Nye regler for passord
Med enkle grep kan du bidra til å beskytte kirkens informasjon bedre. Våren 2024 innføres nye regler for passord. Her er tips til hvordan du lager sterke passord.
-
07.12.2023 -
12.03.2024
-
Reglene gjelder for alle kirkens ansatte
Som trossamfunn forvalter vi mange personopplysninger. Det forplikter oss til å gjøre det vi kan for å holde informasjonen trygg. Lengre og mer komplekse passord er vanskeligere å knekke, mens korte passord kan knekkes på sekunder. Derfor innfører vi nå nye passordregler i kirken.
Kirkerådet anbefaler at alle ansatte i Den norske kirke bruker lange og sterke passord til alle programmer og løsninger de bruker i jobbsammenheng.
Til pålogging med @kirken.no-/@kyrkja.no-bruker, må du oppdatere passordet i tråd med de nye reglene - dette gjelder i dag de fleste fellesløsninger.* Du vil få et varsel om at du må bytte passord når ditt gamle passord når sin utløpsdato. Du kan også selv endre passord på passord.kirkepartner.no.
Kirkerådet er i dialog med de største leverandørene om innføring av ny passordpolicy. Derfor vil det etterhvert bli et krav om å følge passordreglene også i flere andre løsninger som benyttes i kirken.
*Per november 2023 fungerer felles påloggingsløsning med følgende fellesløsninger: Kirka Vår, Bildebank og malverktøy, Skjer i kirken arrangørportal, Intranett, Kirkens lokale skrivebord, Dnk360, Kirkepartner Skrivebord, ID-web, Ansatt- og organisasjonsregisteret, Xledger, WinTid, SD Worx, Læringsplattformen og Beredskapsløsningen.
Hvem har bestemt dette?
Sikkerhetsutvalget har vedtatt ny passordpolicy og har mandat i tilslutningsavtalene for kirkens felles ordning for personvern og informasjonssikkerhet, som alle fellesråd har inngått.
-
Her finner du de nye passordreglene
Krav til passord
-
- Passordet må bestå av minimum 14 tegn og inkludere små bokstaver, store bokstaver og tall
- Du kan bruke det samme passordet i inntil ett år
- Gamle passord kan ikke gjenbrukes
Slik lager du sterke passord som er enkle å huske
- Bruk en setning som passord. For eksempel fra Bibelen, en salme eller en tekst som betyr noe for deg.
- Fjern mellomrom og bruk stor bokstav i navn og substantiv.
- Bytt ut en eller flere av bokstavene i setningen med et tall (En «o» kan byttes med en null og «i» med «1».)
- Unngå bokstavene "æ, ø, å". Bruk heller "ae, oe, aa".
- Unngå komma, fordi noen påloggingsløsninger ikke godtar dette tegnet.
- Bruk samme utgangspunkt, men lag ulik avslutning av passordet i ulike løsninger. Da unngår du å bruke samme passord, samtidig som det blir lett å huske.
Eksempel (til inspirasjon):
Odus0mmetterlitenFugl_$
Odus0mmetterlitenFugl_+
Odus0mmetterlitenFugl_:) -
Relaterte ressurser
-
Tilgang til fellesløsninger for ansatte i Den norske kirke
Med din KirkeID kan du logge på mange av kirkens digitale fellesløsninger. Her kan du lese om hvordan du får en KirkeID og hvordan du logger på første gang.
-
Planverktøy for trosopplæring
Planverktøy for trosopplæring brukes av menigheter i Den norske kirke til å lage, utvikle og rapportere sine lokale planer
-
Digital trygghet
Gode råd som kan gi deg en tryggere digital hverdag
-
Totrinnspålogging med Microsoft Authenticator: Hva og hvorfor?
Alle i Den norske kirke anbefales å bruke totrinnspålogging til digitale løsninger. Det betyr at du må kombinere noe du vet, passordet ditt, med noe du har - appen Microsoft Authenticator.
-
Digital forhåndsstemming
Ved kirkevalget i 2023 blir det for første gang mulig å forhåndsstemme digitalt.