
Mange i Norge berøres direkte av krigen fordi de har slekt og venner i Israel, Gaza og på Vestbredden. Om lag 250 nordmenn er holdt innestengt i flere uker på Gaza.
– Krigen bidrar også til økt polarisering mellom meningsmotstandere her hjemme. Vi opplever et hardt ordskifte og folk kvier seg for å uttale seg av frykt for å bli møtte med hatefulle ytringer og urimelige beskyldinger. Dette er en trussel mot ytringsfriheten, sier Tjelle.
Han oppfordrer menighetene til aktivt å vise omsorg for de i lokalmiljøet som er ekstra berørt av krigen eller opplever negativt å bli tatt til inntekt for den ene eller andre part i krigen på bakgrunn av tilhørighet og legge til rette for trygge møteplasser for samtaler og omsorg.
-
-
Einar Tjelle Internasjonal direktør og seksjonsleder, økumenikk og dialog et982@kirken.no Tlf: 92 82 84 61
Relaterte ressurser
-
Kirken i møte med krigen mellom Israel og Hamas
Ressurser for menigheter