Lys våken
Overnatting i kirken for 11-åringer.
-
Alder
9-12 -
Varighet
Et døgn -
Laget av
Kirkerådet med samarbeidspartnere -
Publisert
27.09.2023 -
Oppdatert
01.08.2024
-
Beskrivelse
Lys våken 2024
Lys våken er et overnattingsopplegg i kirken for 11-åringar. De fleste menigheter gjennomfører Lys våken natt til første søndag i adventstiden. I hele november blir Lys våken markedsført nasjonalt i nettaviser. Målgruppen er voksne.
Navnet Lys våken handler ikke om at vi skal være våkne hele natta, men at vi skal være våkne overfor det som skjer i oss og rundt oss. Vi skal være våkne overfor Gud, hverandre og oss selv. Ikke minst kan vi oppleve at Gud er Lys våken for oss. Advent handler jo nettopp om lyset som kom til verden. Dette skal vi feire – i tillegg til at 1. søndag i adventstida markerer starten på et nytt kirkeår.
Her kan du laste ned en pdf med hele opplegget. NB! Dette dokumentet er utarbeidet basert på ressursene som var tilgjengelige i 2018. Se fanene under for oppdaterte ressurser.
-
Planlegging
-
Innhold
Innhold og tema
På denne siden finner du forslag til tematikk og opplegg som man kan bruke på Lys våken. Her finner du opplegg som kan brukes i sin helhet, og andakter, bibelfortellinger og salmer som kan brukes i løpet av Lys våken.
IKKE HELT VÅKEN
IKKE HELT VÅKEN er en gjennomgangs-fortelling, skrevet av Tore Thomassen, som kan brukes under LYS VÅKEN-programmet. Fortellingen kan leses/spilles i små episoder, hvor barna kan involveres underveis.
Last ned dokumentet her. (Dokumentet kan printes ut som hefte)
Utviklet med støtte fra Størst av alt – trosopplæring i Den norske kirke.
Lys våken for å dele
NMSU har laget ressurser til Lys våken, med misjon som tema. Materiellet handler om å dele, og det kan både brukes som en helhet eller man kan velge ut enkeltdeler fra ressursene. Last ned ressursen her.
Laget av NMSU
Kongen
Undervisningssamling som bygger på Jes 9,2+6 om Kongen som skal komme. Interaktiv formidling med enkelt drama, og gruppeoppgaver underveis. Last ned opplegget her.
Laget av Modum menighet
Lys våken for hverandre - velg selv
Lys våken for hverandre - Velg selv Last ned på bokmål
Lys vaken for kvarandre - Vel sjølv Last ned på nynorskSe også velgselv.no. Det er også laget en samling for foreldre og ledere, se under Planlegging.
Laget av Blå Kors
Lys våken for verden
Kirkens Nødhjelp har laget ressursen "Lys våken for verden" hvor de legger vekt på det internasjonale diakonale aspektet. Materiellet inneholder en presentasjon med veiledning. Last ned ressursen fra Kirkens Nødhjelp.
Her finner du flere adventsressurser fra Kirkens Nødhjelp.
På nettsidene til Kirkens Nødhjelp finnes det flere ideer, matoppskrifter fra hele verden m.m. Her finner du Kirkens Nødhjelps ressursbank for barn
Laget av Kirkens Nødhjelp
Lys våken for miljøet
Samiske perspektiver/ jorda som en gave fra skapelsen: Les mer på nettsiden osku.no
"Jeg så det i går" Her finner du ressursmateriell | Her finner du noter | Her finner du musikkvideo
Laget av KFUK-KFUMHer finner du sanger, aktiviteter og ressurser til temaet 'Lys våken for miljøet'.
Barns rettigheter
Lys våken er en fin anledning til å tematisere Barns rettigheter. Her finner du informasjon og ressurser i Ressursbanken. I Ressursbanken finner du også ferdige gudstjenesteressurser med bl.a. bønnevandringsstasjoner om barns rettigheter.
Kristuskransen
Mange menigheter bruker Kristuskransen under Lys våken. Lag gjerne samtale og aktivitetsstasjoner med perlene. Store perler og ulike typer kranser til utdeling kan for eksempel bestilles via Bibelselskapet.
Her kan du kjøpe en stor krans til pedagogisk bruk.
Søndagsskolen Norge har utarbeidet støttemateriell til bruk av Kristuskransen. Her finner du ressursen om Kristuskransen.
Les om samiske perspektiver på Kristuskransen på nettstedet osku.no.
Samisk trosopplæring
Kristus-legende: Boken «Skeaŋka» (nordsamisk) av forfatter Anne-Grethe Leine Bientie er tilgjengelig hos ulike norske nettbokhandlere. Boken finnes også på to andre samiske språk, med titlene «Váhtaldákka» (lulesamisk)/«Vadtese» (sørsamisk). Bøkene er digitalisert på Nasjonalbiblioteket.
Historien knytter Jesus til Sameland. Josef og Maria er på flukt med det lille Jesus-barnet. De er i ørkenen, og det er kaldt. En isende vind blåser gjennom klærne. Hvordan skal det gå med barnet? Marias bønn om hjelp blir hørt, for Gud sender en engel til samene i nord. For samene vet hvordan man skal berge barn gjennom kalde vinternetter …
Verdens lys: Les mer om temaet 'verdens lys' biejjie/ biejvve/ beaivváš
Se link om Kristuskransen med samiske perspektiver over.
Salmer
Mange kreative opplegg og musikkpedagogiske ideer til bruk av salmeboken og adventssalmer finner du i ressursen Salmesang med barn og unge i Ressursbanken. Her finner du ressursen om salmesang.
Fortellerhansken
Bruk den kreative fortellerhansken til å fortelle om dåpen. Her finner du mer informasjon om hvordan fortellerhansken kan tas i bruk.
Fra krybben til korset
En vandring fra krybben til korset. Formidling av Jesu fødsel, ut i fra en vandring i kirkerommet. Last ned opplegget her.
Laget av Vardåsen menighet
NY! Lys våken på hjemmebane i advent!
En enkel adventskalender for de fire søndagene i advent. Biblevers, sang og bønn som kan brukes ved lystenning eller frokost.
Laget av Modum menighet
Gudsbilder
I møte med andre religioner, dens gudsbilder og naturvitenskapen begynner barn i slutten av barneskolen å stille spørsmål på småbarnsalderens gudsbilder. I denne fasen kan det være en berikelse å oppdage flere gudsbilder for egen tro, for eksempel ved hjelp av opplegget Gudskofferten. Her kan du finne maler og informasjon for å gjennomføre et opplegg med 'Gudskofferten'.
Forslag til bibelfortellinger
Her kan du laste ned 'Lys i Bibelen', et lite utvalg av tekster om lys, til bønnevandringer, samtaler og lignende.
Jesus i tempelet
Se forslag knyttet til 'Lys våken for hverandre – velg selv' over.
Jakobs drøm Laget av Søndagsskolen Norge
- Jakobs drøm formidling og aktivitet
- Bakgrunnsmusikk Jakobs drøm
- Hørespill Jakob lurer Esau
Gud taler til Samuel Laget av Søndagsskolen Norge
- Formidling Samuel
- Bildemanus til Samuel
- Bilder Samuel
- Lydfil «Du er hellig du er hel»
-
Aktiviteter
Aktiviteter
På denne siden finner du forslag til aktiviteter som kan gjennomføres på Lys våken. Her er blant annet forslag til aktiviteter, leker, filmer, gudstjenesteverksted.
Aktivitet, forming og lek
- Lys våkne aktiviteter og leker: et stort utvalg av leker og aktiviteter knyttet til Lys våken-temaet. Last ned dokumentet her.
- Stasjonsløype
- 'Kyrkjerommet' er en vandring i kirkerommet der barna blir kjent med kirken gjennom sansene. Last ned opplegg for 'Kyrkjerommet' her (nynorsk)
- I ressursheftet Bibelknast finner du kryssord, fargeleggingsark, oppgaver, rebus, hjernetrim om Bibelen - på både bokmål og nynorsk. Last ned Bibelknast-heftet
- Opplegg for besøk på kirkegården
Film
Strømmetjenesten filmrommet.no kan være et godt tilbud for menigheter. IHer kan du blant annet finne filmer som kan egne seg til Lys våken, noen med undervisningsopplegg. Les mer om Filmrommet i Ressursbanken.
Mat
Ressursen 'Signe maten' i Ressursbanken inneholder gode, råvarebaserte oppskrifter på mat som kan lages og serveres i forbindelse med trosopplæringstiltak. Les mer og se alle oppskriftene her.
-
Lys våken ute -og andre varianter
Noen tips og ideer for gjennomføring av Lys våken utendørs:
Noen ganger kan det være fint å ha Lys våken ute. Da kan du invitere til et alternativt opplegg og gjennomføre en enklere og kortere samling. En erfaring fra pandemien er at det også er mulig å legge opp til en felles aksjon som ikke krever at en samles, f.eks. ved å sette opp en uteløype med konkurranse.
- Ha så mange uteaktiviteter som mulig, for eksempel:
- Stasjonsløype (se under Aktiviteter over)
- Bli kjent med kirkebygget fra utsiden, for eksempel ved å bruke oppgaver fra Tårnagenthelgen hvor man skal oppdage kirken utenfra Her kan du lese mer om Tårnagenthelg.
- Matservering ved en bålpanne
- Pynte et jule-/adventstre ute og snakk om adventssymboler
- Marker starten av et nytt kirkeår med stjerneskudd
- Besøk på kirkegården
- Refleksløype rundt kirken
Se flere tips i Ressursbanken om hvordan du kan drive trosopplæring ute
Andre muligheter
- Lys våken samling (uten overnatting) som avsluttes med en kvelds/-midtnattsmesse
- Bo hjemme-organisering av Lys våken
- Adventskino Se tips til relevante filmer fra filmrommet.no
- Under Aktiviteter (første dokument under "Aktivitet, forming og lek") finnes noen aktiviteter og flere tips til uteløyper
- Lage/pynte lys som alle kan ta med seg hjem og sette i vinduet
- Del Kirkens Nødhjelps digitale adventskalender på menighetens nettsider og i sosiale medier Se Den omvendte adventskalenderen her
- Bønn i fellesskap Se ressursen 'Fellesbønn i ring' for veiledning (varianten som ikke krever avstand)
- Ha så mange uteaktiviteter som mulig, for eksempel:
-
Sang og dans
Lys våken-sang
- Lytt og last ned sangen her
- Lytt og last ned singback-versjonen her
- Tekst og noter på bokmål
- Tekst og noter på nynorsk
- Akkorder på bokmål
- Akkorder på nynorsk
- Tekst på bokmål
- Tekst på nynorsk
Alternativ Lys våken-sang
Tekst og musikk: Jørn Fevang © Bragernes menighet 2012Alternativ Lys vaken-sang på nynorsk (lydfil). Last ned note her.
Tekst og musikk: Barbro Godø Thomassen
Arr: Håvard SveåsLys våken-dansen
Koreografi: Beate Frigstad og Frode Eikrem, Mandal menighet 2012
Introduksjonsfilm
-
Kommunikasjon
Kommunikasjon
På denne siden finner du informasjon om logo, promoteringsvideoer, og maler til trykksaker. Som følge av en bærekraftig innkjøpspolitikk kan Kirkerådet ikke tilby t-skjorter og reflekser. Slikt materiell kan bestilles fra ulike leverandører av profileringsprodukter.
Videoer
Filmene kan fritt brukes og deles videre på nettsider eller Facebook/Instagram. Last ned filmene direkte fra Vimeo eller fra link under.
Videoer - nye 2023 – historiefortelling fra barna selv
Flere promoteringsvideoer
- Promoteringsvideo "Skal vi være våkne hele natten", 1 min. 30 sek.
- Promoteringsvideo kort versjon "Vi overnatter i kirken", 23 sek.
- Promoteringsvideo kort versjon "Vi leker og lærer", 21 sek.
- Promoteringsvideo kort versjon "En natt i kirken", 26 sek.
Invitasjoner og plakater
- På design.kirken.no kan du lage invitasjoner, plakater og andre trykksaker.
- Her finner du flere tips og retningslinjer for godt kommunikasjonsarbeid.
Tekster
- Pressemelding til lokalavis, bokmål og nynorsk
- Tekster til sosiale medier, bokmål og nynorsk (sammen med film eller bilde)
Kirkerådet ønsker å bruke navnet skrevet på denne måten: Lys våken/Lys vaken. (med mellomrom, stor L og liten v.)
Maler, bilder og logoer
Finn alle visuelle ressurser for Lys våken samlet på design.kirken.no under Underprofiler. Her finner du de visuelle ressursene for Lys våken.
I design.kirken.no kan du finne profilelementer, bilder og maler som kan brukes fritt i Den norske kirke. → Klikk her for å komme til design.kirken.no.
På design.kirken.no finner du også maler til trykk, digitale flater og administrasjon. Her finnes et eget malverktøy hvor du enkelt kan designe plakater, brosjyrer og bilder til poster i sosiale medier rett i nettleseren. Du finner også nedlastbare maler til både avanserte InDesign-filer og enkle Word/Powerpoint-maler → Direktelenke til maler her (nedlastbare maler tilgjengelig uten innlogging, logg inn for å bruke malverktøy)
Slik logger du inn på design.kirken.no
Logg inn her. Trykk på den røde knappen om du har @kirken.no/@kyrkja.no-e-post. Trykk på Trykk her for å logge inn med en annen e-post om din e-postadresse ikke slutter på @kirken.no/@kyrkja.no.
-
Bilder
Bilder til fri bruk
I design.kirken.no kan du finne profilelementer, bilder og maler som kan brukes fritt i Den norske kirke. → Klikk her for å komme til design.kirken.no.
Søk på Lys våken.
I bildearkivet finner du hundrevis av bilder av kirkelige handlinger, høytider, diakoni, frivillighet, gudstjenester og mye mer fra Den norske kirke. Alle bildene har gyldig samtykke for bruk i Den norske kirke → Direktelenke til bildearkivet her (krever innlogging)
Slik logger du inn på design.kirken.no
Logg inn her. Trykk på den røde knappen om du har @kirken.no/@kyrkja.no-e-post. Trykk på Trykk her for å logge inn med en annen e-post om din e-postadresse ikke slutter på @kirken.no/@kyrkja.no.
-
Filmer
Filmer
Lys Våken_feelGood_DNK_9x16 from Den norske kirke on Vimeo.
Lys Våken_feelGood_DNK_4x5 from Den norske kirke on Vimeo.
Skal vi være våkne hele natten? (hovedfilm)
Denne hovedfilmen er primært tenkt for menighetens nettside, da den er for lang til å bruke på Facebook.
En natt i kirken (26 sek)
Film til Facebook og Instagram. Last ned kvadratisk format her, åpne og så høyreklikk og lagre som.Vi overnatter i kirken (23 sek)
Film til Facebook og Instagram. Last ned kvadratisk format her, åpne og så høyreklikk og lagre som.Vi leker og lærer (21 sek)
Film til Facebook og Instagram. Last ned kvadratisk format her, åpne og så høyreklikk og lagre som.
Videoer til annonsering i sosiale medier
Videoer til bruk i annonsering i sosiale medier bør være svært korte – maks 6 sekunder. Derfor er det laget 6 sekundersvideoer på bokmål og nynorsk som kan brukes fritt, også i betalt annonsering.
Gå til ruta under eller på vimeo.com/showcase/lysvaken for å laste ned.
-
Gudstjeneste og samling
Gudstjeneste og samling
- Kvelds- og morgensamling
- Tidebønn på bokmål
- Tidebøn på nynorsk
- Gudstjenesteverksted
- Gudstjenesteliturgi på bokmål
- Gudstenesteliturgi på nynorsk
- Salmer: Se ressursen 'Salmesang med barn og unge'
Andakt og preken
Andakt lys og farger Andakt på bokmål og andakt på nynorsk
Laget av KFUK-KFUMLyssporandakt Andakt på bokmål og andakt på nynorsk
Gudstjeneste med aktivitet og andakt knyttet til adventskransen (bokmål)
Tekstgjennomgang, Jesus som tolvåring i tempelet (nynorsk)
Fra Luthersk Kirketidene 1-18, av Turid Skorpe Lannem.
Relaterte ressurser
-
DELE-VLOGGEN
En YouTube serie for tweens som oppfordrer alle til å dele TRO, TID, TING og TALENT