Allehelgen
Materiell til promotering av åpne kirker og kirkens sorgarbeid i forbindelse med allehelgen
-
9-12, 13-15, 16-18, voksne/familie -
Kirkerådet -
23.10.2024 -
13.11.2024
-
Beskrivelse
Allehelgen 2024
Mange menigheter har lang og god tradisjon med ulike samlinger allehelgen, og det skjer mye over hele landet. Dette lokale arbeidet er det viktigste i kirkens diakonale arbeid.
I Den norske kirke markeres allehelgen 2.-3. november i år.
De siste årene har kirken over hele landet skapt oppmerksomhet rundt allehelgen og blant annet oppfordret til å ha åpne kirker også der det ikke var gudstjeneste, slik at folk som oppsøker gravplassen, også kan oppleve en åpen kirkedør.
-
Evaluering 2024
Allehelgen med åpen kirke, utdeling av lys, invitasjon til kirken og sorgarbeid har preget menigheter i helga. Nå ønsker Kirkerådet tilbakemelding på hvordan ressurser brukes lokalt og hva som trengs framover. Alle som er involvert i allehelgensmarkering kan svare.
-
Kampanje 2024
Betalt allehelgen-kampanje
Den betalte synligheten rundt allehelgen foregår i uke 43-44, fra 21. oktober til 3. november.
Dette vises gjennom native-annonser, altså artikler i nettaviser som ser ut som redaksjonelle artikler. Disse har to ulike landingssider, en om allehelgen som høytid og en om kirkens tilbud til sørgende
Blant annet slik vil annonsene se ut:
Målgruppe i annonsen er personer i alderen 30+, og gjennom annonsering i digitale aviser tester vi ut hvordan vi når ut til ulike målgrupper vi definerer inn i kommunikasjonsstrategien som nå utformes. Disse målgruppene er medlemmer som er stiller eksistensielle spørsmål og er åpne for kirkens budskap og medlemmer som er åpne for å delta i aktiviteter og finne fellesskap.
Videoer til bruk i sosiale medier
Det lages flere videoer til bruk i egne sosiale medier. Disse vil være tilgjengelige i ressursbanken.no under ressursen Førstehjelp ved sorg,
- Tre videoer med inspirasjon fra Førstehjelp ved sorg-tekstene
- Pause i sorgen med diakonirådgiver Sigrid
- Ordet kondolerer med diakon Anabel
- Tiden etter døden med menighetspedagog Daniel
Poster i sosiale medier
I nasjonale kanaler vil det være ulike poster om allehelgen og kirkens sorgtilbud. Dette kan man også gjøre lokalt. Det kan være å vise frem utdeling av lys, bilder av kirkegård full av lys, informasjon om allehelgensgudstjenester i menighetene, informasjon om sorggrupper, samtaletilbud med mer.
Det vil også lages en video om begravelse i kirken, der Prest Sigurd snakker om hvordan det er å være prest, møte pårørende i sorg og forrette begravelser. Denne publiseres i nasjonale sosiale medie-kanaler i uke 43. Del gjerne denne.Hjemmesider
Pass på at alle arrangementer i allehelgenshelgen ligger tilgjengelig på skjerikirken.no. Disse vil få synlighet i nasjonal kampanje.
Kirken.no vil løfte sorg og kirkens tilbud opp på framsida i tida framover. På kirken.no/sorg ligger en rekke artikler som menigheter kan trekke over på sine nettsider, eller hente inspirasjon fra. Det er også mulig å hente rådene fra Førstehjelp ved sorg, på fem ulike språk, og billdelegge disse. Illustrasjonene til Stina Löfgren har vi ikke lenger rettigheter til å bruke.
Bilder til allehelgen
Det ligger mange bilder til fri bruk på design.kirken.no, søk gjerne på allehelgen. Det vil også komme nye bilder der, med lystenning på gravlund, etter 28. oktober.
Oppmerksomhet i lokalmedier
Bruk gjerne allehelgen til å vise fram kirkens tilbud til samtale og fellesskap. Kirkens samtaletilbud er et svært viktig supplement til det offentlige helsevesenet, med lange ventelister på hjelp med psykiske lidelser.
Utdeling av lysholderark på kjøpesenter eller andre steder hvor man møter folk, er også en fin anledning til å få oppmerksomhet om kirken og tilbudet rundt allehelgen.
Vi vet av fjorårets medlemsundersøkelse at medlemmene (81 prosent) opplever kirken som aller mest samfunnsnyttig når den støtter mennesker i sorg. I tillegg er det vanligste møtepunktet mellom medlemmer og kirken gravplass/kirkegård (60 prosent besøkte en gravlund i fjor) og det nest vanligste treffpunktet er kirkelig begravelse. Det er altså rundt sorg kirken møter flest medlemmer.
Se også forslag til medieinnsalg i ressursbanken https://ressursbanken.kirken.no/nb-NO/kommunikasjon/Kirkearet/allehelgen/#id_Medieoppmerksomhet
- Tre videoer med inspirasjon fra Førstehjelp ved sorg-tekstene
-
Planlegging
Slik kan du planlegge allehelgen i din menighet
(Hentet fra artikkel hos Borg bispedømme)
Kom i gang med planleggingen- sammen i stab!
Det er flere ressurser dere kan bruke rundt allehelgen. Det første vi vil anbefale er å sette i gang planleggingen. Se sjekkliste for planlegging nederst i artikkelen. Om dere er tydelige på hva dere vil gjøre, og hvorfor dere vil gjøre det blir kommunikasjonsarbeidet lettere - da er kirkens budskap tydelig både i pressemelding, kronikker, invitasjoner, brosjyrer og i poster på sosiale medier. Knytt ressursene her i Ressursbanken sammen med det lokale arbeidet akkurat der dere er.Kirkens sorgarbeid betyr mye for mange
Som kirke er vi midt i sorgen med folk som mister nære og kjære, vi har stor kompetanse i mange yrkesgrupper, og vi gir sorgen og savnet verdige rammer gjennom musikk, rom og riter. Dette arbeidet er viktig for kirkens medlemmer, hele åtte av ti medlemmer mener at kirkens sorgarbeid er samfunnsnyttig. Sorgarbeidet kommer på topp av listen over kirkens samfunnsnyttige arbeid. Det å fortelle om alt sorgarbeidet som gjøres i lokalkirken kan gi fler mulighet til å få hjelp og støtte i sitt sorgarbeid.Forslag til budskap
Du er ikke alene.
Du er omgitt av mennesker og Gud i din sorg.
På kirkegården ser vi ikke bare de vakre lysene, vi ser også livets skjørhet og får ta del i håpet om et evig liv. Denne helgen settes våre liv i en større sammenheng.Annonsering av tilbudet deres allehelgen
Det blir nasjonal annonsering om kirkens tilbud allehelgen med henvisning til skjerikirken.no, Den norske kirke på Facebook og bønneveggen (kirken.no/be). Regionalt og lokalt kan man gjerne supplere med egne annonser.Fem viktige og gode ressurser til ulike målgrupper knyttet til kirkens tilbud rundt allehelgen:
1. Åpne kirker
Åpne kirker gir folk mulighet til å tenne lys og minnes sine kjære.Budskapene i materiellet som er tilgjengelig på Ressursbanken er rom for bønn, rom for savn, rom for håp og rom for å minnes. Nye bilder ble tatt i 2022, og gjenbruk fra både 2019 og i fjor er selvfølgelig helt greit. Det finnes plakater, bilder til trykksaker og sosiale medier med oppdaterte datoer her i Ressursbanken. Her er også maler for plakater til gatebukk, strandflagg og rull-opp. Mal for T-skjorter vil komme i begynnelsen av oktober.
I design.kirken.no kan alle maler endres og tilpasses egen menighet og dato. Se gjerne mer under Trykksaker/materiell lenger ned.
Husk også å legge inn åpen kirker i www.skjerikirken.no. Dere kan også legge inn at dere har åpen kirke på sosiale medier og legge det i kalender på nettsiden. Funksjonaliteten i Skjerikirken er nå endret, arrangmenter lagt inn i Medarbeideren vises automatisk i skjerikirken dersom man krysser av for det i Medarbeideren.
Se også retningslinjer verter åpen kirke!
2.Tenn lys - lysutdeling i offentlig rom
Allehelgen 2020 ble naturlig nok litt begrenset i det offentlige rom pga pandemien, men mange tusen lysark ble delt ut over hele landet. Målet med kampanjen er å skape gode menneskemøter utenfor kirkerommet, være synlig kirke i det offentlige rom og snakke om sorg, savn og trøst. Det er også et mål å invitere folk til et neste møte i kirken - enten til åpen kirke eller invitasjon til konsert eller minnestund. Alle som deler ut lys kan gjerne også dele ut invitasjon eller brosjyre om kirkens tilbud til allehelgen eller Førstehjelp ved sorg. (Mal for brosjyre ligger i under Flyer her i Ressursbanken se punkt 5, Førstehjelp ved sorg finner du under Relaterte ressurser, se punkt 3.)I forkant av lysutdeling, gå gjennom sjekkliste for lysutdeling på offentlig sted!
3. Førstehjelp ved sorg
Dette er kommunikasjon til dem som ønsker å støtte andre som er i sorg, eller kirkens hjelp til dem som vil hjelpe.
Kampanjen inneholder råd for dem som er pårørende eller kjenning av en sørgende, og den gir forslag til hvordan man kan gå fram for å hjelpe. Målgruppen for kampanjen er først og fremst medlemmer i den gule og røde gruppen.
I 2024 er planen at fotografier eller nye illustrasjoner skal ledsage tekstene. Illustrasjonene i det opprinnelige materialet, har kirken ikke lenger rettighet til å bruke.
Se mer her https://kirken.no/sorg. Materiellet er tilgjengelig på bokmål og nynorsk, du finner det i ressursbanken https://ressursbanken.kirken.no/nb-NO/2018/forstehjelp-ved-sorg/4. Gjør kirkens sorgtilbud kjent
Kirken gir både støtte til dem som er i sorg, informasjon til dem som vil støtte andre som sørger, kirken har mye kompetanse på sorg. Dette bør synliggjøres gjennom artikler på nettsiden. Borg har disse artiklene som menigheter kan kopiere over til sine nettsider (de som har Episerver) og dele i sosiale medier. Her er artikler om den vanskelige korona-sorgen, presten/diakonen som sjelesørger og kirkens tilbud om ulike sorggrupper (enkemenn og besteforeldre). Se også disse artiklene fra Hamar (https://kirken.no/nb-NO/bispedommer/Hamar/nyheter/%C3%A5pner-kirker-for-sorg/ som inspirasjon. Her i ressursbanken ligger også Sorgstøtte for ungdom, en ny ressurs med informasjon om hvordan man kan lage et godt opplegg for sørgende unge.5. Lokalkirkens tilbud allehelgen
Mange menigheter inviterer de som har mistet noen i løpet av året til å komme til kirke eller kirkegård allehelgen. Flere steder arrangeres det minnekonserter og gudstjenester. Lag gjerne en folder (ny mal med bilder fra 2021 kan lastes ned og tilpasses, den ligger under TIL UTDELING) som kan deles ut ved lysutdeling eller andre treffsteder i det offentlige rom, der deres arrangementer gjøres kjent. Kirkelige medarbeidere på bispedømmekontor eller i sokn kan skrive kronikk om sorg som sendes inn til medier og deles på kirkens hjemmesider. Informer om og inviter til sorggrupper dere allerede har i menigheten via menighetsblad, reportasjer i lokalavis og nettsider.Vær synlig i Google-søk på egne nettsider ved å legge inn søkeord, oppskrift på dette finner du her.
-
Medieoppmerksomhet
Medieoppmerksomhet
Regionalt og lokalt er det viktig at informasjon om menighetens arrangement når godt ut. Ta gjerne kontakt med lokale redaksjoner, avis, radio eller tv, og fortell om det som skjer.
Her ligger et forslag for Medieinnsalg allehelgen 2024 som kan lastes ned og endres, fylles med eget innhold, og sendes til den lokale redaksjonen.
-
Nettsider
Benytt skjerikirken.no
Pass på at arrangementene blir synlige på arrangementsportalen skjerikirken.no. Slik kan brukere av kirken enkelt finne frem til et relevant kirkelig tilbud der de er.
Det er en rekke annonser som leder mennesker inn til skjerikirken i slutten av oktober/starten av november. Når menigheten benytter Skjerikirken, deltar man også i den nasjonale annonseringen.
Slik kan menigheten benytte skjerikirken.no.
Oppdater nettsider
Løft frem menighetens arrangementer i allehelgen ved å oppdatere nettsider, så det er enkelt å finne frem til menighetens tilbud på nett. Det kan være smart å passe på at det ligger en tydelig henvisning til skjerikirken på forsiden til menighetens nettside.
Løft også frem menighetens sorgtilbud, slik at det er lett å finne.
Bilder på kirken.no
Benytter du kirken.no-nettside kan du trekke inn bilder fra Media/Mediearkivet fra mappen "TEMABILDER | Fri bruk | Redigeres av Kirkerådet". Bilder til allehelgen finner du i mappen Kirkeåret og høytider og undermappen Allehelgen. Drar du inn bilder herfra, vil alternativ tekst følge bilde (alternativ tekst benyttes av personer som bruker skjermleser, blant annet blinde og svaksynte).
Toppbanner til nettside
Klikk på bildet for å åpne, høyreklikk og velg Lagre som.
-
Bilder
Bruk Den norske kirkes bildearkiv og malverktøy
Finn bilder av allehelgen her.
Her ser du en smakebit av innholdet i bildebanken, nye bilder er lagt inn oktober 2024:
I design.kirken.no kan du finne profilelementer, bilder og maler som kan brukes fritt i Den norske kirke. → Klikk her for å komme til design.kirken.no.
I bildearkivet finner du hundrevis av bilder av kirkelige handlinger, høytider, diakoni, frivillighet, gudstjenester og mye mer fra Den norske kirke. Alle bildene har gyldig samtykke for bruk i Den norske kirke → Direktelenke til bildearkivet her (krever innlogging)
På design.kirken.no finner du også maler til trykk, digitale flater og administrasjon. Her finnes et eget malverktøy hvor du enkelt kan designe plakater, brosjyrer og bilder til poster i sosiale medier rett i nettleseren. Du finner også nedlastbare maler til både avanserte InDesign-filer og enkle Word/Powerpoint-maler → Direktelenke til maler her (nedlastbare maler tilgjengelig uten innlogging, logg inn for å bruke malverktøy)
Slik logger du inn på design.kirken.no
Logg inn her. Trykk på den røde knappen om du har @kirken.no/@kyrkja.no-e-post. Trykk på Trykk her for å logge inn med en annen e-post om din e-postadresse ikke slutter på @kirken.no/@kyrkja.no.
Foto med tekst
Foto: Malin Longva/Den norske kirke
-
Førstehjelp ved sorg
Førstehjelp ved sorg er en samling konkrete tips som kan gjøre det lettere å være til stede for mennesker i sorg.
Tipsene er samlet i foldere på ulike språk, og disse kan gjerne deles ut sammen med for eksempel lysholderark og lys.
-
Utdeling av lys
Lysholderark
Slik ser lysholderarket ut. Arket er bokmål på den ene sida og nynorsk på den andre.
I forkant av lysutdeling, gå gjennom sjekkliste for lysutdeling på offentlig sted.
Kommunikasjonsrådgivere på bispedømmekontoret har lysholderark for distribusjon i sitt bispedømme. Dersom det oppstår behov for å trykke opp flere lysholderark til utdeling av lys, kan du bruke denne trykkfilen, og sende den til et trykkeri: trykkfil lysholderark (pdf)
-
Trykksaker/materiell
Skap synlighet med trykksaker
Her er klare trykksaker du kan bestille på lokalt trykkeri for å skape enda mer synlighet om at menigheten markerer allehelgen/holder åpen kirke:
Du finner alle malene og trykksakene på design.kirken.no. Klikk her.
Direktelenke til allehelgen-malene finner du her.
Slik bruker du Den norske kirkes malverktøy – design.kirken.no
I design.kirken.no kan du finne profilelementer, bilder og maler som kan brukes fritt i Den norske kirke. → Klikk her for å komme til design.kirken.no.
I bildearkivet finner du hundrevis av bilder av kirkelige handlinger, høytider, diakoni, frivillighet, gudstjenester og mye mer fra Den norske kirke. Alle bildene har gyldig samtykke for bruk i Den norske kirke → Direktelenke til bildearkivet her (krever innlogging)
På design.kirken.no finner du også maler til trykk, digitale flater og administrasjon. Her finnes et eget malverktøy hvor du enkelt kan designe plakater, brosjyrer og bilder til poster i sosiale medier rett i nettleseren. Du finner også nedlastbare maler til både avanserte InDesign-filer og enkle Word/Powerpoint-maler → Direktelenke til maler her (nedlastbare maler tilgjengelig uten innlogging, logg inn for å bruke malverktøy)
Slik logger du inn på design.kirken.no
Logg inn her. Trykk på den røde knappen om du har @kirken.no/@kyrkja.no-e-post. Trykk på Trykk her for å logge inn med en annen e-post om din e-postadresse ikke slutter på @kirken.no/@kyrkja.no.
Brosjyremal
(den finner du her)
Plakatmal
Plakater til nedlastning
(disse finner du her)
Brosjyre til nedlastning
-
Personvern
Invitasjon til samling for etterlatte
Det er lang tradisjon for menigheter å invitere til allehelgensamling for de som har mistet noen nære det siste året. I mange kirker leser man opp navnene på alle som er gravlagt i kirken det siste året, og minnes dem i fellesskap i gudstjenesten. En slik invitasjon ønskes velkommen av mange, andre kan oppleve det som en krenkelse av personvernet.
Når menigheten inviterer inn, er det naturlig at henvendelsen åpner med en vennlig hilsen om at man kontakter vedkommende fordi hen har vært pårørende til en avdød med kirkelig begravelse det siste året.
For å ivareta den enkeltes personvern, er det viktig at en slik henvendelse til pårørende inneholder punktene under. De kan gjerne stå nederst i brevet, men bør følge invitasjonen til pårørende.
- opplysninger om hvorfor mottakeren får dette brevet (formålet for behandling av personopplysninger)
- hva mottakeren skal gjøre for ikke å bli kontaktet av menigheten igjen
- tydelig informasjon om avsender (navn, tittel og kontaktinformasjon til menigheten)
- informasjon om hvilke personopplysninger som blir behandlet (fornavn, etternavn, adresse etc.)
- informasjon om når personopplysningene blir slettet (uken etter at allehelgengudstjenesten har funnet sted)
For spørsmål rundt dette, kontakt gjerne Den norske kirkes personvernombud på e-post personvernombudet@kirken.no.
-
Video
Prest Sigurd om begravelse
For å laste ned videoene for bruk på egne flater, trykk på overskriften øverst i filmen, og du kommer til Vimeo. Derfra kan videoen lastes ned.
Kvadratisk format - for sosiale medier
Format 16:9 - for nettsider og annen bruk
-
Sosiale medier
Del informasjon og historier i sosiale medier
Legg inn arrangementene deres i skjerikirken.no. Del lenken til arrangementene på sosiale medier.
Del bilder fra arrangementene i menigheten på sosiale medier. Det kan f.eks være bilder fra kirkegården med mange tente lys, av en kirkevert i åpen kirke eller av noen som tenner et lys i lysgloben.
Bilder til soisale medier
Under "BILDER" finner du lenke til bildearkiv. Der kan du laste ned bilder skalert til bruk i sosiale medier.
Videoannoser til bruk i sosiale medier
Videoen under brukes i nasjonale annonser i 2023. Last gjerne ned og bruk i egne sosiale medier.
For å laste ned filmene: Klikk på tittelen for åpne Vimeo-siden, klikk på Download-knappen.
Last ned video i 4:5-format: Bokmål | Nynorsk
Last ned video i 9:16-format: Bokmål | Nynorsk
Videoer med lystenning
For å laste ned filmene: Klikk på tittelen for åpne Vimeo-siden, klikk på Download-knappen.
-
Siv Thompson seniorrådgiver, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt st362@kirken.no Tlf: 482 482 54
Relaterte ressurser
-
Førstehjelp ved sorg
En samling konkrete tips fra kirken som kan gjøre det litt lettere å være til stede for mennesker i sorg. Tipsene finnes som rene tekster og som brosjyre til utdeling på en rekke språk.
-
Rom for deg
Kommunikasjonskampanje som formidler kirkens rom for ulike mennesker, følelser og livsfaser
-
Sorgstøtte for ungdom
Hva er sorgstøtte og sorggrupper med ungdom? Hvorfor skal kirken jobbe med dette og hvordan kommer man i gang?
-
Kampanjer
En kampanje har for kirken mål om å spre informasjon til befolkningen og stimulere befolkningen til deltakelse i kirkelige aktiviteter. Finn informasjon om kommende kampanjer her.
-
Omsorg for døende – rituale ved livets slutt
Ressurser for å gjennomføre og promotere kirkens ritual for en som ligger for døden. Last ned ressurshefte, promoteringsmateriell, inspirasjon- og fagstoff med mer.