Nattkirke
Ungdomsarbeid hvor kirkerommet brukes som møtested.
-
13-15, 16-18 -
3 timer + forberedelser -
Tjøme menighet -
12.06.2018 -
02.08.2024
-
Bakgrunnen for arbeidet
Målet med Nattkirken er å skape et møtested for ungdom der en bruker kirkerommet på en annen måte. Får å nå målsetningen, trenger man ungdommer som vanligvis ikke går i kirken og som kan se nye muligheter. Tjøme kirke etablerte en drodlegruppe med ungdommer og ungdommene skapte Nattkirken.
Nattkirken i Tjøme vant Trosopplæringsprisen i 2017.
Hva er Nattkirken?
Tenker ungdom i dag på Gud? Hvordan skal ungdom tenke på Gud i det hele tatt? Gir kirken rom for de store spørsmålene eller bare ferdigtygde svar? Med Nattkirken ønsker man å skape en arena som senker hverdagstempoet og gir ungdom tid til å tenke selv. Man ville lage et sted hvor ungdom kan sanse Gud; høre, lukte, se og føle. Kirka ønsker ikke å komme med svar før de spør. Hvordan kan en legge til rette for dette, står kirkens opplegg og tradisjoner i veien for at ungdom kan oppdage Gud?
Tjøme kirke ønsker at ungdom skal være tro mot seg selv og å tørre å ha tillit til sine egne trosoppdagelser. Nattkirken vil bruke kirkebygget på en annerledes måte, her er det rom for flere spørsmål enn svar. Her er det få ord, her kan en lytte til seg selv og Gud, og her kan en kjenne etter. Hvordan kan en legge til rette for dette, står kirkas opplegg og våre tradisjoner i veien for at ungdom kan oppdage Gud?
Ungdommene er selv arrangører for Nattkirken. De ansatte er medhjelpere og samtalepartnere. Nattkirken bruker ikke sakramentene. Ungdommene bestemmer tema for hver kveld. Noen av temaene en har hatt er: «gjensyn», «hjemkomst», «skapelse» og «gjestfrihet».
Temaene synliggjøres i kirkerommet gjennom stasjoner, film, musikk og mat. Eksempel på stasjoner er lego i alterringen for å gjøre skapelse håndgripelig, tenketankevegg med gode ord om gjestfrihet og egenprodusert film i tilknytning til hjemkomst.
Tjøme kirke er en murkirke fra 1867. Når det er Nattkirke omskapes kirkerommet og gjøres hjemmekoselig. Faste elementer er lyssetting, musikk, mat som lukter godt i våpenhuset, sofa ved prekestolen, bord og stoler i midtgangen, retro stålamper, lysglobe, fargeleggingsbøker og brettspill. Her kan bare fantasien sette grenser.
Les artikkel om Nattkirke i Prismet nr. 1/2018.
Les nyhetssak om Nattkirke fra Færder kirkelige fellesråd (oktober 2019).
Praktisk gjennomføring av Nattkirke-kveld
Praktiske forberedelser starter klokken 17:00. Da møtes en for å forvandle kirkerommet og lage mat. Her er ungdommene selv ansvarlig for utformingen.
Dørene åpnes klokken 20:00 og har åpent til 23:00. I praksis fungerer nå kirkerommet som en åpen kirke. Det er minimalt med «opplegg», ut over det å være sammen, snakke sammen og kose seg i kirken.
Etablering av drodlegruppe
Utgangspunktet for arbeidet i Tjøme kirke var å mobilisere ungdommene selv og få innspill fra dem i en drodlegruppe. Det ble brukt mye tid for å lage en arena for ungdommene og bygge tillit. Drodlegruppen som planlegger Nattkirke-samlingene møtes hver tredje uke.
- Start med å utfordre ungdommer som er aktive i menigheten og be disse ta med en venn som ikke har en tilknytning til kirken
- La ungdommene opprette en gruppe i sosiale medier hvor de tar ansvar for innkalling og legger ut temarelatert innhold
- Det er viktig at det er mat på samlingene!
Plan for drodlegruppekvelder:
- Varm mat
- Intro, ca 5 min, temarelatert
- Undervisning, ca 15 min, temarelatert
- Gruppeoppgaver
- Fellessamling med gjennomgang av oppgavene (det finnes ikke feil svar!)
Eksempler på temaer som ble snakket om: Gudsbilde, selvbilde, hva skal til for at du skal gå i kirken?, Luther, teser, troshistorie, livsvisjon.
-
Slik innredes kirkerommet i Tjøme til en Nattkirke-kveld.
Relaterte ressurser
-
Lytt til barn
Barns medvirkning i kirke og samfunn